24.9.2017

Bez ohledu na prohru s Nizozemskem postupujeme do dalších bojů na ME

Dnes naše reprezentace nastoupila proti silnému týmu Nizozemska - semifinalista OH, vícemistr z posledního ME. Byl to boj o celkově druhé místo v naší skupině. Náš výkon bohužel na favorizovaného soupeře nestačil. I přes prohru 1:3 postupujeme ze základní skupiny D. V play-off o postup do čtvrtfinále se utkáme v úterý 26.9. v Baku s Běloruskem.

Do utkání naše děvčata vstoupila s odhodláním se porvat o druhé místo ve skupině. K vidění byl vyrovnaný boj. Bohužel v koncovce setu se projevila větší zkušenost týmu Nizozemska, kterému se především dařil tvrdý útok středem sítě.

Do druhého setu se nám vstup vůbec nepodařil.  Zhoršený příjem, neúčinné podání, slabý útok znamená několikabodové vedení Nizozemek. V půli setu náš trenér značně hýbe se sestavou. Ani to nepomáhá. Družstvo Nizozemska jasně dominuje ve všech herních činnostech a lehce vítězí.

Důležité pro další vývoj utkání se ukazuje ponechání střídajících hráček (Valková,Toufarová, Mlejnková, Purchartová) v základní sestavě třetího setu. Najednou vidíme bojovnost v našich řadách. Soupeřky tlačíme servisem, měníme rytmus hry, jsme lepší na příjmu podání. V polovině setu se ujímáme několikabodového vedení, trenér Nizozemska hledá optimální sestavu svého družstva. Přidáváme útoky středem sítě, nutíme soupeřky k vlastním chybám. Po parádním výkonu zaslouženě vítězíme a snižujeme na 1:2.

Na začátku čtvrtého setu pokračujeme v dobrém výkonu. Ve vedení se týmy střídají. V polovině setu, hlavně díky agresivnímu servisu, nutíme Nizozemky k několika chybám na útoku a odskakujeme do vedení 19:14. Bohužel přichází několik chyb na příjmu a soupeřky srovnávají na 20:20. Za tohoto stavu přichází asi zlomový bod této sady a možná i celého utkání. Po našem útoku končí míč od bloku soupeřek v těsném autu. Nizozemský trenér žádá o přezkoumání. Po sporném výroku je bod přiznán Nizozemsku – 20:21. Náš tým tento verdikt vyvede z koncentrace, dostáváme eso a již nedokážeme se soupeřkami srovnat krok. Přes bojovný výkon prohráváme 1:3.

ME – skupina D – 3. zápas

Česká republika – Nizozemsko 1:3 (21:25, 15:25, 25:21, 22:25)

Sestava ČR: Kossányiová, Nachmilnerová, Kocmanová-Havlíčková, Havelková, Strušková, Vincourová, libero Dostálová, střídaly: Purchartová, Mlejnková, Valková, Toufarová, Kohoutová, libero Vaňková, trenér: Zdeněk Pommer ml.

Statistika zde

Konečné pořadí skupiny D: 1. Srbsko, 2. Nizozemsko, 3. Česká republika, 4. Belgie

 

Ohlasy po utkání

Zdeněk Pommer ml., trenér: Byl to nesmírně bojovný výkon, celý zápas připomínal válku servisů. Do zápasu jsme nevstoupili dobře, ale obrovská pochvala patří celému týmu, protože jsme se výborně vzájemně doplnili a dostali jsme soupeře pod tlak. Poslední set, kdy jsme je mačkali, rozhodly dvě tři malé nepřesnosti. Ale rozhodně na tenhle výkon budeme chtít navázat v dalších bojích. Takže spokojenost, jsme v turnaji dál. Postupujeme a půjdeme do toho naplno.

Kateřina Valková: První set to byla vyrovnaná partie s prohranou koncovkou, nebylo to tak, že by nás smetly. V druhém setu jsme si je nechaly utéct na začátku, zatlačily nás servisem. Od třetího setu jsme si řekly, že už nemáme co ztratit a šly jsme do toho naplno a začaly jsme víc riskovat a začlo nám to vycházet.

Michaela Mlejnková: Splnily jsme cíl, co jsme měly, postoupily jsme z velmi těžké skupiny. Bělorusky známe, loni jsme s nimi hrály baráž na Evropu. Myslím, že šance jsou velký.

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018