Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
20.8.2023

České volejbalistky si proti Řecku spravily chuť a získaly první vítězství na ME

Po nevydařeném utkání s Ázerbájdžánem a dni volna nastoupila naše reprezentace ke svému druhému utkání na evropském šampionátu proti Řecku. Díky agresivní hře v útoku, zlepšené obraně a fungující spolupráci s nahrávačkou Kateřinou Valkovou se českým volejbalistkám podařilo přehrát řecké oponentky ve třech setech. Bodovat se dařilo smečařce Heleně Havelkové (17 bodů) a diagonální hráčce Gabriele Orvošové (14 bodů). Ve skupině C si tak tým Giannise Athanasopoulose připsal první výhru na evropském šampionátu. V pondělí od 17 hodin se Češky utkají se silným Tureckem.

Řecko – Česko 0:3 (21:25, 22:25, 17:25)

Rozhodčí: Christophe Lecourt (FRA), Peter Szabo (HUN)

Sestavy (od zóny I):

Řecko: Tontai, Konstantinidou, Strantzali, Kalantatze, Anthouli, Nikologianni, libera Artakianou, Kakouratou. Střídaly: Lamprousi, Spanou, Baka, Terzoglou, Xanthopoulou, Tsitsigianni

Česko: Havelková, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Jehlářová, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Pavlová, Hodanová

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečařka Helena Havelková:Jsem strašně ráda, že jsme vyhrály. Po tom prvním zápase to nebylo jednoduché, protože každá z nás věděla, že jsme nepředvedly to, na co máme. První zápas byl hrozně nervózní. Máme tady spoustu mladých a nadějných hráček, takže výkon, jaký jsme předvedly dnes, si každá zaslouží a mám radost, že jsme vyhrály tak jednoznačně 3:0. Ani na to nechci myslet, ale věděly jsme, že pokud bychom dnes prohrály, probojovat se ze skupiny by byl hodně těžký úkol. Kdežto takto jsme se nadechly z bažiny, do které jsme se v prvním zápase dostaly. Dnes vše fungovalo, od našeho realizačního týmu jsme měly skvěle připravený zápas. Skvělí byli i fanoušci, naše podání, příjem, opravdu všechno zafungovalo a 3:0 proti Řecku je prostě nádhera. Asi nám pomohlo, že Anthouli byla po včerejšku asi unavená. Má za sebou už třetí zápas a je to stěžejní hráčka, která dostává každou druhou náhru. Je to mladá teprve 19letá holka, na kterou jsme byly perfektně připravené, skvěle jsme ji blokovaly, ubránily a dost jsme ji eliminovaly, což byl podle mě velký klíč k úspěchu.

blokařka Magdaléna Jehlářová:Jsme rády, že se nám dnes podařilo předvést takový výkon. Myslím, že se nám vedlo ve všech herních činnostech a nahrávačka Kateřina Valková odehrála výborný zápas. V útoku jsme také byly efektivní a jsem ráda, že se nám podařilo najít slabiny Řecka a zvítězit ve třech setech. Včera jsme strávily hodně času u videa, kde jsme hledaly jejich slabiny a jak ubránit univerzálku Anthouli, jaký je její nejefektivnější směr. A fungovalo to, takže naši trenéři předvedli super práci a my věděly, jak ji ubránit. Dnes byla naší silnou stránkou obrana, za což jsem ráda. Ale i na útoku jsme hrály suprově a také na servisu, protože obrana je mnohem jednodušší, když si soupeřky odtáhneme od sítě. Tohle vítězství bylo neskutečně důležité. Víme, že v následujících dvou dnech nás čekají dva velmi nároční soupeři Turecko a Německo, takže jsme věděly, že pokud se ještě chceme poprat o postup ze skupiny, vítězství nad Řeckem bude klíčové.

libero Daniela Digrinová:Dnes si myslím, že byla naše obrana o poznání jiná než v prvním zápase. Bylo vidět, že jsme koncentrované, každý ví, co má dělat a jsem na holky pyšná za to, že padaly za každým balónem. Celý tým byl dnes obětavý a bylo to znát. V obraně nám pomohla i agresivita na servisu, protože potom se nám lépe bránilo, měly jsme lépe postavené bloky, a když jsme ubránily, lépe jsme útočily. Řekla bych, že dnes nebyl den řecké univerzálky, kterou jsme dokázaly ubránit. Důležitý byl začátek, kdy jsme ji zablokovaly, ubránily v poli, a i když si nějaké body dala, myslím, že jsme to zvládly dobře. Psychicky i tabulkově je toto vítězství ohromně důležité. Můžeme si teď mnohem víc věřit do dalších zápasů, především do utkání se Švédskem a Německem, kde musíme zabojovat. Na psychice nám tato výhra moc pomůže.

trenér Giannis Athanasopoulos: Je to neuvěřitelné. Po pátečním zápase, kdy jsme to nebyli my, jsme o dnešku s děvčaty hodně diskutovali. Řekli jsme jim, že takový výkon nebudeme znovu akceptovat. A ony na to zareagovaly a myslím, že dnes jsme byli jednoznačně lepší tým a vítězství jsme si zasloužili. Gratuluji hráčkám a chci moc poděkovat neskutečným fanouškům, kteří sem přijeli z Česka a podpořili nás. Klíčovými body byla dnes obrana na bloku a servis, ale nejdůležitější byla řeč těla všech hráček, jako by zkously nůž mezi zuby a bojovaly o každý míč.

Zápas o všechno začal pro české volejbalistky vyrovnaným soubojem s Řekyněmi. Jihoevropanky se do čtyřbodové výhody dostaly za stavu 12:8. Češkám se ale dařilo vyhrávat extrémně dlouhé výměny a obrátily skóre na svou stranu. Ve srovnání s úvodním zápasem proti Ázerbájdžánu se našim volejbalistkám dařilo výrazně lépe v obraně i útoku, nechyběla potřebná agresivita a v rozhodujících chvílích ani štěstí. Havelková opakovaně bodovala po úspěšných blocích, z kůlu zakončovala Orvošová. První sadu se na druhý pokus podařilo zakončit Mlejnkové.

Ve vyrovnaném úvodu druhého setu byly bodově napřed Češky, Valkové vyšla finta na druhou přes, Jehlářová se prosadila na bloku i při smeči z jedné nohy. Po útocích Havelkové, Mlejnkové a Orvošové se český tým dostal do čtyřbodového náskoku 13:9, které díky agresivní hře v útoku a obraně navyšoval. Do koncovky vstupovaly české hráčky za vedení 20:13. Řekyně sice snížily (22:24), zisk sady ale Češkám nepřekazily.

Díky fungující spolupráci mezi nahrávačkou Valkovou a útočícími blokařkami se po čistém esu Jehlářové skóre vyšplhalo na 8:4 pro náš tým. Body přidávaly Havelková i Orvošová a Řekyním se nedařilo bodové manko snižovat, naopak se náskok Češek zvýšil po podařené smeči a dalším esu Jehlářové. Dvěma body zakončila zápas Orvošová.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018