18.6.2019

Cesta Češek do Final Four Golden European League 2019 nebyla jednoduchá

Rok se s rokem sešel a máme tu opět vyvrcholení letošního ročníku Golden European League žen 2019. V chorvatském Varaždínu se sejdou čtyři nejúspěšnější družstva ze základních skupin GEL. Domácí Chorvatsko, Bělorusko, které ve své skupině neprohrálo ani zápas, Španělsko, které bylo ve skupině sice druhé, ale postupovalo jako nejlepší družstvo z druhých míst a nás těší, že nebudou chybět ani naše děvčata, která sice letos neprošla skupinou tak lehce jako loni, ale bojovala až do konce a vyplatilo se.

Skupinu naše reprezentace začala „povinným“ vítězstvím ve Švédsku, ale jak jsme již několikrát zmiňovali, v Evropě již není lehkého soupeře. Švédkám sice chyběla jejich nejlepší hráčka Haak, přesto je to vždy velice urputný soupeř.

Další dvě utkání hostilo Brno a věřili jsme, že se naše národní družstvo udrží na průběžné vedoucí pozici ve skupině. Bohužel derby se Slovenskem nám nevyšlo úplně podle představ a s účastníkem letošního ME jsme podlehli nejtěsnějším rozdílem 2:3. V následujícím utkání s Ukrajinou, která vládla skupině bez ztráty „kytičky“, měla naše děvčata „nůž na krku“. Prohra by pravděpodobně zhatila jakékoli šance na postup do Final Four. Náš tým ukázal obrovskou vnitřní sílu a po vítězství 3:1 měl opět postup ve svých rukách.

Čekaly nás dva těžké zápasy „venku“ a to s vědomím, že na Ukrajinu jedeme bez klíčové hráčky a kapitánky Pavly Šmídové. Jednoznačná prohra nám říkala jediné, musíme zbylé dva zápasy vyhrát za plný počet bodů a čekat na zaváhání Ukrajinek. Klíčové utkání se ukázalo na Slovensku.

Utkání se Slovenskem se překvapivě hrálo v Humenném, což našemu týmu komplikovalo dopravu, nejenom tím, že holky musely vyrážet již několik hodin po svém návratu z Ukrajiny, ale i dopravním spojením z nejbližšího letiště, které bylo v Košicích. Na trénink šly naše hráčky prakticky z autobusu. Zápas byl opět velmi vyrovnaný. Ale od třetího setu naše družstvo přeci jenom přebíralo iniciativu. Poslední set jsme sice vyhráli v těsné koncovce, ale získali jsme důležité tři „zlaté“ body.

Teď již naše reprezentace čekala jen na zaváhání Ukrajinek. V zápase se Švédkami se s tím nedalo moc počítat, ale následně Ukrajina odjížděla na horkou půdu Slovenska a tam své klíčové utkání nezvládla. Slovenky zvítězily 3:1 a po naší hladké domácí výhře nad Švédskem se radujeme z postupu do Final Four my.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018