12.8.2018

Do národní družstva žen se vrací Havelková a Šmídová – Vincourová

Jen pár dní zbývá do prvního zápasu našim ženám v kvalifikaci na ME 2019. Do družstva se vracejí dvě zkušené opory Helena Havelková a Pavla Šmídová – Vincourová, kterým trenér Zdeněk Pommer dal na první polovinu reprezentační sezóny volno.

Děvčata letos jste měla delší dovolenou po náročné klubové sezóně než obvykle. Co jste dělaly, hodily jste volejbal za hlavu?

Pavla: Po skončení sezóny jsem měla plné ruce práce s přípravami na svatbu. Takže jsem neměla moc prostor řešit volejbal. Samozřejmě jsem holkám moc fandila a byla jsem je i navštívit v Brně na hotelu.

Helena: Právě proto, že sezóna byla náročná, potřebovala jsem si od volejbalu odpočinout jak fyzicky, tak psychicky. První část jsem nic ani neviděla a užívala si volné dny s rodinou, s přítelem a se všemi blízkými, které kvůli zahraničnímu angažmá nevidím a v druhé části léta jsem hrála trochu beach a připravovala se na srpen. 

Národní tým v Golden European League obsadil 3. místo, družstvu se dařilo, „nesvrběly“ vás ruce, třeba si „plácnout“ Final Four?

Pavla: Jelikož jsem řešila jiné věci, takže ne, nesvrběly.

Helena: Ne, holky si to dobře rozehrály, takže jim patřilo zaslouženě Final4.

Teď již ke kvalifikaci. Jste zkušené harcovnice po Evropě, znáte hráčky soupeřů, potkáváte se s nimi?

Pavla: Soupeři jako jsou Finsko, Švédsko a Estonsko moc neznám, ani jsem nikdy nehrála s hráčkou z této země.

Helena: Upřímně řečeno, já žádnou hráčku ani z jednoho týmu, který nás čeká v kvalifikaci na ME neznám. Jedinou známou tváří je pro mne Isabela Haak ze Švédska, proti které jsem hrála letošní sezónu v Itálii. 

Co říkáte na rozhodnutí CEV, dohrávat kvalifikaci v lednu 2019?

Pavla: Takové je jejich rozhodnutí a systém je nastavený takhle, takže jsem o tom ani nepřemýšlela.

Helena: Já za sebe s tím nesouhlasím. Už tak většina velkých volejbalových států začíná soutěž o měsíc později a to v listopadu kvůli MS a vše se tím pádem posouvá. Vždy se kvalifikace hrála najednou před sezónou, aby každý v klidu odcházel pak do svých klubů.

Trenér Pommer se na jaře nechal slyšet, že chce hrát kombinační útočný volejbal, je to i váš styl hry nebo preferujete defenzivnější pojetí?

Helena: Bez útočného volejbalu by se nedalo vyhrávat, takže se k tomuto stylu přikláním.

Už máte něco za sebou, volejbalovou Evropu znáte, cítíte se jako favorit skupiny?

Pavla: Určitě budeme chtít ukázat sílu našeho týmu, uhrát ten nejlepší výsledek a postoupit na ME.

Helena: Pokud se nepletu, ani jeden z našich soupeřů se ještě neúčastnil ME. Doufám, že potvrdíme naši stálou účast i po letošní kvalifikaci.

Co byste vzkázaly divákům před startem kvalifikace na ME 2019

Pavla: Ať nám drží palce a v co největším počtu nás přijdou podpořit do Jablonce.

Helena: Kvalifikace se odehraje dvakrát doma v Jablonci a dvakrát na poli soupeře. Přijďte nás podpořit a užít si volejbal v národních barvách.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018