20.8.2018

Fandit znamená věřit týmu i v okamžicích, kdy se nedaří

Poslední dny se ke mě dostává více a více kritiky na výkony reprezentačního družstva našich žen. Protože celý svůj volejbalový život držím názor „po bitvě je každý generál“, musím na tyto kritiky reagovat. Máme za sebou první dva zápasy kvalifikace na ME 2019 žen a musíme si přiznat, že nevyšly úplně podle našich představ. Po úspěšném tažení našich žen v 2018 CEV Golden European League přicházely ze všech stran pouze pozitivní reakce na předvedené výkony. Ale vy, co volejbal sledujete, víte, že kvalifikační zápasy mají úplně jiná úskalí.

Naše holky prohrály dva zápasy nejtěsnějším rozdílem. To se stát může. Všichni víme, jak se hraje, když jste favorit a očekávají se od vás pouze vítězství. Pak to jde hůř, spadne na vás „deka“ zodpovědnosti, herní činnosti, které jste před tím dělali automaticky se nedaří, začínáte je měnit a lehkost, se kterou jste hráli před pár týdny je ta tam. Všichni víme, že volejbalovou kvalitu naše družstvo má, o tom není pochyb. Teď se jen potřebuje „otřepat“, získat znovu sebevědomí, začít si věřit. Potřebuje cítit podporu od vedení a také od vás, od fanoušků.
V neděli jsem na toto téma dlouho hovořil s manažerem reprezentace Miloslavem Javůrkem. Byl jsem mile potěšen, že sdílíme podobné názory. „I přes dvě prohry máme postup stále ve svých rukou a navíc „zajíci se počítají až po honu“. Jsme teprve v třetině kvalifikace a máme před sebou ještě čtyři zápasy. Já jsem přesvědčen, že postoupíme. Naše družstvo volejbalovou kvalitu má, jenom se musí zbavit nervozity, smazat v hlavě tyto dva nešťastné zápasy a věřit si. A body, které jsme v těchto zápasech získali mohou být nakonec rozhodující,“ říká Miloslav Javůrek.

 

Moje babička by řekla „svatá pravda“ a i já s postojem manažera Javůrka souhlasím. Ve středu čeká opět v Jablonci nad Nisou družstvo Estonska. A já, věčný optimista stále věřím, že naše volejbalová rodina má fanouškovské srdce a našim děvčatům pomůže, ať už v hale nebo u televizních obrazovek. Skupina se zamotala domácí prohrou Švédek s Estonskem a cesta na evropský šampionát je stále otevřená.

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018