Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
8.4.2024

Klubová sezóna v zahraničí skončila pro bývalé opory Kápéčka devátým místem

Magdalena Bukovská a Ela Koulisiani v sezóně 2023/24 hájily barvy francouzského týmu Pays d´Aix Venelles a umístily se s ním na 9. místě. Na úplně stejné pozici skončila s německým družstvem Ladies in Black Aachen také Květa Grabovská.

Magdalena Bukovská a Ela Koulisiani okusily v uplynulé sezóně zahraniční angažmá úplně poprvé a rozhodnutí odejít hrát do ciziny rozhodně nelitují. „Šly jsme do neznáma a musely vystoupit ze své komfortní zóny. Pro nás obě to ale byla neskutečně cenná zkušenost a moc si vážíme toho, že jsme dostaly takovou příležitost," říká Buky a přiznává, že kromě těšení se na nové působiště v nich byla před odchodem do Francie i trochu strachu. „Nevěděly jsme, jak nás trenéři a hráčky přijmou. V klubu se nám ale hned od začátku snažili vytvořit moc hezkou atmosféru a holky byly hrozně milé, takže jsme se cítily jako doma," usmívá se Buky. „Byla to veliká výzva nejenom po volejbalové stránce, ale i v tom, že se o sebe musíme samy postarat. Ze začátku to bylo náročné a chvíli trvalo, než se vše zaběhlo. Všichni ale pak ocenili i mé kulinářské schopnosti," doplňuje Ela. Obě se tak shodují v tom, že jejich angažmá ve Francii byl určitě ten správný krok dopředu.

Výsledkově se sice jejich klubu nedařilo tak, jak očekávaly, Buky i Ela ale pozitivně hodnotí to, že celý tým dělal maximum pro co nejlepší výsledky. „Všichni jsme doufali ve víc. Konečné umístění jsme ale brali vesměs dobře, je to rozhodně motivací umístit se v budoucnu na lepším místě," vysvětluje Ela. Co se týká úrovně francouzské ligy, týmy jsou podle ní hodně vyrovnané, takže bylo důležité soustředit se úplně na každý zápas. „Řekla bych, že volejbal ve Francii je o dost rychlejší a přesnější než u nás. Každou nevynucenou chybu soupeř hned potrestá. Pro mě jako blokařku, byl hlavní přínos právě v rychlosti hry. A pro budoucnost francouzského volejbalu je určitě skvělé, že je součástí extraligy je France Avenir, což je nároďák mladších hráček," popisuje Ela.

A jaké nevolejbalové zážitky mají Buky a Ela po necelém roce v jižní Francii za sebou? „Bohužel se nám nepodařilo získat řidičák, jinak bychom asi víc cestovaly. Často jsme ale jezdily autobusem do Marseille a navštívily jsme například Avigon a samozřejmě také města, kde jsme hrály. Paradoxní bylo setkání s jednou babičkou, kterou jsme potkaly, když jsme se šly podívat na mši do kostela. Vzala nás k sobě domů a později nás i pozvala na oběd. Od té doby nám chodila se svým manželem fandit na zápasy," říká Buky. „Nevolejbalových zážitků byla spousta, od krásného počasí, měst, pláží a moře až po to, že na jihu Francie na podzim místo vlašských ořechů padaly ze stromů mandle. Ještě musím zmínit i to, že jsme s Buky chodily každý pátek ráno v naší vesničce na trhy se zeleninou. Prodavači už nás po čase znali a někdy nám dávali i pár věcí navíc zadarmo," doplňuje Ela.

Na dotaz, jestli se za necelý rok dokážou domluvit francouzsky, odpověděly, že základy zvládnou, například objednat si jídlo, zeptat se, jak se lidé mají, nebo zaplatit. „V týmu jsme sice mluvily anglicky, jinde ale moc lidí anglicky neumí. Takže venku nebo na trzích to byla často i veliká řeč tělem. Francouzština není úplně nejlehčí jazyk a určitě v ní ještě máme co dohánět," uzavírá Buky.

O něco více zkušeností se zahraničním angažmá má Květa Grabovská, která v německé Bundeslize už odehrála tři sezóny. „Sezóna v Aachenu splnila i nesplnila má očekávání. Byli zde skvělí fanoušci a bylo parádní hrát v hale s jejich podporou, každý zápas měl pořádnou atmosféru. Volejbalově se nám ale sezóna moc nevydařila, hned na jejím začátku došlo v našem týmu ke změně na postu hlavního trenéra. Nedokázaly jsme se bohužel dostat do play off, což vnímám jako velké zklamání. Ale alespoň jsme bydleli blízko sebe s mým přítelem," popisuje Květa Grabovská, která plánuje v zahraničí zůstat i dál. Za sebou už má kromě Aachenu působení v klubech VC Wiesbaden a SC Drážďany. S nimi loni v Bundeslize vybojovala bronz. „Uvidím, kam mě cesta zavede v příští sezóně," usmívá se Květa.

 

Autor: Barbora Mertová, foto Pays d´Aix Venelles, Ladies in Black Aachen

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018