31.7.2020

Letos končí reprezentační sezóna dospělých, bez vrcholné akce

Reprezentační sezónu 2020 si nikdo před půl rokem nedokázal představit bez Golden European League, kvalifikace na ME 2021 žen a dalších mezinárodních akcí. Z plánovaných zápasů zbyly dva „přáteláky“ žen v Polsku. Už to byl zázrak, že se tyto dva zápasy podařilo realizovat, protože v Evropě byly asi jediné.

Ve složitější situaci se ocitla ženská reprezentace. Do poslední chvíle se nevědělo, zda se kvalifikace na ME 2021 odehraje na přelomu srpna a září nebo bude přesunuta jako většina dalších kvalifikačních skupin až na leden. Teprve v polovině července přišlo definitivní rozhodnutí z CEV, že se naše kvalifikační skupina odehraje až v polovině ledna 2021. „Přestože nejsem nadšen z toho, že kvalifikace bude až v lednu, jsem rád, že jsme mohli absolvovat skoro dvouměsíční přípravu. Mohl jsem vidět na vlastní oči širší spektrum hráček, hlavně těch mladších. Pozitivem je i zformování týmu do 23 let, který by měl být základem pro budoucí generační výměnu reprezentačního áčka,“ říká hlavní kouč Giannis  Athanasopoulos.

Reprezentační tým žen trénoval v Prostějově, kde využil Národního sportovního centra, pak se přesunul do Jablonce nad Nisou, následovaly zmíněné „přáteláky“ v Polsku ve Walzbrychu. Na závěr se tým dva týdny připravoval v Pelhřimově ve sportovním areálu Beachwell. „Jsem velmi spokojen s pěti odtrénovanými týdny. Hráčky velmi tvrdě pracovaly a pokoušely se zlepšovat každý den. Měl jsem možnost pracovat s 33 hráčkami a teď mám o hodně větší přehled o všech adeptkách pro nadcházející kvalifikaci a vím, co od nich mohu očekávat. Chtěl bych ještě jednou poděkovat prezidentovi české volejbalové federace a Miloslavovi, že jsme měli možnost společné přípravy v této, pro sport obtížné době,“ pochvaluje si přípravu Giannis  Athanasopoulos.

Rušení akcí méně zasáhlo naše muže. Ty měli v plánu pod vedením nového kouče Jiřího Nováka pouze Golden European League, protože ME 2021 pořádáme a postup máme zajištěn automaticky. Nakonec trenér Novák svolal svoje „ovečky“ na čtyři týdenní bloky (3 týdny v Jablonci nad Nisou, 1 týden v Pelhřimově), kde se hráči seznamovali s novým realizačním týmem a po dlouhé přestávce po ukončení soutěží mohli začít nacvičovat herní systémy ve větších skupinách.

Své si užily i realizační týmy - stále změny termínů, rušení hotelů, letenek, transferů a následné objednávání jiných. To nejvíce zatěžovalo manažera reprezentací Miroslava Javůrka. „Reprezentační „koronavirové“ léto bylo pro všechny nové, divné. Chyběly oficiální zápasy, to, proč všichni hráči a hráčky vrcholový sport dělají. V dané situaci jsme se snažili využít léto k trénování a zorganizovali jsme soustředění hned, se rozvolnila koronavirová opatření.  U mužů je nový realizační tým a prakticky všichni oslovení hráči šli makat do haly i bez vrcholné akce. Věřím, že to zúročíme v budoucnu. U žen dostaly po zrušení kvalifikace příležitost hráčky ze širšího kádru reprezentace, které by za normální situace na svoji šanci musely čekat asi trochu déle. Budeme se snažit, aby letos vzniklý tým U23 i nadále fungoval. V budoucnu budu chtít podobné propojení realizačního týmu RD žen a RD U23 žen stejně jako letos,“ konstatuje se smutným úsměvem manažer týmu Miloslav Javůrek.

A co bude dál? Tak to je opravdu ve hvězdách. Situace kolem covid-19 se nelepší. Blíží se start UNIQA extraligy, evropských lig, pohárů a nikdo nedokáže dopředu predikovat epidemiologickou situaci. Tak si musíme navzájem držet palce a věřit, že se najde lék nebo vir zmizí.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018