26.9.2017

Pětisetové drama v Baku posílá do čtvrtfinále Bělorusky.

V Baku se naše děvčata o postup mezi nejlepších osm týmů Evropy potkala s Běloruskami. Po prvních dvou vyhraných setech vše vypadalo na dobré cestě do čtvrtfinále. Prohraná koncovka třetího setu, ale soupeřky dostala do hry a z celkem jasného utkání se stalo drama se smutným koncem pro naši reprezentaci.

Naše děvčata vstoupila do utkání koncentrovaně. Agresivní servis, důrazný útok, dobrá obrana v poli znamenala postupné navyšování vedení. Celý set měla jasně pod kontrolou a zaslouženě v prvním setu vítězí.

Na začátku druhého setu naše razance v útoku a na servisu trochu zvolnila a to se projevilo v mírném vedení soupeřek. Vyloženě „blokařský koncert“ nás však dostává zpátky do hry a do vedení o dva body. Přichází vyrovnaná koncovka se šťastným koncem pro nás.

Třetí set je opět vyrovnaný, družstva se střídají ve vedení až do stavu 19:19. Děláme zbytečné chyby, servis není už tak nebezpečný a to soupeře dostává do několikabodového vedení. Zlepšením v útoku se nám podaří srovnat skóre, ale ve vyrovnané koncovce prohráváme.

Vyhraný set dostal Bělorusky do hry. Jejich výkon se výrazně zlepšil. Zlepšený příjem podání jim umožňuje více úspěšných útoků středem sítě. Nám se moc nedaří – špatný příjem, horší servis, chyby na útoku. Soupeřky jdou do jasného vedení. Náš útlum se snaží trenér zastavit střídáním. Jako obvykle měl šťastnou ruku a naše hra se opět lepší ve všech herních činnostech. Náskok soupeřek je pryč a my jdeme do vedení 22:20. Bohužel pro nás, Bělorusky od této chvíle již nechybují a zásluhou i výborně podávají Smirnovové v setu vítězí a srovnávají na 2:2.

Následuje rozhodující pátý set. Bohužel již od začátku „taháme za kratší konec“. Dobře bráníme, ale nedaří se nám rozehry vítězně ukončit. Naším horším servisem pouštíme naše soupeřky do úspěšných útoků středem sítě.  Prohráváme už o čtyři body. Několika dobrými zákroky v poli, úspěšným blokem, zlepšeným útokem, účinným servisem náskok soupeřek srovnáváme a čeká nás dramatická koncovka. V ní bojujeme o každý bod. Bohužel Bělorusky proměňují čtvrtý mečbol, v utkání vítězí  a zajišťují si postup do čtvrtfinále.

 

Bělorusko – Česká republika 3:2 (18:25, 23:25, 27:25, 25:22, 17:15)

Sestava ČR: Havelková, Nachmilnerová, Kocmanová-Havlíčková, Mlejnková, Strušková, Vincourová, libero Dostálová, střídaly: Valková, Kohoutová, Purchartová, Kossányiová,  Kojdová, Toufarová, libero Vaňková, trenér: Pommer ml.

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání

Zdeněk Pommer ml., trenér: Je to obrovské zklamání. Tenhle zápas hrozně bolí, protože boj o čtvrtfinále jsme začali opravdu velmi dobře. První set jsme jasně ovládli a také druhý jsme měli ve své režii. Pak strašně jsme polevili. Soupeř se nadechnul. Udělali jsme nevynucené chyby, hráli do plné obrany. Snažil jsem se něco změnit, ale takhle to dopadlo. Vybojovali jsme ještě koncovku čtvrtého, i když jsme hodně prohrávali (5:13). A tie-break je vždycky otevřený,

Barbora Purchartová: Opravdu nevím, co se to s námi stalo. Viděly jsme, co na Bělorusko funguje, ale neudržely jsme takový styl hry. Určitě se to utkání dalo vyhrát, jenže drobné chybičky se nakupily v náš neprospěch. Jsme zklamané, byl to hratelný soupeř.

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018