22.9.2023

Po utkání s Mexikem slaví český tým druhé vítězství na olympijské kvalifikaci

S nelehkou pozicí žebříčkových favoritek se české volejbalistky v utkání s Mexikem popraly úspěšně, když jasně dominovaly v úvodních dvou sadách. Po zlepšené mexické hře v obraně i útoku přišlo snížení stavu setů na 2:1 a závěrečné drama ve čtvrté sadě. Za jasného stavu 24:19 měly naše hráčky k dispozici čtyři mečboly, využily ale až osmý pokus a zvítězily 29:27. V olympijské kvalifikaci tak vybojovaly už druhé vítězství a v tabulce skupiny A drží šestou příčku. V utkání proti mexickým volejbalistkám zaznamenaly Češky třináct bodových bloků a čtyři přímé body z podání. V sobotu od 4:00 se tým Giannise Athanasopoulose utká s Ukrajinkami, vystoupení v Číně uzavře v neděli v 7 hodin ráno proti Kanaďankám. Záznam utkání i přímé přenosy zápasů následujících jsou ke zhlédnutí na platformě volej.tv.

Česko – Mexiko 3:1 (25:17, 25:19, 18:25, 29:27)

Rozhodčí: Pimthongkhonburi Sasiprapa (THA), Myoi Sumie (JPN)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Hodanová, Pavlová, Orvošová, Mlejnková, Koulisiani, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Brancuská, Havelková, Bukovská, Pelikánová, Kneiflová

Mexiko: Castro López, Flores Gamez, Rivera Herrera, Topete Pardo, Urias, Vela Jimenez, libero Landeros Palacios. Střídaly: Rodriguez Gomez, Marquez Ceja

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečařka Helena Havelková:Dnešní zápas bych rozdělila na dvě části. První půlku si Mexičanky tolik nevěřily a dělaly docela hodně chyb a byly ne tolik čapavé. Ve druhé půlce si ale začaly věřit, ve třetím setu se rozehrály, všechno vychytaly, nic nevzdávaly a jejich smečařky se nebály mydlit to o blok. Najednou se rozjely, což nás bolelo dvakrát, protože i když jsme to bombily, ony to vyčapaly a potom nás o blok vytloukly. Řekla bych tedy, že to byl dvojitě bolestivý zápas. Jsem ale moc ráda, že jsme ho dotáhly do vítězného konce a získaly důležitý zápas 3:1. Získaly jsme skvělé zkušenosti. Kdyby to bylo nudných 3:0, nebylo by to tak pěkné a vzácné jako teď. Důležité je, že jsme to otočily a vyhrály. Řekla bych, že v turnaji mají výhodu týmy, které si věří a do každého zápasu jdou opravdu naplno. Neřeší, kolikátý zápas hrají. A tak k tomu přistupujeme i my – zápas od zápasu. Měly jsme těžké dva dny, poté zase dva těžké soupeře Srbsko a Čínu. Se Srbskem jsme odehrály výborný zápas a dnes proti Mexiku to bylo náročné, ale náročné je to pro všechny. Pro nás je to velká zkušenost, protože máme mladé hráčky a každý set odehraný na tomto turnaji proti silným soupeřům je důležitý.

libero Daniela Digrinová:Věděly jsme, že Mexičanky budou hodně bojovné v poli. To se na konci zápasu taky ukázalo. Ze začátku jsme si je dokázaly dobře ubránit a odútočit, ale ve třetím setu jsme přestaly podávat, soupeřky zlepšily obranu. Tím jsme si to zkomplikovaly a šly do čtvrtého setu, který se taky rozhodoval v koncovce. Mexičanky hrály šikovně, ale jsem ráda, že jsme si s tím nakonec poradily. Turnaj je hodně fyzicky náročný. Hlavně po té dlouhé nároďácké sezóně, kdy jsme absolvovaly tři dlouhé turnaje. Zápasy se hrají od desáté, od jedné a od čtvrté hodiny. Nejsme zvyklé hrát tak brzy a hlavně se hraje sedm zápasů v devíti dnech. Už jich máme několik za sebou a dva nejdůležitější jsou ještě před námi. Věřím, že zabojujeme a zvládneme to.

trenér Giannis Athanasopoulos: S dnešním vítězstvím jsme moc spokojení. Mexiko je velmi kvalitní tým, který hraje úplně jiný volejbal než my. A z jejich strany to byl ten nejrychlejší volejbal, jaký jsme toto léto odehrály. V úvodních dvou setech jsme velmi agresivně servírovali a díky tomu jsme kontrolovali zápas. Ve třetím setu se Mexičanky zlepšily na příjmu na 60 %, my jsme přestali agresivně podávat, a to byl klíčový faktor, proč jsme tuto sadu prohráli. A když bylo skóre 24:20 ve čtvrtém setu, zdálo se, že s přehledem ukončíme zápas. Důležité ale je, že jsme ho dotáhli, což je pro nás velké plus do budoucna, když se dostaneme do podobných situací v dalších zápasech. Dnes bylo v plánu, že během hry proběhne několik střídání, protože je to pátý zápas v sedmi dnech a další dvě přijdou už za pár hodin. Ten první už v 10 hodin ráno. Teď pojedeme na hotel, abychom rozebrali video. Myslím, že tento program není úplně zdravý pro hráčky ani pro trenéry a měl by se trochu změnit. FIVB a CEV podle mě zabíjí tento sport. Ale je to tak, jak to je a my s tím nic nenaděláme. Musíme se s tím vyrovnat a připravit se, jak nejlépe umíme na další utkání. Včera měly hráčky volný den, ale makaly v posilovně. Doufám, že na zítra se zotaví. Hráčkám gratuluji a teď už se budeme soustředit na zápas s Ukrajinou.

Do vyrovnaného úvodu utkání se dvěma bodovými bloky zapsala Koulisiani a prasátkem servírující Mlejnková, které zajistily české vedení 9:5. Valkové se dařilo přihrávkami uvolňovat Orvošovou a Hodanovou, blokem bodovala i Pavlová. České volejbalistky si postupně vypracovaly náskok 15:8, Hodanová navyšovala rozdíl už na osm bodů přímo z podání. Set ukončila Havelková esem o pásku.

Druhý set zahájily české hráčky vedením 4:0 po bodech Valkové, Brancuské a Hodanové. Mlejnková po úspěšných útocích a obraně zvyšovala už na 11:5. Mexičanky se přiblížily na ztrátu čtyř bodů, hru ale kontrolovaly Češky, které odskočily na bezpečných 18:12 a dovedly set k vítěznému konci.

Mexičanky hrály v úvodu třetího setu lépe a vypracovaly si tříbodové vedení. Reagovat se dařilo Bukovské, Koulisiani a Brancuské. Koulisiani trefila kontaktní eso a snížila na 6:7, srovnat se podařilo dvojbloku Pavlová – Brancuská. Mexické volejbalistky se viditelně zlepšily v obraně nad sítí i v poli a pro Češky bylo složité se prosadit. Po technické chybě střídající Pelikánové bylo skóre nepříznivých 14:19. Mexičanky si bez komplikací došly pro setbol, který na první pokus proměnily.

Na začátku čtvrté sady odskočily svěřenkyně Athanasopoulose do vedení 3:0. Své zkušenosti předvedla střídající Havelková, která pomohla vybudovat a držet tříbodový náskok. Do koncovky šly Češky ve vedení 20:17 a tři body v řadě zajistila opět Havelková. Mexičanky odvrátily pět mečbolů a srovnaly na 24:24. Závěrečné drama, se sedmi odvrácenými českými mečboly, ukončila Orvošová.

Plán vysílání zápasů olympijské kvalifikace na volej.tv:

2023-09-22 13:30           CHN vs. NED

2023-09-23 04:00           CZE vs.  UKR

2023-09-23 10:00           SRB vs. NED

2023-09-24 07:00           CAN vs. CZE

2023-09-24 13:30           CHN vs. SRB

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018