8.6.2019

Přípravu a následně zápas si někteří trenéři bez statistika již neumí ani představit

Ještě před pár desítky let probíhala příprava na mistrovský zápas na papíře a při diskuzích o tom, kdo, co a kam nejvíce hraje. Ale doba pokročila a trenéři se na statistiku začali spoléhat. Nejdříve vše šlo v papírové podobě formou čárek a křížků, ale postupem času přišly specializované programy, které umí vyhodnotit nastříhané video a pozice statistiků se staly jednou z podmínek úspěchu. Na to, jak se k volejbalové statistice dostal a co vlastně je jeho náplní, ať již při tréninku nebo při samotném zápase, jsme se zeptali Adama Šimonka, statistika mistrovských Českých Budějovic a momentálně i národního družstva žen.

Adame, jak ses vlastně k volejbalové statistice dostal?

K volejbalové statistice jsem dostal náhodou a hlavně díky dvou pánům. Jeden z nich je můj táta, který v té době trénoval děvčata v Českém Krumlově a volejbalový svaz dal za povinnost těmto klubům dělat statistiku v programu datavolley a trochu mi to „hodil na krk“ (smích). Tam jsem se naučil základy. V té době Jihostroj trénoval „Honzátko“ (Jan Svoboda) a statistika dělal Petr Sezemský. Mě to začalo bavit a učil jsem se od Petra další a další vychytávky a fígle. Honza Vobr, který dělal manažera dívkám ročník 1996 mě oslovil, že potřebuje statistika a já se vlastně tím začal naplno vzdělávat a zlepšovat ve volejbalové statistice.

Po mládežnických týmech nyní děláš statistika Jihostroji mužů, kolikátá to byla tvoje sezóna u chlapů?

No, tak pojď počítat (úsměv), pátá? Ne, ne už šestá sezóna, toto letí…..

U národního družstva dospělých je to tvoje první štace?

Jo, jo, u seniorské reprezentace jsem poprvé, ale statistický program zde používám stejný. Záleží hlavně na přístupu trenéra a jeho požadavcích a na tom, jakou formu práce on dělá.

Přibliž nám, co je vlastně náplní tvojí práce…

Já bych to rozdělil asi na tak tři bloky. Tzn. práce při tréninku, při zápase a následně na pokoji u počítače. Když to vezmu od tréninku, tak většinu tréninku natáčíme a pokud děláme herní situace v šestkách, tak já dělám statistiku. Tady ani tak nejde o procentuální úspěšnosti, ale aby se trenér následně lépe zorientoval ve videu. Při zápase vlastně speciálními kódy přepisuji do programu datavolley, tzn. to, co se děje na hřišti. Každý dotek s míčem má jeden řádek v kódu a program umí toto kódování následně napárovat i s videem. Tzn. trenérovi to umožní sledovat např. pouze konkrétní hráčku a z toho pak vyhodnotit její přednosti a slabiny.

Stíháš během zápasu obě družstva nebo se soustředíš pouze na jedno?

Sledujeme oba týmy, jak naše, tak i soupeře.

Když skončí zápas a hráči jdou na rehabilitaci, kávičku nebo do postele, tak tobě začíná noční „šichta“, je to tak?

(Úsměv) Je to tak, musím to, co jsem během zápasu nakódoval spojit s videem tak, aby při vyhledávání trenér viděl, co potřebuje. Ale program je dost chytrý, takže většinou mu stačí říct, v kterém čase videa je první servis a on si již zbytek dopočítá. Já pak musím zkontrolovat případné chyby, protože se může stát, že něco během zápasu zaznamenám později nebo mi něco unikne a zvlášť udělat celkovou kontrolu příjmu a útoku.

Kolik času ti zabere než máš materiál připravený pro trenéry?

Nemám to úplně změřené, ale už v tom mám přeci jenom trochu praxi, takže odhadem to trvá stejně jako zápas, plus maximálně hodina.

To jsou statistiky, které si vytváříš během zápasu, ale jak je to, když tam nejsi?

Máme některé statistiky, které jsou již ve zmiňovaném programu zaslány, takže pak kontroluji dodaný zápis a případně ho upravuji tak, aby seděl do našeho systému. Pokud máme pouze video, tak to musím zhlédnout, nakódovat a následně připravit. Takže je to vlastně stejné.

Vím, že hodně sportuješ -  sitting volejbal, florbal, basketbal a plaveš. Pomůže ti znalost statistiky při zápasech rychle si zanalyzovat hru soupeře? I když u plavání asi ne….

No, u plavání určitě ne, ale v ostatních sportech, co jsi jmenoval, tak možná trochu jo, ale jde spíš o herní praxi, abych si do hlavy při hře dával kódy, tak to ne (smích).

Adame, děkujeme za tvůj čas a přiblížení čtenářům role člověka, kterého vidí během zápasů, jak stále něco ťuká do počítače. Přejeme ti při zapisování zápasů co nejméně chyb a hodně úspěchů na poli sportovním.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018