19.5.2022

Reprezentační družstvo žen má před sebou ostrý start do náročné sezóny

Prvním z vrcholů letošního roku bude pro naše reprezentantky blížící se Golden European League 2022. V srpnu je pak čeká kvalifikace na mistrovství Evropy (Tábor) a na přelomu září a října se český výběr po dvanácti letech představí na mistrovství světa (Polsko, Nizozemí).

I v ženské reprezentaci došlo k výraznému omlazení týmu, jež pod trenérem Giannisem Athanasopoulosem evropskou soutěž v roce 2019 vyhrál. „Letos využijeme Golden League především k tomu, abychom vyzkoušeli větší počet hráček, které zatím neměly šanci představit se v seniorském týmu. Už tento týdne máme v nominaci sedm nováčků a příští týden, až reprezentaci do 21 let skončí kvalifikace v Polsku, představíme další čtyři jména. Chceme si hráčky připravit, aby nabraly zkušenosti se seniorským týmem, a také abychom zjistili, které z nich budou schopné udělat další krok a připojit se k nám nejen pro druhé pololetí – kvalifikaci o mistrovství Evropy a mistrovství světa, ale také pro další sezony,“ nastiňuje svou vizi pro letošní nabitý reprezentační rok trenér Giannis Athanasopoulos.

Češky vyzvou v základní skupině dvoukolově doma a venku dva soupeře – Slovensko a Chorvatsko, se kterými se v domácích zápasech utkají 4. června v Karlových Varech, resp. 11. června ve Zlíně (vstupenky lze zakoupit v síti Ticketportal). „Chorvatsko a Slovensko mají velmi dobré týmy, které hrají skvělý volejbal. Oba výběry ale mají nové trenéry, takže předpokládáme, že dojde i na nějaké změny v herních systémech. Chorvatský tým je navíc dost vysoký. Výška je to, co nám chybí. Především se ale na zápasy Golden League hodně těšíme, protože jsme zvědaví, jak si povedeme bez našich nejzkušenějších hráček, které jsme na toto soustředění nepozvali.“

Na zápasy European Golden League se těší nejen trenéři, ale i samotné volejbalistky. „Je to pro nás první ze tří vrcholů reprezentační sezony a už se nemůžeme dočkat, až budeme moci v zápasech prodat to, co jsme natrénovaly. Doufám, že nás jako v minulých letech bude zdobit bojovnost a týmová soudržnost. Chtěly bychom sázet na kvalitní servis a následnou obranu. Ale bojovnost a obětavost jsou určitě to hlavní. Snad se nám bude dařit a odměníme sebe i fanoušky hezkým výsledkem,“ přeje si asistentka kapitánky Kateřina Valková. „Doufám, že nás lidé přijdou podpořit a že je náš volejbal bude bavit. Přeci jen bude příjemné mít po covidových obdobích zase na zápasech diváky a doufám, že budou naším sedmým hráčem na hřišti. Tímto bych je moc ráda pozvala, ať nám přijdou fandit přímo do haly!“

Širší nominace reprezentačního družstva žen na Golden European League 2022 ZDE

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018