16.9.2023

Skvělý vstup Češek do olympijské kvalifikace, na úvod zaskočily Dominikánky

Naše volejbalistky vstoupily do turnaje olympijské kvalifikace v Číně utkáním proti 10. týmu světového žebříčku. Po celý zápas předváděly bezchybnou a trpělivou hru, šanci na ukončení duelu měly již ve čtvrté sadě, tehdy ale hráčky Dominikánské republiky dokázaly mečbol odvrátit a srovnat stav setů. Rozhodoval proto tie break, ve kterém Češky dominovaly a výhru v pětisetové bitvě tak získaly na svou stranu. O nejvyšší bodový příděl se 21 úspěchy zasloužily smečařky Michaela Mlejnková a Helena Havelková.

Dominikánská republika – Česko 2:3 (21:25, 25:21, 21:25, 26:24, 12:15)

Rozhodčí: Myoi Sumie (JPN), Pimthongkhonburi Sasiprapa (THA)

Sestavy (od zóny I):

Dominikánská republika: Yonkaira Paola Peña Isabel, Lisvel Elisa Eve Mejia, Gaila Ceneida Gonzalez Lopez, Brayelin Elizabeth Martinez, Jineiry Martinez, Niverka Dharlenis Marte Frica, libero Brenda Castillo. Střídaly: Madeline Jazmin Guillen Paredes, Vielka Michelle Peralta Luna, Geraldine Sthefany Gonzalez, Lisvel Elisa Eve Mejia

Česko: Valková, Havelková, Pavlová, Orvošová, Mlejnková, Koulisiani, libero Digrinová. Střídaly: Kneiflová, Hodanová, Pelikánová, Brancuská

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitánka, smečařka Michaela Mlejnková:Bylo to náročné utkání, které mělo všechno, co má volejbal mít. Dominikánky dobře útočily a my s nimi ze začátku měly trochu problémy. Začaly jsme ale dobře bránit a blokovat. Ubránily jsme je a donutily k chybám, což hrálo v náš prospěch. Zápas byl jak na vlnách, proto jsem ráda, že jsme to zvládly a vyhrály. Je škoda, že jsme to nedotáhly k vítězství 3:1, protože jsme měly setbol, ale jsem ráda, že jsme se semkly a v tie breaku to dotáhly do vítězného konce. Rozhodla bojovnost a fakt, že jsme se za žádného stavu nevzdaly. Vítězství nad Dominikánskou republikou je pro nás důležité. Jde o tým, který je nad námi v rankingu, takže získáme hodně bodů do žebříčku. A právě přes žebříček bychom se třeba mohly na olympiádu dostat. Je to samozřejmě náročné, ale když budeme do každého utkání nastupovat bojovně, jako dnes, myslím, že nic není nemožné.

nahrávačka Kateřina Valková:Do turnaje jsme vstoupily nejlépe, jak jsme mohly. Od začátku jsme soupeřky tlačily servisem a dařilo se nám i v obraně. Ubránily jsme klíčové hráčky a bojovností o každý bod se nám podařilo obrátit zápas na naši stranu a dotáhnout ho do vítězného konce. Klíčové bylo i to, že i když jsme v těsné koncovce prohrály čtvrtý set, nesložily jsme hlavy. Naopak jsme se ještě víc zdravě naštvaly a dokázaly v sobě najít poslední sílu a dotáhnout tie break do vítězného konce. Vzhledem k tomu, o jak dlouhý turnaj jde, se bude počítat každý bod a každý set, takže je dobré pro naši mentalitu a naše hlavy, že jsme si dokázaly, že můžeme hrát i s takovými týmy.

trenér Giannis Athanasopoulos: Cítím se neuvěřitelně. Holky do hry daly vše, co měly. Hráli jsme proti velmi silnému soupeři, který je desátý ve světovém žebříčku. Museli jsme být mentálně velmi silní, abychom ubojovali tento zápas. Hráčky hrály podle stanovené taktiky, servírovaly agresivně a během utkání jsme dokázali reagovat na některé změny. V zásadních momentech jsme drželi při sobě, a proto si myslím, že jsme si toto vítězství zasloužili. Jsme velmi šťastní, ale teď nemáme čas na oslavy. Už za pár hodin odehrajeme další zápas, na který se musíme soustředit. Myslím si, že rozhodující byl první set, obzvlášť, když jsme prohrávali 17:19 a dokázali jsme se vrátit. Tehdy jsme uvěřili, že je můžeme porazit. V druhém setu jsme nehráli tak dobře, protože Dominikánky změnily taktiku, třetí sada byla rozhodující. Ve čtvrtém setu nastal kritický moment za stavu 24:23, kdy Dominikánky udělaly chybu v postavení, já i moji kolegové z lavičky jsme na to upozorňovali, ale rozhodčí nezareagovala. Zápas tedy měl skončit 3:1. Přesto jsme v páté sadě předvedli silný týmový charakter a zasloužili jsme si vítězství. V šatně jsem hráčkám říkal: když se podíváte na ranking, nemáme příliš mnoho šancí, ale nikdo nám nemůže vzít naše sny. A o ty tady bojujeme. Dnešní výhra nám dává víc síly a odhodlání. Zítra se vrátíme, opět budeme bojovat jako blázni, abychom v kvalifikaci získali co nejlepší výsledky.

Úvod prvního utkání olympijské kvalifikace zvládaly lépe české volejbalistky, kterým se dařilo blokovat dominikánské útoky. Češky držely vedení 13:10 po úspěšných útocích kapitánky Mlejnkové, Martinezové se ale podařilo esem srovnat na 14:14 a po následné výměně šel tým Dominikánské republiky poprvé v zápase do vedení. Dobrou práci odvedla střídající blokařka Kneiflová, při jejím podání se Češky vrátily do vedení. Její spoluhráčky hrály trpělivě a nechybovaly v poli ani v útoku a pohlídaly si zisk prvního setu.

V kvalitním volejbalu pokračovaly české hráčky i v druhé sadě. Bodovaly Mlejnková, Orvošová i blokující Koulisiani. Bodově napřed byly sice soupeřky z Dominikánské republiky, hra českého týmu byla přesto na nejvyšší úrovni. Eso Hodanové, blok Koulisiani a roláda Mlejnkové přetočily skóre na 21:20 pro české hráčky, více českých bodů ale nepřišlo.

Na první pohled kvalitní volejbal s dlouhými výměnami a zákroky v poli na obou stranách sítě pokračoval i v setu třetím. Mlejnková, Havelková, Orvošová, Koulisiani i Pavlová bodovaly a vytvořily svému družstvu náskok 12:9 a 19:12. Set zakončila svým čtvrtým bodovým blokem Koulisiani.

Dvoubodové vedení 6:4 držely Češky i ve čtvrté sadě. Vyrovnaný boj o každý míč přinášel vyrovnanou partii, ve které se dařilo Mlejnkové a Havelkové. Bezchybnou práci předváděla i libero Digrinová. Po úspěšné challenge vedly české hráčky 20:18 a do koncovky setu vstupovaly s breakbolovou výhodou. Komplikaci přinesla chyba Orvošové v útoku, dominikánské srovnání na 23:23, a nevyužitý mečbol při servisu Kneiflové. Set tak získaly soupeřky.

V tie breaku dominovaly české volejbalistky. Bodovým blokem posouvala skóre nahrávačka Valková a při změně stran vedl její tým 8:4. Šťastný bod na 13:10 zaznamenala i Digrinová. Dvojdotek dominikánské nahrávačky znamenal konec utkání a české vítězství.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018