30.7.2017

Solidní výkon Češek nestačil, bitvu o 3.místo na Final Four vyhrálo Německo

Napínavou bitvu nabídl souboj o pomyslné bronzové medaile v letošním FIVB World Grand Prix II mezi českou reprezentací a Německem. České volejbalistky podaly solidní výkon, který však stačil proti silnému Německu pouze na zisk jednoho setu. Německo ovládlo po první sadě i sety číslo tři a čtyři a po zásluze slaví vítězství v dnešním utkání i třetí místo v letošním WGP II.

Do utkání o 3. místo v letošním WGP dal trenér českého výběru Zdeněk Pommer ml. od začátku důvěru, oproti včerejšímu duelu, blokařce Barboře Purchartové a smečařce Petře Kojdové, na univerzálu dostala příležitost opět Marie Toufarová, stejně jako Pavla Vincourová na nahrávce. Češky zahájily utkání ve velkém stylu a rychle vedly rozdílem dvou bodů 4:2. Do prvního oddychového času šly naše reprezentantky za vedení 8:7. Dařilo se jim i nadále, pomáhala rovněž pozorná česká obrana - skvělý blok Pavly Vincourové na 15:12. Německému celku se následně podařilo snížit na rozdíl jediného bodu, ale malé uklidnění přinesly parádní útoky smečařky Mlejnkové (z pipu) a univerzálky Toufarové (diagonálou) - 18:16. Soupeř českého týmu a druhý tým dlouhodobé části WGP Německo ale nic nevzdával a po dobré obraně brzy srovnal na 18:18 - timeout kouče Z. Pommera. Němky poprvé šly do vedení za stavu 19:18, ale opravdu jen na chvíli, blokem se prosadila Barbora Purchartová a překlopila skóre opět na českou stranu - 20:19. Napínavá bitva pokračovala i nadále, Němky pomáhaly českému celku i častými chybami na podání - 22:21. Reprezentantky Německa ale zabraly v pravý čas, potrestaly nepříliš razantní český útok a ujaly se vedení 23:22. Chytrou hrou na druhou přes následně srovnala Pavla Vincourová, ale první setball měl náš soupeř. A ten útokem o český blok využil... 23:25 - 0:1 z českého pohledu.

Velkou přetahovanou o každý bod začal druhý set, oba týmy se střídaly v mírném vedení. Esem o krok napřed poslala Německo Geertiesová - 8:7. I s pomocí úspěšného využití jestřábího oka šly Češky opět následně do vedení, záhy Michaela Mlejnková tvrdě útočila o blok a Petra Kojdová parádní plachtou dala přímý bod z podání - 12:9! O výměnu později bylo ještě veseleji, a to když opět Mlejnková přidala další vynikající útok - 13:9 - timeout Německa. Česká hra fungovala, což dokazoval i netradiční a nečekaný útok univerzálky Toufarové z pipu - 16:12. Dobrá česká obrana nad sítí i německé chyby v útoku znamenaly o chvíli později naše vedení už 20:13. Petra Kojdová po precizní náhře Pavly Vincourové upravovala na rozdíl osmi bodů - 23:15. Češky po výborném výkonu zvítězily v druhé sadě jasně 25:17 a srovnaly na 1:1 na sety.

Rozjeté Češky diktovaly tempo i v úvodu třetí sady, Veronika Strušková bodovala útokem a Barbora Purchartová blokem - 7:5. Následně se hra vyrovnala a oba týmy se přetahovaly o každý bod. Nejdůležitější pasáž hry se udála před druhým technickým oddechovým časem a to když Němky získaly, i zásluhou malého nedorozumění na české straně, tři body v řadě - 14:16 z českého pohledu. Němky si udržovaly svůj náskok, i když se český tým přiblížil ke svému soupeři až na rozdíl jediného bodu - 18:17, srovnat se mu nepodařilo. Další dvě výměny pařily opět německému týmu, který si závěr sady pohlídal a zvítězil poměrem 25:20 - 1:2.

Čtvrtou sadu začly o něco lépe Němky, přes které se však Češky brzy dostaly - Marie Toufarová opět vynikajícím a tvrdým útokem poslala náš reprezentační výběr do dvoubodového vedení - 8:6. O ten jsme sice brzy přišly, ale blokařka Bára Purchartová vyslala na německou stranu skvělý servis znamenající přímý bod - 10:8. Hra se začala odehrávat ve dvou až tříbodových pasážích. Další dva body pro Němky, další pro Češky - dvojice Strušková-Kojdová předvedla parádní dvojblok - 13:11. O pár balónů později bylo opět vyrovnáno, i když německý útok šel zřejmě pouze do pásky, hra pokračovala a Německo bodovalo - 14:14. Naši západné sousedé si evidentně více věřily, jejich nahrávačka dokonce přidala tvrdou smeč středem - 15:16 z českého pohledu. Napínavá a vyrovnaná bitva pokračovala, Michaela Mlejnková útokem na 17:17. Velmi důležitý blok předvedla za stavu 17:18 Veronika Strušková, který tak nepustila Němky možná do rozhodujícího náskoku - 18:18. Dvoubodové německé vedení však přeci jen přišlo, a poměrně brzy, na 20:18 esem upravovala Poll - timeout CZE. Po oddechovém čase přišel druhý přímý bod ze servisu a Německo vedlo již o tři body - 21:18. Další dvě výměny ale patřily našemu celku a drama se zvyšovalo - 20:21 - timeout GER. Závěr setu a i celého utkání zvládly lépe Němky, které zvítězily nejtěsnějším možným rozdílem 25:23, celkově 3:1 na sety a slaví 3. místo v letošním FIVB World Grand Prix II.

Final Four - FIVB World Grand Prix - o 3.místo:

Česká republika - Německo 1:3 (23:25, 25:17, 20:25, 23:25)

Česká republika: Vincourová, Purchartová, Strušková, Mlejnková, Kojdová, Toufarová, libera: Dostálová a Vaňková. Střídaly: Kohoutová, Bednářová.

Německo: Hanke, Geerties, Pettke, Stigrot, Lippmann, Schelzel, libero: Durr.

Statistika: ZDE

Ohlasy po utkání:

Zdeněk Pommer (trenér České republiky): "Dnes jsme předvedli dobrý bojovný výkon, je škoda, že to na soupeře nestačilo, protože byl především preciznější na servisu. Zahráli jsme dvě velmi dobré koncovky, ve kterých jsme prohráli jen těsně o dva body. Zápas hodnotím pozitivně, holky dnes bojovaly, výborně zahrála Máří Toufarová a také Petra Kojdová. Bohužel v důležitých chvílích nás Němky zatlačily servisem a to byl jeden z rozhodujících faktorů."

Barbora Purchartová (blokařka České republiky): "Myslím, že to utkání bylo velmi vyrovnané a vždy rozhodovaly až koncovky setů. V závěru jednotlivých setů jsme ale udělaly pár chyb na příjmu a to zřejmě rozhodlo. Největší pozornost jsme určitě věnovaly německé univerzálce Lipmann, kterou jsme se snažily ubránit, ale moc se nám to nedařilo (bodovala celkem 26x - pozn. red.). Němky vyhrály, ale my se dnes určitě nemáme za co stydět."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera, foto: FIVB a Ondřej Driml

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018