16.4.2020

Svět se asi změní, ale sport zůstane součástí našeho života, říká trenér reprezentace

Začátkem května se poprvé měla sejít ženská reprezentace k přípravě na obhajobu vítězství v Golden European League, která měla být přípravou na veledůležitou kvalifikaci na ME 2021. Vzhledem k celosvětové pandemii covid-19 musí trenér Giannis Athanasopoulos přepracovat plány a čekat na rozhodnutí CEV, jak bude probíhat GEL a následně i již zmiňovaná, srpnová kvalifikace.

Než se dostaneme k ženské reprezentaci, můžeš nám popsat situaci v Německu?

Soutěž v Německu je zrušená. Situace tady vypadá s malými rozdíly jako v Čechách. Jsme v karanténě. Kromě obchodů se základními potravinami a lékáren, tak je vše zavřené. Když jdeme ven, tak maximálně ve dvou a musí se držet rozestupy. Trochu veselejší zpráva je, že včera jsme začali trénovat. No, trénovat? Mám k dispozici pět hráček a realizační tým, ale i tak to je fajn. Věřím, že se vše bude vracet k normálu, ale je to na nás všech, jak budeme dodržovat pravidla.

Jak se k současné situaci staví kluby v Německu a jaká je situace přímo u vás v klubu?

Jak jsem již říkal, liga v Německu je zrušena. Bylo to správné rozhodnutí. Na prvním místě je zdraví hráček, trenérů, rozhodčích, realizačních týmů a hlavně diváků. Obávám se, že nás čeká těžké období, jak v životě, tak i ve volejbale, jdeme do neznáma. Jednotlivé kluby již pracují na přípravě na další sezónu. My ve Stuttgartu máme štěstí, že je zde výborné zázemí, stojí za námi vedení klubu, sponzoři a hlavně fanoušci, kteří nám pomáhají v těchto těžkých chvílích.

Teď měly probíhat boje play-off v evropských soutěžích, kde by pro tebe výkony adeptek pro reprezentaci asi byly vypovídající. Jak se rozhoduješ nyní, koho pozveš, až se situace uklidní a budou soustředění povolena?

Viděl jsem všechny zápasy české UNIQA extraligy a některé i několikrát, teď je na to opravdu dost času (smutný úsměv). Zároveň jsem viděl i zápasy reprezentantek působících v zahraničních ligách. Nastalá situace sice není ideální, ale mám plán, jak se připravit na vrchol sezóny a jsem ve spojení se všemi adeptkami na reprezentační dres. Věřím, že se kvalifikace odehraje v naplánovaném termínu, ale musíme počkat na rozhodnutí CEV a vlády ČR. Nejhorší to bude asi s omezením cestování přes hranice.

Herní výpadek bude znát určitě na všech hráčkách. Máš plán, jak tuto herní pauzu nahradit?

Teď na jaře jsme se měli připravovat na obhajobu vítězství v GEL, ale to bude asi složité. Jsem skoro v každodenním kontaktu s manažerem reprezentace Javůrkem a snažím se být v kontaktu i s hráčkami. Míla mě informuje o vývoji situace v ČR. Holky se připravují v domácím prostředí a obdrží individuální kondiční plán. Sice se v ČR otevřela venkovní hřiště pro reprezentanty, ale na antuce by to asi nebylo ono (smích), takže čekáme na datum, kdy bychom se mohli poprvé sejít v hale. Věřím, že holky přijedou na první sraz dobře kondičně připravené a pak budeme muset dohnat herní pauzu.

Pokud se celosvětová situace neuklidní a kvalifikace na ME 2021 bude odložena, vidíš to jako velký problém? Protože, pak by pravděpodobně zasáhla do rozehraných soutěží, tak jako letos lednová kvalifikace na OH.

To je těžká otázka. Je to věštění z křišťálové koule, ale jak jsem již řekl, hlavně o jde o zdraví. Já osobně tuto variantu vidím velmi složitou, ale zase bude stejná pro všechny, tak nezbude než se s ní poprat a udělat to nejlepší, co bude možné.

Říká se, že každá „krize“ přináší i možnosti do budoucna. Vidíš nějaké nebo jsi spíš v tomto směru skeptik?

Máš pravdu, s touto krizí si všichni najednou uvědomujeme, že nic není zadarmo. Sportovci jsou zvyklí „rvát se“ až do konce, což je pro ně devíza v těchto celospolečensky složitých chvílích. Jsem optimista a myslím, že nás dnešní těžké chvíle spíš posílí. Netvrdím, že to bude jednoduché, asi spousta věcí nebude jako dříve, ale věřím, že to celý sport včetně volejbalu přežije a možná bude i lepší.

Jak si myslíš, že bude vypadat vrcholový volejbal až tato „koronová“ krize pomine a opět se spustí soutěže? Změní se přístup a pohled na vrcholový sport?

Tady si myslí, že všichni si trochu přehodnotíme přístup k životu. Budeme více přemýšlet o každém dalším dni, i když nám někde vzadu zůstane vzpomínka na koronu. Myslím, že vlády budou více investovat do vědy a výzkumu, ale sport bude vždy součástí našeho života a věřím, že se na něj nezapomene. Asi kluby nebudou utrácet astronomické sumy za přestupy, jako jsme v minulosti viděli např. u fotbalu, NBA, NHL, NFL.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018