24.12.2020

Trenér Giannis Athanasopoulos věří ve světlé zítřky našeho reprezentačního výběru

Nelehkou situaci měl v letošním roce trenér ženského národního týmu Giannis Athanasopoulos. Jasným cílem jeho týmu bylo kvalifikovat se na ME 2021, bohužel kvalifikace byla dvakrát přesunuta. Přesto se Giannisovi podařilo dát reprezentační adeptky dohromady a absolvovat, na takto složitou dobu, celkem dlouhou přípravu. V roce 2021 bude mít naše ženská reprezentace program nabitý. Kromě již zmiňované kvalifikace ji čeká obhajoba titulu v Golden European League a my věříme, že i samotné ME.

V roce 2020 se měla rozběhnout kvalifikace na ME 2021, ale byla odložena kvůli covidu na leden, pak na květen 2021. Jak jste se s tím vyrovnali?

Celá tato situace není dobrá pro nikoho. Hráčky měly dlouhou pauzu bez volejbalového tréninku a někdy i bez žádné nebo minimální fyzické přípravy a přístupu do haly. Pak některé musely projít karanténou, onemocněním Covid. Vše komplikace. Na podzim byla česká soutěž na měsíc a půl uzavřena, po restartu se zvyšuje riziko zranění. Hráčky nejsou v obvyklých formách a já jako trenér se musím vyrovnávat se všemi těmito vlivy. Výhodu vidím tu, že já a i hráčky víc oceňujeme možnost být v hale a jsme hladovější po volejbale. Výhodou ale také je, že si hráčky mohly odpočinout od věčného kolotoče mezi sezónou klubovou a reprezentační.

Jak hodnotíš reprezentační sezónu 2020? Odehrály jste pouze dvě přátelská utkání s Polskem.

Díky panu Pakostovi jsme uspořádali dva přípravné kempy a měl jsem díky tomu možnost vidět při práci i mnoho mladých hráček. Je rozdíl je pozorovat v hale nebo sledovat na videu. První zápas v Polsku jsme nehráli na naší obvyklé úrovni, ale druhý zápas už byl o mnoho lepší. Polsko je volejbalová velmoc, je nesmírně důležité se měřit se silnějšími celky, v nich jsou lépe vidět naše nedostatky, můžeme se z nich poučit a zároveň zlepšovat.

Určitě už spřádáš plány na reprezentační sezónu 2021…

Jsme v každodenním kontaktu s panem Javůrkem (manažer reprezentace). Již v prosinci jsem byl v Praze a mluvil jsem s prezidentem svazu o nadcházející sezóně a její důležitosti. Mohl jsem vidět i extraligový zápas v Praze a Liberci. V lednu tuto návštěvu zopakuji, navštívím více zápasů jak v Česku a podle možnosti i v zahraničí.

Rok 2021 začne v květnu kvalifikací na ME, pak Golden European League….

Kvalifikace na ME 2021 je můj hlavní cíl, kvůli kterému jsem přišel jako hlavní trenér ženské reprezentace a na čemž jsme celé dva roky pracovali. Uděláme pro postup vše, co je v našich silách, protože na ME jednoznačně patříme. Toto spadá i do oslav 100 volejbalu v ČR a je odpovědnost všech nás se na ME dostat. Tím, že se bude hrát již na začátku května, nám ubírá možnost delší společné přípravy, takže povolány budou hráčky, které budou v nejlepší formě v danou dobu. Mým snem je odehrát tyto soutěže s diváky na tribunách. Bez diváků je sport jiný. Každopádně půjdeme do zápasů s cílem odevzdat maximum ve všech zápasech.

Minulý týden byla rozlosována Golden European League 2021, kde jsme stále obhájkyně prvenství z roku 2019…

Jdeme trochu do neznáma, všechny tři týmy ve skupině (Bělorusko, Chorvatsko, Maďarsko) jsou velmi silné. Teď nevíme, v jaké formě a složení jednotlivé týmy nastoupí. Každý zápas bude jiný, ale v každém budeme bojovat o každý míč. Každopádně naším cílem bude postup do Final Four v Bulharsku.

Co bys popřál volejbalovým fanouškům?

Přeji všem lidem hodně zdraví, lásky a více šťastnějších momentů v roce 2021.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018