12.1.2020

Trenér ženské reprezentace Athanasopoulos vyrazil na extraligu do Liberce

Krátkou reprezentační přestávku, během které se odehrály kontinentální kvalifikace na OH 2020 v Tokiu, využil trenér ženské reprezentace Giannis Athanasopoulos k „inspekční“ cestě do České republiky. S manažerem reprezentací Miloslavem Javůrkem navštívili Jindřichův Hradec, Pelhřimov a Jablonec nad Nisou, kde by se naše národní družstvo žen mělo připravovat na vrchol letošní sezóny a tím je kvalifikace na ME 2021. Cestou na extraligový zápas do Liberce, jsme Giannise  „přibrzdili“ na Jižní spojce v Praze a položili mu pár otázek.

Předem tohoto rozhovoru bych ti chtěl popřát vše nej do nového roku a ať se ti v něm splní cíle a plány...

Děkuji a chtěl bych touto cestou popřát všem hráčům, trenérům, funkcionářům a fanouškům českého volejbalu hodně štěstí, zdraví a ať se i v letošním roce volejbalem baví.

Než se dostanu k reprezentaci, chtěl bych se ještě zeptat na loňskou sezónu. Jaký byl tvůj návrat do klubové práce po reprezentačním bloku? Většina tvých „oveček“ nastoupila přípravu až po ME a moc času nebylo...

To máš pravdu. Vlastně pohromadě jsme byli teprve asi 14 dní před soutěží, protože 11 hráček si plnilo reprezentační povinnosti. Musím říci, že se holky vrátily dost unavené a tak jsme se dávali dohromady během přípravných utkání. Fyzičce a individuálním herním činnostem jednotlivce jsme věnovali až nyní zimní přestávku. Ale při tak nabitém programu je to úděl většiny trenérů.

Podobné to asi bude i teď po olympijských kvalifikacích?

Teď je to trochu lepší, protože šlo pouze o 3 hráčky. Ale jednoduché to není, sejdeme se v úterý a ve středu nám hned pokračuje sezóna.

Máš čas v takto nahuštěném programu sledovat zápasy české extraligy?

Jistě, musím sledovat…(smích), je to moje práce. Statistiky mám a rozebírám si je ze všech zápasů a mám nahranou i většinu zápasů na videu. Všiml jsem si, že některá děvčata výkonnostně rostou a čím víc se blíží širší nominace, budu sledovat více zápasů, hlavně už na videu. Samozřejmě nesleduji pouze českou extraligu, ale i hráčky, které hrají v zahraničí. Jak sám víš, ty tvořily kostru loňského týmu.

Vidíš nějakou vycházející hvězdičku českého volejbalu?

Jak jsem již říkal, všiml jsem si, že výkony některých hráček rostou. A není to jenom v české extralize, sleduji i hráčky mimo extraligu např. v USA, a jestli to jsou vycházející hvězdy, ukáže až čas.

Největší starosti ti asi dělá post nahrávaček. Valková zraněná, Šmídová v jiném stavu. Co s tím?

S tím, že je Kačka zraněná a Pavla v jiném stavu toho asi moc neudělám……. (smích), ale máš pravdu, obě tyto hráčky byly v minulosti nepostradatelnou součástí týmu. Na druhou stranu je velká šance pro ostatní se do národního týmu dostat. Zvážím všechny možnosti. Uvažuji i o malém mini soustředění pouze pro nahrávačky, kam bych jich pozval více a podle toho pak rozhodl. Chtěl bych je vidět v akci na vlastní oči.

Vrcholem letošní sezóny bude kvalifikace na ME 2021?

Ano, kvalifikace na ME 2021 je vrcholem letošní sezóny a to mi bylo Českou volejbalovou federací jasně řečeno. Postup na ME 2021 je hlavní cíl a můj úkol.

Nicméně obhajujeme vítězství v Golden European League (GEL). Budou tyto zápasy sloužit jako příprava na již zmiňovanou kvalifikaci nebo půjdeme za obhajobou titulu?

Jak jsem řekl, postup na ME 2021 je hlavní cíl letošní sezóny. V GEL budeme chtít vyhrát každý zápas, to je moje mentalita a na tom se nic nemění. Nicméně právě k řešení situace u postu nahrávaček budu muset zkoušet více variant. Zápasy v GEL chci využít maximálně k přípravě na druhou část sezóny a její vrchol, ale to neznamená, že bychom GEL „vypouštěli“.

Máš nějaký tým, který by sis výslovně nepřál mít v kvalifikační skupině?

Ne, za prvé je to věc, kterou nemohu ovlivnit a za druhé se soustředím pouze na náš tým a práci s ním. Když budeme dobře připraveni, je jedno, koho nám do skupiny nalosují.

Jaký máš program tento víkend v České republice?

No, mimo tento rozhovor, se kterým jsem nepočítal.……(smích), tak jsem se byl podívat v Jindřichově Hradci a Pelhřimově, kde bychom se měli připravovat a případně hrát i utkání jak GEL, tak i kvalifikace na ME 2021. Toto prostředí jsem neznal a chtěl jsem ho vidět na vlastní oči. Teď jedu s Mílou Javůrkem na extraligové utkání do Liberce, kde hraje Olymp a pro sebe jsem zápas tohoto kola vyhodnotil jako nejzajímavější a pro mě nejpřínosnější.

Na závěr, kdo si podle tebe zajistí postup z Evropy na OH 2020 do Tokia?

Oh, oh, to je těžká otázka. Papírově by to měly být Nizozemky, ale já osobně víc věřím Němkám. To proto, že základ národního týmu je ze Schwerinu. Jsou pohromadě celý podzim, znají se a jsou sehrané. Ostatní družstva se sjela pouze 10 dní před kvalifikací. Ale bude to velmi vyrovnané a budou rozhodovat momentální formy hráček a detaily během utkání.

 

Autor: Jiří Carba, foto Miloslav Javůrek

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018