6.6.2018

Vyhrát skupinu Golden European League bez porážky je výzva, říká trenér našich žen

Dnes odehrají naše ženy poslední utkání základní skupiny 2018 CEV Golden European League. Postup do finálového turnaje již mají zajištěn, ale vyhrát skupinu bez ztráty bodu je výzva. Zeptali jsme se hlavního trenéra Zdeňka Pommera jak je s výkonem družstva zatím spokojen a jak vidí nadcházející Final Four v Budapešti.

Po domácí výhře nad Běloruskem máte před posledním zápasem ve skupině zajištěný postup do Final Four. Čekal jsi takto „lehký“ postup, i když jste EL hráli s relativně novým týmem?

Upřímně nečekal jsem, že v pěti zápasech ztratíme jenom jeden set. Jsem za to rád a musím holkám poděkovat, protože „makaj“ a potvrzuje se, že jsem měl asi správnou volbu hráček, které chtějí reprezentovat a pracovat na sobě. Otevřeli jsme dveře dospělého nároďáku nadějným juniorkám a kadetkám a toto je odměna za tu poctivou práci co holky předvádějí.

Musím se ještě vrátit k poslednímu utkání v Jindřichově Hradci s Běloruskem. Když ve třetím setu Bělorusky dotáhly na 20:20, neprojela ti hlavou myšlenka na podobnou situaci na loňském ME?

Máš pravdu, že ta situace byla podobná jako na „Evropě“, ale první dva sety jsme byli jednoznačně lepší. A ta koncovka? Dal jsem tam mladou Orvošovou, mám pocit, že dala jeden těžký servis a dvě esa a dohráli jsme to. Ale že bych se v „Jindřicháči“ bál, že se bude situace opakovat, to ne.

Hrajete dost útočně, hlavně obě smečařky uhrávaly důležité „balóny“, je to to změna stylu oproti minulým rokům?

Máš pravdu, že moji, hlavně zahraniční, předchůdci preferovali spíš obrannou hru. Snažím se nastavit spíš útočný styl, ale ten musí být opřen o dobrý příjem. Je pravda, že Andrea i Míša hrají výborně, ale snažíme se o pestrou a kombinační hru, tzn. víc útočí i středové hráčky.

Na postu nahrávačské jedničky si premiéru velké akce odbyla Kateřina Valková, jak jsi spokojen s jejím výkonem?

Kačka měla dobrou sezónu v klubu a potvrzuje to i v reprezentaci. Myslím si, že se s rolí „jedničky“ na náhře vyrovnala dobře. Nesmí usnout na vavřínech (úsměv), ale to mi k ním moc nesedí, takže věřím, že dobrou formu potvrdí i proti těžším soupeřům.

Jak to vidíš v Maďarsku na Final Four, sleduješ i ostatní skupiny?

Jo, vím, že se to hraje v Budapešti, ale přiznám se, že ostatní skupiny teď moc nesleduji. To je nyní práce Petra Sezemského, který má naskautované všechny zápasy potencionálních soupeřů. My se na to vrhneme až budeme vědět, kdo tam s námi postoupil a koho nám nalosovali do semifinále. Chceme uspět, tzn. předvádět minimálně tak dobrý volejbal jako ve skupině a poprat se o vítězství a tím i možnost kvalifikace na Světovou ligu.

Po dlouhé době se ženská reprezentace ukázala před domácím publikem. Můžeš porovnat atmosféru domácích zápasů a zápasů „venku“?

Super, ať už Praha, kde jsme opravdu hráli po dlouhé době, tak i diváci v Jindřichově Hradci nám připravili fakt bouřlivou kulisu. Bylo dobře, že svaz spojil tyto zápasy s festivaly v Minivolejbale, protože děti mohly vidět na vlastní oči své vzory a na oplátku holkám udělaly prostředí, že kolikrát ani na hřišti neslyšely. Venku takto „bouřlivé“ haly nebyly, i když ve Španělsku taky umějí udělat rachot.

Jak máš rozdělenou práci svých asistentů v přípravě, popř. na lavičce?

Jsem rád, že jsem dal dohromady tento realizační tým. Radim Vlček má za sebou první sezónu jako hlavní trenér extraligového Přerova, tzn. už nějaké zkušenosti má. A Lubomír Staněk nám zase pomáhá svými zkušenostmi na obraně, co bychom jako od bývalého blokaře taky mohli chtít (smích). Petr Sezemský je výborný statistik a analytik. Kluci už znají moje představy jak tréninků a tak i jaké informace potřebuji při koučinku, takže říci, že jsme nějak pracovně rozškatulkování asi nejde.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018