31.8.2017

Z 29. Letní světové univerziády odjíždíme z volejbalového turnaje žen na 12. místě

Ambice jsme měli rozhodně větší.

Vstoupili jsme do turnaje povinným vítězstvím proti Kolumbii (3:1). V oboustranně nervózním utkání se nám podařilo splnit povinnost a vybojovat první důležité vítězství.

Ve druhém utkání prohráváme 3:1 s domácími hráčkami, které rozhodně pomýšlely na některou z medailí (v boji o bronzovou medaili nakonec domácí hráčky prohrály s Ukrajinou. S Ukrajinou jsme sehráli přátelské utkání zde v dějišti 2:2) Utkání s Taipei se hrálo před vyprodanou halou (4000 diváků). V zápase jsme předvedli zcela určitě nejlepší a nejpohlednější volejbal. I přes výsledkově snadno prohraný první set jsme dokázali držet s domácími krok a zasloužili si obdiv i potlesk zaplněné haly.

Třetí utkání s Francií (0:3), které by v případě vítězství pro nás znamenalo postup do elitní skupiny. 1-8, ukázalo skutečnost, že když se dostaneme pod tlak, tak prohráváme. V zápase v důležitých okamžicích, když prohráváme o 2 - 5 bodů, ztrácíme jistotu a víru ve své dovednosti, nejsme v těchto klíčových chvílích schopni konkurence. Francie byla velmi dobře fyzicky i herně připravena a nedala nám šanci pomýšlet na dobrý výsledek. Během utkání (první dva sety a konec třetího setu) jsme podali ustrašený výkon a vyhrát jsme si bohužel nezasloužili.

Čtvrtým utkáním bylo soupeření s Kanadou. Dobře organizované družstvo, které, tak jako my, usilovalo o vítězství a především o účast ve skupině 9. – 12. V zápase jsme podaly kvalitní výkon, eliminovaly útok kůlových hráček a po zásluze zvítězili 3:1.

Dalším zápasem bylo pro nás nešťastné utkání s USA. Vedli jsme již 2:0 na sety a hráli vyrovnanou koncovku třetího setu. Byli jsme blízko vítězství nad silným soupeřem. Prohra koncovky třetího setu však obrací průběh zápasu. Ztrácíme na razanci servisu, který byl naší nejnebezpečnější zbraní ve dvou vítězných setech. Docházejí nám síly i možnost střídání (družstvo je v tuto chvíli oslabeno o neúčast Bartošové a Kurkové). Svitla nám naděje 11:10 v 5. setu, ale nedokázali jsme ji, už podruhé v tomto zápase uchopit.

Posledním naším vystoupením na 29. Letní světové univerziádě v Taipei bylo utkání se Švýcarskem. V boji o 11.-12.místo jsme neuspěly. Prohrály jsme jednoznačně 0:3 (19,19,10). Výkon a předvedená hra byla tou nejhorší, jakou jsme zde předvedly. Nešly nám činnosti, o které jsme se mohli opřít v průběhu turnaje - kvalitní servis, dobrá hra v poli, a alespoň průměrný výkon útočících hráček. Na přihrávce jsme zcela vyhořely (13 es). Nedařilo se, ale nebyla vidět ani chuť porvat se a zakončit tento volejbalový svátek vítězstvím, které by znamenalo 11. místo. Nenašly jsme zbytek fyzických a morálních sil po porážce s USA a náročném turnaji.

1.       Rusko

2.       Japonsko

3.       Ukrajina

4. Taipei

7. Francie

9. Brazílie

12. Česká republika

Účast na tomto turnaji byla velice náročná. Čtyři přípravné tréninkové dny v dějišti Univerziády, osm dní vlastního turnaje a čtyři dny posoutěžní, dala všem hráčkám dostatek zkušeností a možnost konfrontace i s odlišnými volejbalovými styly (americký a asijský). Velké vedro a vlhkost spolu s náročným cestováním brala mnoho fyzických sil. Cestování k tréninku a zápasům trvalo 1 - 1,5 hodiny. K utkání se odjíždělo s tříhodinovým předstihem. Časový prostor utkání byl vymezen do sedmi hodin z celého dne. Nebylo příliš času na aktivní odpočinek. Vše šlo velmi rychle za sebou,ale pro všechny stejně. Hra v reprezentačním dresu a před vyprodanými halami s odpovědností za svůj výkon a celkový výsledek volejbalového družstva České republiky tuto náročnost ještě prohlubuje.

Některé hráčky dostaly více příležitostí (Michalíková, Kopecká, Šimáňová, Vyklická, Pešková, Kalhousová, Svobodová) některé méně, tak jak to na těchto turnajích bývá. Některé hrály velmi dobře, jiné méně dobře nás svým výkonem a přístupem nepřesvědčily. V průběhu turnaje družstvo oslabila blokařka Bartošová, která si podvrtla kotník při ranním rozcvičení a družstvu tak nijak nepomohla a také nahrávačka Kurková, která dostala silnou angínu, jež jí znemožnila účastnit se nejdůležitějších zápasů.

V celkových statistikách turnaje se mezi nejlepšími objevují na předních místech i naše hráčky.

M. Michalíkova - jako 10. nejvíce bodující hráčka a 8. nejlepší přihrávající hráčka.

L. Kalhousová – 43. nejvíce bodující hráčka

K. Vyklická – 2. hráčka s nejvíce přímými body na servisu

P. Šimáňová - 5. s nejúčinnějším podáním

S. Kopecká – 7. mezi nahrávačkami

V. Pešková - 5 nejlepší přihrávačka, 7. nejlepší polařka turnaje a 3. mezi libery

Rádi bychom vyzdvihli výkon smečařky Martiny Michalíkové, která i přes zdravotní problémy podávala ve všech utkáních nadstandardní výkon a mohli jsme se na ni spolehnout. Dobrými výkony se na turnaji prezentovala i Pavlína Šimáňová a Veronika Pešková, světlé okamžiky zaznamenala Simona Kopecká, Lucie Kalhousová a Klára Vyklická. Tyto hráčky však nedokázaly udržet stabilní výkonnost po celý turnaj a bohužel ani v rozhodujících okamžicích turnaje (především v utkáních s Francií, Švýcarskem). Jako klíčové se nakonec ukázalo, že naše volejbalové dovednosti a taktická příprava jsou sice na úrovni většiny našich soupeřů, ale bohužel nám chybí sebereflexe, větší týmovost (možná profesionalita-tu si musí hráčky osvojit právě na akcích tohoto typu), dále respekt a v určitých chvílích i disciplína. I přes zmíněné výhrady však musíme hráčkám poděkovat za reprezentaci a čas i vynaložené úsilí, které tomuto světovému turnaji obětovaly a věnovaly (i náročné přípravě na akci). V neposlední řadě děkujeme a trenérům a klubovým představitelům, kteří se o hráčky starali celý rok a uvolnili je na tuto akci, stejně tak i ČAUS, který po čtyřech letech opět nominoval ženské volejbalové družstvo na LSU a samozřejmě Českému volejbalovému svazu, který nám, společně s ČAUS, pomohl vytvořit velmi vhodné podmínky pro přípravu a účast na této akci.

Byli jsme nadšeni bezchybnou organizací i přístupem pořadatelů (cca 18.000 dobrovolníků). Domácí byli vždy přátelsky naladěni, ochotni okamžitě pomoci, vždy s úsměvem na rtech. Shodli jsme se na tom, že právě z tohoto bychom si měli vzít u nás ve středu Evropy příklad a ponaučení.

 

Stanislav Mitáč – hlavní trenér družstva

Ondřej Foltýn – manager družstva

Jindřich Douda – masér a terapeut

 

Autor: Ing. Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018