1.8.2018

Začíná druhá polovina reprezentační sezóny

Po krátké pauze se opět sešly naše reprezentační výběry mužů i žen, aby zahájily přípravu na druhou část letošní reprezentační sezóny 2018. První část letošní sezóny dospělých „nároďáků“ se nesla hlavně v duchu rekonstruované 2018 CEV Volleyball Golden European League.

Naše ženy prošly skupinou Golden European League bez ztráty „kytičky“. Vyhrály všechna svoje utkání a hlavně Běloruskám vrátily i s úroky porážku z ME 2017. Do Budapešti, kde se konalo Final Four Golden European League žen odjížděly možná jako „černý kůň“ turnaje. Přesto, že trenér Pommer nechal odpočívat zkušené opory Havelkou a Šmídovou (Vincourovou), mladé hráčky ukázaly, že se dokáží poprat s vypjatými reprezentačními zápasy. V semifinále narazily na domácí Maďarky a bohužel asi zrovna tento zápas na ně dolehla slabší chvilka. Brány finále zůstaly zavřeny. O třetí místo porazily Finky, se kterými se ještě letos potkají v kvalifikaci o ME 2018.  A tady se ukázalo, jak domácí prostředí pomohlo Maďarkám a jak je důležité pořádat tyto vrcholné akce. Maďarský tým nebyl proti našim děvčatům favoritem, přesto se jim podařilo před domácími diváky postoupit do finále „Evropské ligy“.

Z tohoto důvodu pak bylo úspěchem naší diplomacie organizování Final Four mužů v Karlových Varech. Automaticky jsme měli zajištěnou účast a tak trenér Nekola v základní skupině mohl hledat ideální sestavu. Ve skupině naši muži postupně odehráli systémem doma/venku celkem šest zápasů s Finy, Portugalskem a Španělskem. Byla to výborná příprava na Final Four a jak se v Karlových Varech následně ukázalo, byla i úspěšná. Národní družstvo se muselo vyrovnat s odchodem hned tří opor. Reprezentační kariéru ukončili Aleš Holubec, Martin Kryštof, Radek Mach. Družstvo se s tím vypořádalo dobře a navázalo na úspěch z ME 2017 v Polsku. Sice ve finále Golden European League prohrálo s výborně hrajícími Estonci, i přesto postoupilo do Challenger Cupu, kde bojovalo až do poslední chvíle o účast v Nations League. Od postupu ho dělily dva sety. Postup si nakonec vybojovali domácí Portugalci, nicméně naši muži ukázali, že patří do evropské špičky.

„Jsem velmi rád, že drtivá většina oslovených hráčů a hráček odpovědělo kladně na pozvání a s chutí přijeli bojovat za reprezentaci po náročných a dlouhých sezónách v klubech. Oba týmy výsledkově European Golden League obstály a  jsem rád, že domácí zápasy byly odehrány v hodně početné divácké kulise, reprezentace táhne a fanoušci si jak v Praze, v Jindřichově Hradci a Karlových Varech našli cestu do hal,“ říká manažer reprezentace Miloslav Javůrek. „S vystoupením našich obou reprezentačních týmů jsem spokojen. Ve Final Four Golden European League se ukázalo, jak významnou roli hraje domácí prostředí. Mě těší, že  týmy můžeme doplňovat i mladými hráči a hráčkami a ty se dokáží prosadit,“ dodává předseda ČVS Marek Pakosta.

A co naše družstva čeká dál? Ženy se připravují na kvalifikaci o ME 2019, kde se ve skupině postupně utkají se Švédskem, Estonskem a Finskem. Zajímavostí je, že poprvé se bude kvalifikace dohrávat až v lednu 2019. Ještě před zahájením kvalifikace sehrají přípravná utkání s Francií a Polskem. Muži již mají svůj vrchol za sebou. A jejich letošní příprava již směřuje k ME 2019. Trenér Nekola povolal do družstva nejen osvědčené opory, ale také několik juniorů z veleúspěšného ročníku, kteří před pár dny získali stříbrnou medaili na 2018 ME U20.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018