12.2.2024

Bronzové medaile z domácího poháru putují po roce opět na pražský Olymp

V Kutné Hoře si o bronzovou medaili z Chance Českého poháru žen 2023/2024 zahrály volejbalistky z Ostravy a pražského Olympu. Po včerejších téměř jednoznačně prohraných zápasech bylo jasné, že si týmy budou chtít spravit náladu. Začátek utkání byl sice vyrovnaný, ale posléze převzaly iniciativu olympské hráčky a hladce vyhrály první dva sety. Zdálo se, že je dobojováno, nicméně Ostravanky vydolovaly poslední síly, které v sobě měly, a dovedly zápas do zkráceného setu. Klimeška tak zažila zápas hodný souboji o třetí místo, ze kterého se nakonec po více než dvouhodinové bitvě radovala děvčata z Olympu.

TJ Ostrava – PVK Olymp Praha 2:3 (14:25, 13:25, 25:23, 25:20, 11:15)

Rozhodčí: Grabovský Z., Kovář V.

Počet diváků: 617

Sestavy (od zóny I):

Ostrava: Mikelová, Hadáčková, Kašparová, Kojdová, Chládková, Skřivanová, libero Slavíková. Střídaly: Jasečková, Bauerová, Jedličková, Látalová, Jakuškina, Zedníková

Olymp: Kalhousová, Gajdová, Brancuská, Virtová, Šimáňová, Šmídová, libero Dostálová. Střídaly: Vlčková, Brichtová, Průšová

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Elen Jedličková (blokařka TJ Ostrava): „Prohra nás velmi mrzí, měly jsme velké naděje na to, že vyhrajeme, ale bohužel se nám první dva sety nedařilo otočit stav. Ve třetím setu jsme zabraly, ale bylo to příliš pozdě, tie-break rozhodl. Všechny nás to mrzí, ale teď se musíme soustředit na play-off.”

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Zápas jsme dnes začali vlažně, chtěli jsme Olymp zatlačit servisem, ale ten nám bohužel nešel. Po dvou setech jsme se neuvěřitelně dostali do zápasu a v tie-breaku rozhodly maličkosti. Měli jsme zde problém se ztrátou, ale jinak holkám děkuji za obrovskou bojovnost.”

Veronika Dostálová (kapitánka PVK Olymp Praha): „Po dvou setech jsme si myslely, že to bude jednoduchý zápas a jsem nesmírně ráda, jak jsme do zápasu vstoupily. Plnily jsme taktiku, tlačily jsme soupeře ve všech činnostech, pak se Ostrava nadechla a my jsme měly, co dělat, abychom jim stačily. Byl to však správný boj o medaile a jsem strašně ráda, že my jsme ten vítězný tým. Hrozně holkám děkuju za všechnu tu bojovnost.”

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „Jsme nesmírně spokojeni, že jsme Ostravu dokázali porazit a odvážíme si domů bronzové medaile. Včerejší prohrané utkání nás velmi mrzí, měli jsme ho celé dopoledne, ale smekám před sílou svých svěřenkyň, že šly do utkání s tím, že ho vyhrají. První dva sety se nám velmi podařily, koncovku třetího setu jsme nešťastně prohráli, a pak nastala bitva, která k těmto turnajům patří, se šťastným koncem pro nás. Chtěl bych poděkovat všem hráčkám za medaili, vydřely si ji.”

Popis utkání:

Začátek zápasu o třetí místo byl velice vyrovnaný. Oba dva týmy dokázaly vždy využít první side out a získat servis na svou stranu. Tento průběh však netrval dlouho a Olymp dokázal, převážně díky útokům Brancuské, ostravským hráčkám odskočit na rozdíl čtyř bodů. Následně kvalitní servis Pražanek a jejich výborná obrana na síti vedla trenéra Pommera ke třem změnám v sestavě. Střídající Jasečková dokázala zvrátit dlouhotrvající šňůru Šimáňové na servisu, ale její smeč přišla poněkud pozdě, protože stav byl 14:24. Poslední bod setu dala osmnáctiletá blokařka Gajdová po sehrání „jedničky” ze středu hřiště.

Do druhého setu zůstala na hřišti smečařka Jasečková, ale od začátku zápasu nebyly Ostravanky schopné dostat míč na olympskou polovinu. Kvalitní obrana započala Šimáňovou na síti a v poli vše jistila Dostálová. Zápas směřoval k jasnému vítězství Pražanek a vypadalo to, že Olymp hladkým průběhem naváže na loňský bronz. Stav byl 9:19, když ostravské hráčky začaly bojovat a donutily trenéra Mitáče k využití prvního oddechového času. Time-out byl úspěšný, protože od té chvíle to byly opět olympské hráčky, které převzaly zápas do svých rukou a neumožnily Ostravě větší rozehrání se a s rozdílem dvanácti bodů vyhrály i druhou sadu.

Trenér Pommer opět přišel se změnou v sestavě, kdy do dění zasáhla Elen Jedličková, která se svými 191 cm několikrát vystavila stopku olympským útočnicím. Právě díky ní měla Ostrava ještě šanci na zvrácení průběhu zápasu a ihned se ji chopila. Koncovka setu byla velice napínavá a byly zde k vidění krásné volejbalové momenty. Skřivanová se zachovala jako správná kapitánka, vzala situaci do svých rukou a svůj tým dovedla k vítězství třetího setu.

Ve čtvrtém setu se ostravské hráčky rozhodly navázat na skvělý výkon ze setu předešlého a držely olympské hráčky pod tlakem. Skvěle hrající Dostálová lítala po hřišti a snažila se zabránit spadnutí všech míčů na svou polovinu, i přesto to však Ostrava dokázala a vedla již 18:14. Kojdová prokládala tvrdé údery s technickými a skvěle bránící ostravské hráčky měly vítězství čtvrtého setu na dosah. Olymp se odvážným výkonem pokusil otočit průběh setu, nicméně Ostrava si vše pohlídala a dotáhla zápas do zkráceného hry.

V tie-breaku rozhodují maličkosti a každá nevynucená chyba mrzí dvakrát více než v normálním setu. Tohoto faktu si byly oba dva týmy vědomy a hrály poctivý a zodpovědný volejbal. V půlce setu však přišla diskomunikace mezi nahrávačkou Kašparovou a blokařkou Hadáčkovou, po které následovalo přímé eso. Olymp vedl o dva body a šel si pro vítězství, ke kterému od samého začátku zápasu.  směřoval. Agresivní útok a výborná obrana dovedly Olymp k výhře v tomto napínavém zápase. Hráčkou utkání byla vyhlášena Veronika Dostálová, jejíž obrana Olympu pomohla k vítězství.

Autor: Kateřina Chlumecká

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018