8.12.2017

Český pohár žen 2017/2018 zná účastníky Final Four

Do Final Four Českého poháru žen 2017/2018 se probojovala družstva VK Prostějov, KP Brno, TJ Ostrava a UP Olomouc. Všem se podařilo porazit svého soupeře ve dvou zápasech,  nejvíce se na postup zapotily olomoucké vysokoškolačky. Český pohár vyvrcholí 3. a 4. února 2018 formou finálového turnaje, který bude hostit brněnská hala ve Vodově ulici. Semifinálové dvojice tvoří Olomouc - Brno a Ostrava - Prostějov.

 

VK PROSTĚJOV

Podruhé v rozmezí jednoho týdne se utkaly v hale Sportcentra DDM volejbalistky VK Prostějov a Fénixu Brno. Nyní šlo o úvodní zápas čtvrtfinále Českého poháru žen 2017/18, v němž hostitelky po váhavém setu číslo jedna stupňovaly svůj výkon až k jednoznačnému vítězství. Odveta je na programu za týden na jihu Moravy a hanácký mančaft do ní půjde v očekávaně ložené pozici na hladký postup.

VK Prostějov – VK Fénix Brno 3:0 (20, 16, 12)

Rozhodčí: Kavala, Spáčil. Diváků: 150

Prostějov: Zatloukalová, Emonts, Kozmík, Nová, Cruz, Trnková, libero Slavíková.

Fénix: Pe. Pospíšilová, Neterdová, A. Pospíšilová, Šnellyová, Přibilová, Beránková, libero Kulhánková. Střídaly: Kuníková, Matoušková.

Tentokrát zůstaly na lavičce úplně všechny tahounky domácího týmu (kromě Emonts + Trnkové), který přesto zvládal roli favorita zpočátku výborně. Na vstupní úder ještě soupeř odpověděl (3:0 – 4:3), ovšem pak vékáčko zatlačilo servisem a rychle získalo velkou převahu. Skóre záhy poskočilo až na 15:5, načež se karta úplně otočila. Značná chybovost přešla na prostějovskou stranu zejména vinou řady zkažených podání a po šňůře 1:7 ztrácela hostující děvčata rázem jen čtyři body (16:12). Nemalé zvraty následně pokračovaly až do konce zahajovací sady, nicméně kombinovaná sestava Hanaček i přes chvilkové trable udržela průběh pod svou kontrolou – 25:20.

Do druhého dějství si Čadovy svěřenky vnesly větší stabilitu výkonu, který už neměl tolik výpadků. Hlavně přestaly samy vyrábět takové množství nevynucených hrubek v sériích, zpřesnily všechny herní činnosti v čele s přihrávkou. A nejisté Brňanky neustále i rovnoměrně nabíraly větší ztrátu až do stavu 18:8. Teprve v závěru se Fénix zmátořil, aby výsledek aspoň částečně zkorigoval. Nejprve šňůrou na 19:12, posléze dalším bodovým slepencem (23:12 – 23:16). Vzápětí ale set skončil – 25:16.

Zkraje třetí části nastal do té doby nezvyklý moment, neboť devítinásobné vítězky pohárové soutěže ČR premiérově prohrávaly. Leč pouze několik vteřin, než z 0:1 otočily na 3:1 a poté unikly šesti body za sebou na 9:3. Šlo o nejlepší pasáž Prostějova v duelu, projev již snesl přísnější měřítko. Tenhle progres papírově silnějšího kolektivu sice nevydržel trvale v celém zbytku střetnutí (15:7 – 16:10), přesto nebyl hladký triumf nijak v ohrožení. A kvalitním finišem se zrodilo nejjasnější dílčí skóre vedoucí k přesvědčivé úhrnné výhře – 25:12 a 3:0.

„Řekla bych, že jsme dnes předvedly lepší výkon než před týdnem proti stejnému soupeři. My mladší holky už jsme byly klidnější než minule, víc psychicky připravené na celý zápas. Přesto jsme místy dělaly zbytečné chyby, občas víc za sebou. Pak ale vždycky následovalo zlepšení a nakonec jsme to dotáhly do vítězného konce bez nějakých velkých problémů,“ radovalo se domácí libero Tereza Slavíková. „V dané sestavě to holky zvládly kromě jedné horší pasáže v prvním setu celkově dobře. Většinu zápasu to z naší strany mělo slušnou úroveň, jen chvílemi tam bylo víc jednoduchých chyb pramenících z menší vyhranosti v soutěžních utkáních. Mančaft se však postupně lepšil a všechny hráčky, které normálně tolik nenastupují, prokázaly jedno: že se nemusíme bát je nasadit i do těžších soubojů,“ spokojeně konstatoval trenér Prostějova Miroslav Čada.

„Výsledkově jsme sice tentokrát dopadly o trochu příznivěji než v minulém vzájemném utkání tady v Prostějově, ale třeba mně osobně se hrálo lépe před týdnem. Soupeř dnes neměl v sestavě kromě dalších opor už ani zkušenou Helenu Horkou, ovšem my jsme téhle výhody dokázaly využít jen v prvním a částečně ještě ve druhém setu. Koncovku jsme pak moc nezvládly,“konstatovala univerzálka Fénixu Veronika Šnellyová. „Dobře jsme odehráli první set, ten byl z naší strany v celém střetnutí jasně nejlepší. Potom šel výkon týmu postupně dolů, projevila se nižší odolnost děvčat v momentech, kdy se jim přestane dařit. Zatímco v úvodu jsme dokázali domácí trápit servisem, od druhé sady počáteční nadšení opadalo a Prostějov přestal tolik chybovat. My jsme pak dali hlavy moc dolů, proto byl závěr tak jasný,“ zhodnotil zápas hostující trenér Zdeněk Janoušek.

VK Fénix Brno - VK Prostějov 0:3 (-8, -22, -10) 

Autor: Marek Sonnevend

VK KP BRNO

Podruhé během dvou týdnů přivítaly volejbalistky Sokola Šternberk na své palubovce favorizovaný tým brněnského Králova Pole. Šternberanky tentokrát vedle protivníka bojovaly i s řadou zdravotních komplikací ve svém kádru a nakonec podlehly Brnu 0:3.

TJ Sokol Šternberk - VK Královo Pole 0:3 (-17, -10, -20)

Rozhodčí: Gall, Kubinec. Diváků: 50

Šternberk: Šenková, Karpushynová, Dudová, Polášková, Hanousková, Hudylivová, libero Oborná. Střídaly: Ambrožová, Nováková, Vrabcová.

Královo Pole: Suchá, Boulová, Kopáčová, Peneová, Vyklická, Zburová, libero Vaňková. Střídaly: Grabovská, Pištěláková, Podhrázská.

Ráz utkání určily už první výměny úvodního setu, po nichž i díky servisům Suché vedlo Královo Pole 7:0. Náskok hostů postupně narůstal (11:1, 15:2) a byla to především ztráta koncentrace brněnského celku ve druhé půli sady, která domácím umožnila snížit na konečný přijatelný výsledek 17:25.

Druhé dějství bylo sice zpočátku vyrovnanější, Sokol se držel až do stavu 6:9, jenže pak to byla znovu Suchá, která zavelela k vítěznému nástupu hostujícího družstva. Od stavu 6:19 se opět hrálo jen o finální bodový rozdíl, tentokrát se ale Šternberanky v závěru na odpor nezmohly a prohrály 10:25.

Nejvyrovnanější byla nakonec třetí sada. Sokol se v ní poprvé při podání své kapitánky Hudylivové ujal vedení 4:1 a naposledy měl navrch ještě za stavu 7:6. Pak ovšem postupně začal znovu ztrácet (7:10, 13:19) a nepomohlo ani závěrečné snížení na 20:21. Šternberské volejbalistky prohrály první pohárové čtvrtfinále 0:3, a pokud budou chtít postoupit, musí v odvetě zvítězit rovněž bez ztráty sady a navrch zvládnout takzvaný zlatý set.

„Na dnešní zápas jsme se poctivě připravily, hrály jsme po celou dobu dobře a dodržovaly taktické pokyny. Náš klub organizuje závěrečný pohárový turnaj a my se na něj chceme probojovat. Dnes nám vycházel servis, o který jsme se hodně opíraly,“ hodnotila pohárové vystoupení svého celku kapitánka Brna Ivana Zburová.

To trenér Šternberka Martin Hroch tentokrát porušil svou zásadu nestěžovat si na zdravotní stav týmu a zmínil množící se potíže svých hráček. „Ne zcela doléčené nastoupily Ambrožová s Hanouskovou a vůbec nemohly hrát Kotlabová a Kulová. Je ale třeba říct, že výkonnostní cíl v Českém poháru už jsme splnili postupem přes Přerov do čtvrtfinále, čímž jsme získali možnost odehrát dva přípravné zápasy proti kvalitnímu soupeři. Bohužel nám to narušila početná marodka, která nám nedala šance na střídání,“ zmínil Hroch.

VK Královo Pole - TJ Sokol Šternberk 3:0 (10, 13, 18)

Rozhodčí: Trumpeš, Gall. Diváků: 50

Královo Pole: Meidlová, Vyklická, Kopáčová, Assisová, Boulová, Zburová, libero Digrinová. Střídaly: Suchá, Pištěláková, Podhrázská.

Šternberk: Šenková, Karpushynová, Dudová, Polášková, Kotlabová, Hudylivová, libera Ambrožová, Vrabcová. Střídala: Hanousková.

Domácí Brňanky potřebovaly v odvetě uhrát k postupu alespoň dva sety, což se jim podařilo za pouhých 41 minut. V úvodní sadě vedlo Královo Pole rychle 8:3 a svůj náskok postupně navyšovalo až na konečných 25:10. Podobný průběh mělo i druhé dějství, na jehož konci bylo na šternberském kontě třináct vítězných výměn. Až za rozhodnutého stavu ve třetím setu se začal hrát vyrovnanější volejbal. Sokol v něm vyhrával 9:3 a nadějné skóre držel ještě za stavu 15:15. Koncovku ale opět ovládl domácí tým, když hosty načala šňůrou servisů Suchá.

„Chtěli jsme si především nacvičit určité herní varianty na poslední domácí utkání v tomto roce proti Ostravě, ale dařilo se nám to až ve třetím setu po příchodu Hanouskové. V prvních dvou jsme pokračovali ve špatné hře v obraně v poli i na síti, což nám dělalo problémy už v předešlých dvou zápasech,“ nebyl s výkonem svého celku spokojený šternberský kouč Martin Hroch.

„Potvrdili jsme výkonnostní rozdíl mezi oběma týmy a splnili jsme první cíl letošní sezony, kterým byl postup do Final Four Českého poháru. Pro nás je důležité, abychom na turnaji, který organizujeme, také hráli. Jsem moc rád, že jsme zvládli třetí set, v němž jsme Šternberk po příchodu Suché dostali pod tlak a otočili skóre," zhodnotil vývoj zápasu brněnský trenér Marek Rojko..

Autor: Adam Fritscher

TJ OSTRAVA

V 1. zápase čtvrtfinále Českého poháru vyhrála Ostrava ve Frýdku-Místku 3:1, v lize vyhrála stejným poměrem, takže favorit byl jasný. Ale vzpomeňme na loňský rok, kdy Ostravanky vyhrály ve Frýdku 3:0, ale stejným poměrem doma prohrály a o postupu domácích musel rozhodnout zlatý set. Tak velké drama letos Mikuláš divákům nenadělil.

TJ Sokol Frýdek-Místek - TJ Ostrava 1:3 (-22, -21, 27, -20)

TJ Ostrava  - TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (21,-17,22, 20)

Rozhodčí: Grabovský, Burgertová. Diváků: 80

Ostrava: Kojdová, Nachmilnerová, Valková, Faltínová, Zemanová, Čuboňová, libero Chevalierová. Střídaly:  Diatková, Žolnerčíková, Makauskaite, Šípová.

Frýdek-Místek: Blasiak, Pavelková, Kvapilová, Kukučová, Borovcová, Vašinová K., libero Radivojevičová. Střídaly: Vašinová I., Mitrega, Kavková.

První set začal náporem hostů (0:5) a domácím dlouho trvalo, než se dokázali dostat do hry, teprve po té, co se jim podařilo srovnat na 9:9, začali tahat za delší konec provazu (16:12, 22:15) a vítězství v setu si nenechali uniknout. Ve druhém setu se opět hned od počátku ujaly vedení hostující hráčky, domácí hráčky se snažily jejich náskok snížit, avšak marně (4:8, 11:16) a tak set skončil výhrou Frýdku-Místku. Třetí dějství bylo vyrovnané, žádnému družstvu se nepodařilo vytvořit více než tříbodový náskok (8:6, 11:14, 16:14), úspěšnější však nakonec bylo družstvo domácích a ziskem tohoto setu si zajistili účást ve final four. Čtvrtá sada se odehrávala v podobném duchu jako předchozí, úroveň hry v rozhodnutém utkání poklesla, přesto domácí dotáhli zápas do vítězného konce.

Autor: Miloš Matula

VK UP OLOMOUC

Na palubovce extraligového nováčka Dukly Liberec načaly svou pouť za obhajobou Českého poháru volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. V úvodním čtvrtfinálovém duelu soutěže vysokoškolačky zvítězily na severu Čech po více než dvouhodinové bitvě 3:2.

VK Dukla Liberec - VK UP Olomouc 2:3 (21, -17, -25, 32, -9)

Rozhodčí: Krtička, Dmejchal. Diváků: 50

Liberec: Delabarreová, Mikšíková, Kohoutová, Krišková, Veselá, Holubcová, libero Dostálová. Střídaly: Nečasová, Gálíková, Staňková.

Olomouc: Strušková, Dudová, Košická, Sajdová, Napolitano Šenková, Dedíková, libero Sainová. Střídaly: Kubínová, Michalíková.

Domácí tým začal  proti týmu  z Hané z ostra a v úvodu prvního setu šel ihned do výrazného vedení. Univerzita pak sice svou ztrátu stahovala, vyrovnat už ale nestihla a úvodní dějství ztratila o čtyři body. Naopak ve druhé části duelu si solidní náskok vybudovali hosté a po výsledku 17:25 bez větších potíží srovnali. Že zápas nebude rozhodně jednoduchý ani krátký, potvrdil i třetí set. Olomoučanky v něm vedly 18:14, potom nechaly dobře hrajícího soupeře dotáhnout, ale napínavou koncovku zvládly a po výhře 27:25 sahaly po celkovém vítězství. Na ně si ale musely ještě nechat zajít chuť. Ve čtvrtém pokračování jim k ukončení utkání nestačilo ani vedení 18:13, v závěru bylo zase srovnáno na 23:23 a čtyřicetiminutovou přetahovanou o každý míč ukončil až Liberec svým úspěchem v poměru 34:32. Rozhodnout tak musel až tiebreak. Do něj sice o něco lépe vstoupil domácí celek, postupně se však vedení přelilo na stranu hostujících hráček, které už je nepustily a po výsledku 15:9 se konečně mohly začít radovat z úspěchu. Potvrdilo se ale, že přestože obhájce Českého poháru dostal do čtvrtfinále nováčka nejvyšší soutěže, rozhodně se vzhledem k síle Dukly nejednalo pro Olomouc o nijak výhodné rozlosování.

„Liberec hraje výborně v obraně a opírá se o kvalitní servis, nesmí se jim dát ani píď prostoru. Staví především na výkonu univerzálky Kriškové, a pokud si dobře přihrají, mají velice účinné útoky středem,“ charakterizoval protivníka trenér Univerzity Palackého Jiří Teplý, kterému bylo před čtvrtfinálovou odvetou jasné, že jeho tým nečeká vůbec nic snadného. „Každopádně je jisté, že budeme muset zvítězit, buď v samotném utkání, nebo v případě prohry 2:3 ve zlatém setu. Určitě ale chceme jít jako obhájce trofeje dál,“ zdůraznil zkušený kouč.

VK UP Olomouc - VK Dukla Liberec 3:2 (9, -23, -22, 17, 17)

Rozhodčí: Kovář, Peloušek. Diváků: 250

Olomouc: Dudová, Košická, Sajdová, Napolitano Šenková, Michalíková, Strušková, libero Sainová. Střídaly: Kubínová, Dedíková.

Liberec: Mikšíková, Kohoutová, Krišková, Veselá, Holubcová, Delabarreová, libero Dostálová. Střídaly: Staňková, Gálíková, Vaňková, Nečasová.

Pohárová odveta začala pro vysokoškolačky možná až příliš snadno. V úvodní sadě prakticky nedělaly chyby, zatímco hosté jich udělali poměrně dost a výsledkem byl velmi hladký průběh - 14:3, 18:4 a konečný stav 25:9. Jenže tento moment jako by Olomoučanky zbrzdil. Po vyrovnaném úvodu druhé sady sice ještě vedly 16:13 a 20:17, avšak od stavu 23:21 už neuhrály ani bod a po jejich prohře 23:25 bylo vyrovnáno. Ve velkou bitvu se proměnilo i třetí dějství. Univerzita v něm ztrácela 8:13 a 16:20, dokázala dorovnat na 21:21, ale koncovku opět nezvládla a rázem byla krok od vyřazení. Hrozbu předčasného pohárového konce musela odvracet ve čtvrtém setu, naštěstí v něm rychle vedla 9:5 a po šňůře podání Dedíkové dokonce 16:8. Liberec ještě snížil na rozdíl čtyř míčů, vyrovnat už však nestihl a po výsledku 25:17 se šlo do tiebreaku. V něm to zpočátku vypadalo na jasnou záležitost domácího celku, jenž se při servisu výborné Sajdové ujal vedení 7:2. Z něj to však vzápětí bylo 9:12 a za stavu 11:14 čelily Hanačky hned třem mečbolům. Díky dalším kvalitním podáním Dedíkové je odvrátily, pak zlikvidovaly ještě další dva a následně svůj druhý postupový míč přetavily v radost z účasti v pohárovém semifinále.

„Vstup do utkání se nám nevyvedl, přestože jsme sem přijeli bojovat o postup. Od druhé sady jsme se zlepšili ve všech činnostech, třetí set jsme i přes chyby na obou stranách urvali ve svůj prospěch, ale pak nejsme schopni utkání ukončit i přes dva mečboly, které jsme v tiebreaku měli na ruce,“ zlobil se kouč Liberce Libor Gálík.

„Ve vyhraném prvním setu jsme předváděli výborný volejbal. Pak ale přišlo uspokojení a najednou jsme pouštěli i připravené míče, což se nám vymstilo. Čtvrtý set jsme uhráli se štěstím a v tiebreaku jsme od stavu 7:2 zopakovali totéž co na začátku zápasu. Nakonec jsme postoupili díky nasazení a zkušenostem. Holkám se určitě nedá vyčíst nedostatek vůle, pouze nám stále chybí schopnost udržet koncentraci po celý průběh zápasu,“ hodnotil domácí trenér Jiří Teplý.

Autor: Adam Fritscher

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018