8.2.2024

O vítězkách Chance Českého poháru 2023/2024 se rozhodne v Kutné Hoře

Volejbalistky liberecké Dukly, pražského Olympu, Ostravy a Králova Pole se ve Final Four Chance Českého poháru utkají už 11. a 12. února 2024 v kutnohorské hale Klimeška. Finálový turnaj otevře duel TJ Ostrava a VK Dukla Liberec. Druhou semifinálovou bitvu obstarají hráčky VK Královo Pole Brno a PVK Olymp Praha. Brňanky ovládly pohárové soutěže v předchozích dvou sezónách, tentokrát jsou ale v roli favoritek hráčky Olympu. Všechny zápasy budou živě přenášeny na platformě volej.TV a utkání o medaile i v přímých přenosech na Čt sport.

Úderem 15. hodiny odstartuje v neděli 11. února první semifinálový duel mezi hráčkami Ostravy a Dukly Liberec. Oba celky se v aktuální extraligové sezóně utkaly už dvakrát, lépe si vždy vedly volejbalistky z Podještědí. Pohárová utkání, a především duely Final Four na neutrální půdě, ovšem často smazávají rozdíly mezi papírově silnějšími a slabšími celky. „U turnajů, které mají podobný formát jako Final Four platí, že je celkem jedno, jak snadné nebo těžké bylo se mezi poslední čtyři účastníky dostat, protože o úspěchu nebo neúspěchu rozhodne jediný semifinálový zápas. A jen na něm záleží. Neexistuje nic jako taktizování nebo přemýšlení o druhém pokusu v odvetě, jako je to u klasických pohárových zápasů. V každém případě budu na tým apelovat v tom smyslu, že když už jsme se dostali až do Final Four, tak musíme zabojovat a dát do každého míče maximum toho, co umíme a možná i trochu víc,“ řekl trenér Ostravanek Zdeněk Pommer. „Nejedeme na Final Four s olympijskou myšlenkou „zúčastnit se“. Chceme bojovat a porvat se o medaile. Bude rozhodovat aktuální forma a připravenost všech týmů. V Ostravě makáme na tom, abychom soupeře překvapili a vnutili mu naši hru, je ale jasné, že o totéž se bude pokoušet i Liberec. Možná do Final Four nevstupujeme v roli favorita, ale i v lize jsme už několikrát dokázali, že papírové předpoklady ne vždy platí. Doufám, že přijedou naši fanoušci a že uvidí kvalitní volejbal,“ dodal kouč TJ Ostrava.

Pommerův semifinálový protějšek Libor Gálík z VK Dukly Liberec si roli favorita uvědomuje. „Do turnaje jdeme s očekáváním co nejlepšího výsledku. V semifinále máme Ostravu, se kterou jsme se letos už dvakrát utkali. Myslím si, že všechna družstva se naprosto přesně znají, mají o sobě plno informací, takže na překvapení se hrát nebude. Záležet tedy bude na momentální formě. Určitě jsme favority semifinále, ale už jsme taky od Ostravy dostali jednu výstrahu v domácím extraligovém utkání. Navíc, tuto sezónu jsme měli pár problémů s týmy ze spodní části tabulky, takže se na Final Four připravujeme tak, abychom nic nepodcenili.

V druhém semifinále Final Four Chance Českého poháru se hráčky pražského Olympu utkají od 18 hodin s extraligovými i pohárovými šampionkami z Králova Pole. Brňanky ale v letošní sezóně v roli favoritek nejsou. Naopak pro PVK Olymp Praha je pohárová soutěž speciální. „Pro nás je finále poháru jedním z vyvrcholení soutěžního ročníku 2023/24. Prvním byla cesta evropským pohárem, kterou máme za sebou, druhou je Final Four Českého poháru. Proto jsme rádi, že jsme mezi nejlepší čtyři týmy postoupili. Navíc přes silného soupeře, protože los si nevybírá a první dvojicí byly Prostějov s Libercem, druhou dvojicí jsme byli my se Šelmami, tedy první s druhým a třetí se čtvrtým v aktuální extraligové tabulce. Pro nás je to i pátá finálová účast v řadě, navíc Český pohár je, dá se říct, i soutěží pražského Olympu, protože ve své bohaté historii máme sedmnáct těchto titulů. V současné chvíli se nám daří i v extralize, vyhráli jsme pár po sobě jdoucích utkání a děláme všechno proto, aby byl tým v pohodě. A to jak psychické, kondiční i týmové. A před sebou máme ještě deset dní přípravy k tomuto našemu vrcholu,“ prozradil hlavní trenér Pražanek Stanislav Mitáč. „Sílu soupeře známe. Letos jsme spolu sehráli tři utkání. Dvě na domácí půdě jsme vyhráli, straší nás ale porážka v Brně v poměru 3:0. Víme, že půjdeme do utkání se soupeřem, který se na nás umí připravit. Jde vždy jen o jedno utkání v den D, Brno jde do zápasu s o něco horší pozice, my naopak z pozice favorita nebo lépe umístěného týmu, s čímž se musíme vypořádat a musíme být připraveni na tlak brněnských hráček. Soupeřky se totiž dokážou připravit, dokážou mít nepříjemný servis, jsou nesmírně houževnatým týmem v poli, takže my musíme být ostražití,“ doplnil Mitáč.

Myslím si, že postavení v extraligové tabulce mluví jasně a do turnaje jdeme jako outsider, ale se všemi týmy, které Final Four hrají, jsme za prvé v nedávné době hráli a za druhé jsme je v sezóně dokázali porazit. Šance jsou tedy aspoň částečně otevřené. Do výsledků svým způsobem nejspíš promluví i neutrální prostředí Kutné Hory, protože letošní sezóna ukazuje, že domácí prostředí je pro mnoho týmů výhodou. Náš kádr je v dobrém stavu a asi jako u všech ostatních týmů je náš cíl spíš přivézt z turnaje medaili. Úplně bych se neupínal na to, že naším cílem je podruhé v řadě obhájit Český pohár,“ reagoval Erik Nezhoda, kouč volejbalistek z Králova Pole.

Vítězky semifinálových utkání si o pohárovou trofej zahrají před kamerami Čt sport v pondělí 12. února od 19 hodin.

Program Final Four Chance Českého poháru ve volejbalu žen v Kutné Hoře:

neděle 11. února – semifinále

  • 15:00     TJ Ostrava – VK Dukla Liberec
  • 18:00     VK Královo Pole Brno – PVK Olymp Praha

pondělí 12. února

  • 16:00     utkání o 3. místo
  • 19:00     finále

 

Předprodej vstupenek je spuštěn v síti Ticketportal zde.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018