9.2.2020

Volejbalistky Olomouce obhájily loňský triumf v Českém poháru

Finálová bitva Českého poháru žen 2019/2020 nabídla atraktivní a napínavou podívanou, o jejímž vítězi musel rozhodnout až tie-break. Ze zisku pohárové trofeje se nakonec v hale na Vodově radovala Olomouc, a obhájila tak svůj loňský triumf. Stříbrná příčka patří pražskému Olympu. V utkání o třetí místo porazil nováček Final Four z Liberce jednoznačně Prostějov a odváží si bronzové medaile.

Vítězkám Českého poháru 2019/20 z Olomouce se v zápase povedl dokonalý obrat, protože Olymp Praha ve finále vedl už 0:2 na sety. Tým Stanislava Mitáče si ale na svoje konto v Brně druhou výhru připsat nedokázal, a v Českém poháru mu patří stříbrné místo.

VK UP Olomouc – PVK Olymp Praha 3:2 (25:27, 17:25, 25:15, 25:20, 15:7)

Rozhodčí: Kovář j. V., Grabovský Z.

Počet diváků: 750

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hodanová, Trnková, Orvošová, Michalíková, Strušková, Dudová, libera Kulová, Stavinohová. Střídaly: Burbelyuk, Handley, Bezhandolska

Hosté: Komárková, Šimáňová, Smutná, Denysova, Purchartová, Staňková, libero Pešková. Střídaly: Honzovičová, Kalhousová, Ovečková

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Jsem moc ráda, že jsme to po druhém setu nezabalily a vyhrály jsme 3:2. Dnes nám hrozně pomohla lavička, která přišla a úplně otočila zápas. Takže velká poklona patří všem holkám, které se na tom dnešním úspěchu podílely.“

Petr Zapletal (trenér VK UP Olomouc): „Dnes se nám podařilo zápas otočit, a o tom sport je, a já jsem šťastný, že se nám to podařilo. Určitě nám to pomůže i psychicky do další fáze extraligy, protože sezóna ještě nekončí. Musím pogratulovat všem holkám, protože to zvládly a hlavně nám pomohly střídající hráčky.”

Hosté:

Pavlína Šimáňová (kapitánka PVK Olymp Praha): „Stříbro je super, my jsme sem jely s cílem získat medaili. Finále bylo krásné, bitva v pěti setech, o to horší je teď zkousnout, že jsme nedokázaly tie-break dotáhnout do vítězného konce.“

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „My jsme teď samozřejmě smutní a tečou nám slzičky, ale musím říct, že se nám víkend podařil. Oba dny jsme hráli pěkný volejbal a dnes se nám podařilo vedením 2:0 Olomouc zaskočit. Ta srovnala, ale nám ještě v tie-breaku svitla naděje za stavu 7:6, bohužel to už pak nevyšlo. Já jsem ale moc rád za finále a za předvedený výkon našeho týmu.“

Popis utkání:

První set nabídl divákům bojovnou podívanou od začátku do konce. Za lepší konec tahal dlouho Olymp (4:8), který svůj náskok dokázal navýšit až na rozdíl šesti bodů (10:16). Pak ale v hale na Vodově zaúřadovaly svěřenkyně Petra Zapletala a začaly svým soupeřkám šlapat na paty (18:19). Set se proto rozhodoval až v napínavé koncovce, kde mohla z prvního setbolu těžit Olomouc (24:23). Olymp ho ale odvrátil a pak už další setbol Olomouci k dispozici nepřenechal. Po 32 minutách tak Olymp zvítězil 25:27.

I v druhé sadě se bojovalo o každý míč a vedení se přelévalo na obě strany (6:4, 11:13). Tým Stanislava Mitáče pak ale odskočil na 12:18, Olomouc se marně snažila bodové manko smazat a dostala se pod tlak. V závěru setu tak Olymp vedl už 14:21 a bez problémů si už pak dokráčel pro výhru 17:25.

Olomouc to nepoložilo, začátek třetího setu byl naopak v její režii (7:3) a Olymp zastavil hru time outem. Olomoucké volejbalistky však náskok držely i dál (12:7) a byl to tentokrát pražský tým, kdo nedokázal na soupeřky najít správný recept (15:10). Olomouc naopak hru plně kontrolovala (20:12) a po esu Veroniky Trnkové na 24:14 bylo o vítězi setu prakticky rozhodnuto. Olomoucké hráčky v něm nakonec zvítězily poměrem 25:15.

Hanačky kontrolovaly i úvod čtvrtého dějství (6:3) a díky přesnému útoku držely vedení na své straně (9:5). Set tak měl dlouho obdobný průběh jako ten předchozí (13:7) – Olomouc si držela svůj herní rytmus a Olymp chyboval (19:12). V koncovce setu se sice pražským hráčkám podařilo stáhnout bodový rozdíl na 23:20, následující dvě výměny ale patřily Olomouci, a posunuly tím pádem zápas do zkrácené hry.

V tie-breaku se za mohutné podpory diváků bojovalo o každý míč (0:2, 6:5), zlom ale nastal při podání Ericy Handley, kdy její tým i díky dvěma závěrečným esům nakonec vyhrál zkrácenou hru 15:7 a stal se vítězem Českého poháru 2019/2020. Nejlepší hráčkou televizního utkání byla vyhlášena Veronika Trnková z Olomouce.

Liberecké volejbalistky v utkání o 3. místo nedovolily prostějovskému týmu, který se loni v Českém poháru radoval ze zisku stříbra, uhrát ani jeden set. Nováček Final Four ze severu Čech si tak domů zaslouženě veze bronz.

VK Dukla Liberec – VK Prostějov 3:0 (25:17, 25:8, 25:20)

Rozhodčí: Rychlík D., Činátl R.

Počet diváků: 360

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bajusz, Svobodová, Kohoutová, Tolentino, Šulcová, Rutarová, libero Dostálová. Střídala: Šotkovská

Hosté: Fričová, Stümpelová, Zatloukalová, Nová, Kozmík, Kopáčová, libero Slavíková. Střídaly: Dvořáčková, Weidenthalerová, Baláková

Vyjádření:

Domácí:

Eva Svobodová (kapitánka VK Dukla Liberec): „Máme obrovskou radost, protože jsme si spravily chuť po včerejším výkonu. Jsme tu první rok a hned medaile. Věděly jsme, že bude rozhodovat servis a přihrávka, a tohle nám vyšlo. Ve třetí sadě jsme na chvíli polevily, ale dokázaly jsme se zkoncentrovat, a zápas dotáhnout do vítězného konce.”

Libor Gálík (trenér VK Dukla Liberec): „Dnešní výhře jsme hodně dopomohli naším servisem a potom následným blokem, což se nám dařilo celý zápas. Utkání jsme zvládli bravurně a máme velikou radost ze třetího místa, pro některé holky to navíc byla první větší zkušenost.”

Hosté:

Michaela Zatloukalová (kapitánka VK Prostějov): „My jsme zase dobře vstoupily do zápasu, ale pak nám Liberec odskočil a udělal si z nás trhací kalendář. Takhle se o třetí místo nehraje, pokazily jsme si to dnes samy.“

Ľubomír Petráš (trenér Prostějov): „Bohužel jsme i v tomto utkání pokračovali ve výkonu ze včerejška, obrovsky jsme se trápili na přihrávce a byli jsme pod velikým tlakem. V útoku jsme nebyli schopní složit, a bez toho se vyhrávat nedá.“

Popis utkání:

Prostějovské volejbalistky vstoupily do zápasu lépe (5:8), Liberec ale rychle zareagoval a skóre obrátil ve svůj prospěch (13:10). Pak už hráčky ze severu Čech nedaly soupeřkám šanci na vyrovnání, naopak ještě navyšovaly svůj náskok (21:16). První sadu nakonec vyhrál Liberec hned po prvním proměněném setbolu poměrem 25:17.

Liberecký tým to nakoplo a Prostějov ve druhém dějství jen bezbranně přihlížel, jak soupeřky kupí jeden bod za druhým. Liberec vlétl do druhého setu vedením 7:3 a později při podání Kateřiny Kohoutové, která se blýskla hned třemi esy, odskočil až na 16:4. Prostějov, pod velikým tlakem, dokázal nakonec v setu uhrát pouhých osm bodů.

I úvod třetí sady patřil Liberci, a tak za stavu 4:1 bral Ľubomír Petráš time out. Obraz hry se ale ani potom nezměnil, svěřenkyně Libora Gálíka dál zářily (11:3), a vypadalo to na podobný scénář jako v předchozí sadě. Prostějov však poté zpřesnil hru a skóre se mu podařilo upravit až na (13:11). Víc už se ale prostějovské hráčky soupeřkám nepřiblížily, a tak Liberec před koncovkou vedl znovu o šest bodů (20:14). Bronz nakonec liberecké družstvo vybojovalo vítězstvím 25:20.

Nejlepší hráčky Final Four ČP 2019/2020:

  • nejlépe přihrávající hráčka - Martina Michalíková (Olomouc)
  • nejlépe útočící hráčka - Eva Svobodová (Liberec)
  • nejlépe blokující hráčka - Veronika Trnková (Olomouc)
  • nejlepší nahrávačka - Lucie Smutná (Olymp)
  • nejužitečnější hráčka - Karyna Denysova (Olymp)

 

Autor: Barbora Mertová, foto Ivo Stejskal

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018