19.12.2019

Černý čtvrtek našich zástupců v evropském Poháru CEV

Volejbalistky Prostějova a Olomouce, ale ani volejbalisté Dukly si osmifinále Poháru CEV 2019/20 nezahrají. Po dnešních odvetách do něj postupují jejich soupeři. Prostějov nedovedl dobře rozehraný zápas s belgickým Beverenem do vítězného konce, Olomouc nestačila na obhájce trofeje, italský celek Busto Arsizio. Liberec bojoval a tureckému Galatasaray Istanbulu oplatil porážku z prvního duelu, ale po zlatém setu se radoval jeho soupeř.

Takové vyřazení hodně bolí. Prostějovské volejbalistky vletěly na ženy Beverenu jako uragán, výtečným výkonem šly do dvousetového náskoku a sahaly tak po překvapivém postupu ze šestnáctifinále CEV Cupu 2019/20. Potom se však karta otočila, zbytek dvouhodinového dramatu patřil Asterixu. A odvetným zopakováním těsného výsledku z úvodního vzájemného zápasu si průnik do dalšího kola druhého nejvyššího poháru klubové Evropy zajistil favorit.

VK Prostějov – Asterix AVO Beveren 2:3 (25:17, 25:16, 19:25, 19:25, 11:15)

první utkání 2:3

Rozhodčí: Anderson P. (RUS), Todorov M. (BUL)

Počet diváků: 402

Sestavy (od zóny I):

Prostějov: Fričová, Stümpelová, Zatloukalová, Nová, Kozmík, Kopáčová, libero Slavíková. Střídaly:  Weidenthalerová, Dvořáčková, Baláková

Beveren: Van de Vyver, Clerkx, Van Avermaet, Boonstra, Stragier, Janssens, libero Valkenborg. Střídaly: Rampelberg, Van Geertruyden, D´Hondt, Deckers, Martin

Vyjádření po utkání:

Lubomír Petráš (trenér VK Prostějov): „Utkání jsme začali výborně a velmi kvalitní výkon udrželi dva sety. V nich se nám dařilo soupeře tlačit servisem i dobře bránit, zásadní byla hodně solidní přihrávka s následným bodováním v útoku. Hosté často chybovali a nešlo jim to, od třetí sady ale výrazně zlepšili podání i všechno ostatní. Naše šance spočívala v tom dorazit zápas k výsledku 3:0, bohužel vyrovnaný třetí set jsme od stavu 18:18 ztratili v koncovce špatným příjmem. A totéž rozhodlo v závěru tiebreaku po dotažení na rozdíl jediného bodu. Postoupilo však kvalitnější družstvo.“

Kris Vansnick (trenér Asterix AVO Beveren): „Byl to bláznivý zápas. První dva sety jsme odehráli velice špatně, naopak Prostějovu se dařilo a dovolil nám pouhých sedmnáct, respektive šestnáct získaných bodů. Za stavu 2:0 pro domácí však holky obdivuhodně zabraly, musím před nimi smeknout. Jako hodně mladý tým jsme byli úplně dole, přesto se dokázali od třetí sady dostat postupně nahoru a celé utkání skvěle otočit. Jsem šťastný, takové vítězství i postup nám může do budoucna dát spoustu pozitivního.“

Doslova parádní vstup měly Hanačky. Dařilo se jim všechno od účinného servisu přes jistou přihrávku a kvalitní útok až po výbornou obranu, zejména v poli. Z domácího týmu doslova čišely odhodlání, obětavost i maximální nahecování, zatímco soupeřky úpěly pod velkým tlakem. Často chybovaly, nedokázaly se prosazovat, působily zcela bezradně. Obrovská převaha vyústila v jasné vedení 18:6 a byť se poté hra vyrovnala, o osudu zahajovací sady bylo rozhodnuto – 25:17.

Hostující družstvo se však postupně chytilo, tudíž se halou Sportcentra DDM vznášela otázka, co přinese možná klíčové druhé dějství. Asi dle očekávání přešly do ofenzivy Belgičanky (0:3), ale pozitivní aktivita jim vydržela jen chvíli. Než zástupkyně ČR rychle zastavily svůj útlum a znovu zatroubily na zteč (8:5). Vzápětí se Asterix nebezpečně přiblížil na 8:7 i 11:10, leč moravské bojovnice dál těžily ze své oživené euforie, aby novou perfektní pasáží nasadily k opětovnému trháku. Drtivý dopad měla především sedmibodová šňůra (15:12 - 22:12), po níž bylo navzdory okamžitému snížení na 22:15 vymalováno – 25:16.

Rovněž zkraje třetího dílu oživil Asterix své povadlé ambice (0:2), ovšem i tentokrát zvládla moravská jízda bleskový obrat (6:4, 8:5). Za téhle situace vypadalo všechno nesmírně slibně. Avšak výběr AVO se dokázal vzápětí zvednout vlastní otáčkou na 9:10, což hrozilo zdramatizováním duelu. Ten se v dané fázi odvíjel vyrovnaně, než dámy v černých dresech zatlačily podáním na prostějovský příjem a mírně utekly (12:11 – 13:15). Odstup pak udržovaly, aby jej přes jedno prostějovské vyrovnání (16:18 - 18:18) hned zvýraznily sérií čtyř získaných výměn za sebou (18:22). A bitva pokračovala – 19:25.

Beveren se dostal viditelně nahoru, navíc čtvrtou část odstartoval zvratem z 2:0 na 2:6. Mocně využíval svou největší zbraň, neboli skvělý servis, kterým totálně rozložil přihrávku vékáčka. Předchozí sebevědomí ztrativší „Růžovky“ náhle chybovaly i v jiných činnostech a na palubovce existoval jediný mančaft. Na jeho razantně zlepšený výkon neuměly Petrášovy svěřenkyně nijak reagovat, hlavy šly dolů, s nimi též herní produkce (5:15). Blížící se tiebreak vypadal neodvratně, ale pak fantasticky zapodávala Stümpelová a osm bodů v řadě na 13:15 dalo partě okolo Kopáčové naději. Leč zanedlouho dostala trhliny, neboť protivnice oplatily stejnou mincí zpoza koncové čáry (14:16 – 14:19). A závěr od stavu 17:19 si bezpečně pohlídaly – 19:25.

Pátý set tedy přece jen přišel. Ženy VK jej musely urvat, aby ještě udržely při životě své postupové šance. Bohužel měly mizerný nástup (0:4) a ačkoliv pak dokázaly nepříjemné manko maximální bojovností dvakrát skoro vymazat (4:6, 5:10 – 10:11), v koncovce již zmrtvýchvstání nedokonaly. Rozhodující balóny uhrály sokyně především pomocí es, což hanácké lvice definitivně srazilo do kolen – 11:15 a 2:3.

Autor: Marek Sonnevend, foto Radek Váňa

Před zaplněnou halou bojovaly, na sportovní zázrak to ale nestačilo. Volejbalistky Univerzity Palackého hostily v odvetě úvodního kola hlavní fáze Poháru CEV druhý tým italské Serie A Busto Arsizio. Po porážce 0:3 v Itálii se na Hané zrodil stejný výsledek a vysokoškolačky v této sezoně evropských soutěží dohrály.

VK UP Olomouc – Unet e-work Busto Arsizio 0:3 (21:25, 18:25, 19:25)

první utkání 0:3

Rozhodčí: Isajlovic (AUT), Bakunovič (BLR)

Sestavy:

Olomouc: Handley, Hodanová, Trnková, Orvošová, Michalíková, Bezhandolská, libero Kulová. Střídala: Kazachenka

Busto Arsizio: Berti, Orro, Herbots, Bonifacio, Lowe, Villani, libera Leonardi, Wang. Střídaly: Cumino, Bici, Washington

Statistika ZDE

Vyjádření olomouckého trenéra Petra Zapletala: „Soupeř nás celý zápas tlačil a postup si zasloužil, ale špatný zápas to z naší strany nebyl. Líbilo se mi naše nasazení a koncentrace, velmi slušný jsme měli příjem, ale hlavní rozdíl byl v efektivitě útoku smečařek.“

Po vyrovnaném úvodu odvetného utkání (4:4) se podle očekávání dostaly jako první do většího bodového odskoku favorizované Italky (4:8, 6:12). Bojovný domácí celek ale dokázal udržet krok (11:13), dvakrát se dokonce přitáhl na rozdíl jediného míče (16:17, 17:18), na zvrat už však nedosáhl. Od stavu 21:23 uhrály hostující volejbalistky potřebné dva body a po výsledku 21:25 vedly.

Podobně vyhlížel také začátek druhého dějství. Znovu od stavu 4:4 začalo Busto Arsizio odskakovat (4:7, 5:11), vysokoškolačky vzdorovaly při servisu Trnkové (7:14, 11:14), ještě před koncovkou ale definitivně odpadly (12:15, 12:19) a nakonec uhrály osmnáct výměn. Za stavu 0:2 na sety bylo o postupu Italek rozhodnuto.

Třetí část střetnutí se tak už nesla logicky ve zcela jiném duchu: k vidění byly pohledné akce na obou stranách, ale koncentrace poněkud opadla. Zrodilo se tak několik divokých zvratů ve skóre (1:6, 12:12, 12:17, 16:17), od stavu 18:20 už si však Busto Arsizio průběh pohlídalo a po výhře 25:19 a celkově 3:0 je bezpečně v pohárovém osmifinále.

Autor: Adam Fritscher, foto CEV

Volejbalisté Liberce v minulém týdnu prohráli v Istanbulu 1:3 a pokud se chtěli probojovat do osmifinále Poháru CEV, museli dnes na domácí palubovce proti týmu Galatasaray zvítězit a ještě následně zvládnout zlatý set. Na liberecké palubovce se dnešní soupeři střetli přesně před rokem a dnem, z výhry 3:2 se radoval turecký tým a tak měla Dukla svému soupeři, co vracet. 

VK Dukla Liberec - Galatasaray HDI Istanbul 3:0 (27:25, 25:19, 25:16), zlatý set 11:15

první utkání 1:3

Rozhodčí: Valentar, Vaitsiakhovich

Diváci: 726

Sestavy:

Galatasaray: Venno, Siratca, van Berkel, Keskin, Antonov, Ulu, libero Mert. Střídali: Savas, Aydin, Yönet, Kalayci

Liberec: Biernat, Shafranovich, Veselý, Štokr, Šulista, Holubec, libera Kunc, Kopáček. Střídali: Srb, Leikep, Indra

Statistika ZDE

Začátek utkání byl do stavu 7:6 vyrovnaný, pak díky úspěšným blokům a útokům Dukla odskakuje na 10:6. Trenér hostů Nedim Özbey si žádá první oddechový čas, ale i po něm pokračují domácí volejbalisté v náporu. Když se turecký tým začíná ve skóre přibližovat (13:10), bere svůj time i liberecký trenér Michal Nekola. Atmosféra začíná houstnout, když estonský univerzál v tureckých službách Venno čekal se svým servisem příliš dlouho a rozhodčí přiděliluje bod Dukle. V polovině setu se týmy přetahují o každý bod a rozdíl ve skóre je 1-2bodový. Za stavu 20:18 přichází druhý time hostů, po kterém Dukla odskakuje na 24:21, a diváci čekají na poslední bod domácích volejbalistů. Ty však chybují a následuje dramatická koncovka prvního setu, nakonec se šťastným koncem pro Liberec, 27:25.

Do poloviny druhého setu je to přetahovaná o každý bod. Za stavu 15:15 získává domácí Dukla dvoubodové vedení a turecký trenér sahá po oddechovém čase. Po něm přichází dvě esa libereckého smečaře Shafranoviče a za stavu 20:16 i druhý time Istanbulu. Domácí tým ve svém výkonu nepolevuje a i druhý set vyhrává 25:19.

Lepší vstup do třetího setu má Dukla a vybuduje si několikabodový náskok, 8:4. I když se turecký trenér Nedim Özbey snaží Liberec zabrzdit - timem, dvojstřídáním, domácí volejbalisté přidávají bod po bodu a jsou ve vedení 17:9. I přes drobné zaváhání Dukly před koncem třetí sady svěřenci Michala Nekoly v setu vítězí 25:16 a v utkání 3:0 a podle pohárové matematiky o postupujícím do osmifinále musí rozhodnout zlatý set.

Zlatý set nezačíná pro Liberec dobře. Za stavu 2:5 se nápor hostujícího týmu snaží zastavit Michal Nekola timem. To se však nedaří a hosté odskakují rychle na 5:9. Volejbalisté Dukly bojují, ale náskok se jim nedaří zlikvidovat a prohrávají ve zlatém setu 11:15. Do osmifinále Poháru CEV postupuje Galatasaray a již po druhé za sebou „vystavuje stopku“ liberecké Dukle v této soutěži.

Autor: O. Roháčová, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018