25.12.2017

CEV Beach Volleyball European Masters (4/7) - Do Pelhřimova s osobnostmi ČVS

Jeden je ve své funkci přes půl roku, druhý přesně týden - oba však mají na český beachvolejbal velký vliv. Marek Pakosta, účastník Olympijských her v Atlantě v roce 1996, je od poloviny května letošního roku předsedou Českého volejbalového svazu a Petr Beneš, účastník Olympijských her v Londýně v roce 2012, byl před týdnem zvolen předsedou rady Asociace beachvolejbalu (rozhovor s předsedou rady ABV ZDE). A nyní tito bývalí olympionici a osobnosti Českého volejbalového svazu promluvili k blížícímu se CEV Masters v Pelhřimově.

Marek Pakosta: „Je tu další možnost představit divákům v České republice špičkový beach.“

Marku, co pro Český volejbalový svaz z pohledu jeho předsedy znamená, že Česká republika pořádá vůbec první halového European Masters?

Je to další možnost, jak divákům představit špičkový beach v České republice. A pak také samozřejmě možnost pro české týmy, aby získaly zkušenosti ze zápasů na mezinárodní úrovni.

Prozradíš, jak probíhalo vyjednávání ohledně pořadatelství? Ať už s CEV, nebo s pořadatelem? A co k tomu vůbec vedlo?

Zde byla zásadní aktivita promotéra turnaje pana Vladimíra Kozlera, který má zkušenosti z minulých sezon s turnaji MEVZA a CEV Satellite. Jedná se tedy o spolupráci CEV – PROMOTÉR – ČVS.

Jaké výstupy z takové akce očekáváš?

Především propagaci beach volejbalu, diváci zcela jistě uvidí špičkové sportovní výkony, my zase skvělou diváckou kulisu.

Přijedeš se osobně do Pelhřimova podívat? Jak vidíš šance českých hráčů a hráček?

Na turnaj a některé zápasy se určitě přijedu podívat. V samotném turnaji dávám větší šance našim děvčatům, už jen z pohledu jejich postavení na světovém žebříčku. Tam máme v popředí 2 týmy, Markétu Slukovou-Nausch s Bárou Hermannovou a Kristýnu Kolocovou Hoidarovou s Míšou Kvapilovou. V mužské části si pak slibuji od páru Ondřej Perušič/David Schweiner navázání na výkony z letní části sezony 2017.

A nakonec malá odbočka k jinému turnaji. Jak to vypadá s pořadatelstvím další velké akce, která nás čeká v červnu, tedy 4* FIVB World Tour v beachvolejbalu?

Intenzivně pracujeme na detailech s promotérem tohoto turnaje, se společností RAUL. Více budeme upřesňovat a komunikovat začátkem února.


Petr Beneš: „Těším se na výkony českých týmů, které nám mohou pomoci v olympijské kvalifikaci.“

Petr Beneš je od pondělí 18. 12. 2017 předsedou rady ABV, rozhovor s ním naleznete ZDE.

Ahoj Petře, jaký vliv bude mít pořádání CEV Masters na český beachvolejbal jako celek z tvého pohledu?

Budeme tím demonstrovat několik věcí najednou. Ta první je, že jsme schopni udělat top event, beachvolejbal navíc v hale. Nemáme moře, nemáme nejideálnější podmínky pro beach celoročně, musímem mít půlku sezony venku, půlku vevnitř a stejně chceme ukázat, že beachvolejbal je už v dnešních dobách celoročním sportem. Jsem přesvědčený, že ty halové turnaje se budou postupně prosazovat i ve světě, v rámci sérií FIVB. Bude jich přibývat a beach půjde touto celoroční cestou. A v tomto světle se ukazujeme jako schopný a silný organizátor. Zároveň divákům ukazujeme, že i beachvolejbal v hale je hezkým sportem, který stojí za to navštívit. Druhá významná věc je, jak už jsem minule zmínil, pomoc domácím týmům. V takovémto hojném množství by se na jiných turnajích v zahraničí neobjevily, dává to možnost posunout holky i kluky bodově dopředu. A třetí vliv je, že beachvolejbal jako takový působí velmi silně. Jsme schopní, abychom v jednom roce udělali několik vrcholných akcí, na kterých budou bojovat i české týmy o vysoká umístění. Ta prezence beachvolejbalu je velmi působivá a věřím, že postavení beachvolejbalu, a volejbalu v návaznosti s tím, vzroste.

Pomůže to k růstu mezinárodní vizibility? O turnaj je velmi vysoký zájem, je přihlášeno 63 mužských a 55 ženských dvojic.

Určitě, budeme mít přímé přenosy finálových zápasů, potom i další záznamy, to určitě k tomu růstu přispěje. Bude vidět, že beachvolejbal u nás má potenciál povstat z té kategorie malých sportů, zažít boom a vystartovat podobně jako biatlon. Ačkoliv o tom si nemyslím, že by se mohl stát masovým sportem, nedovedu si představit, že by lidé běhali s malorážkama na zádech v tak hojném počtu. Ale beachvolejbal má tu možnost stát se masovým sportem, stačí se podívat, kolik u nás máme hal, kurtů. A díky pořádání takového turnaje, díky mezinárodním úspěchům, může dojít k dalšímu nárustu zájmu. A beachvolejbal by pak mohl povyrůst z malého sportu mezi ty středně veliké.

Je tedy logické, že český beachvolejbal se bude snažit o pořádání těchto akcí častěji.

Přesně tak, chceme to z mnoha důvodů, tak, abychom budovali tu značku 'český beachvolejbal'. Toto je jedna část, jeden kamínek, jak toho dosáhnout.

Přijedeš se, stejně jako předseda ČVS, podívat na průběh Masters?

Jistě, budu tam už od těch prvních dnů, abych se podíval na tu širší českou špičku. Naše top týmy tak nějak všichni známe, mě ale budou zajímat i týmy, řekněme, druhého sledu. Těším se na to, jak budou bojovat se světovou konkurencí, jak se budou umisťovat. Bude mne to zajímat hlavně kvůli složení týmů pro Kontinentální pohár, kvalifikaci na Olympijské hry v Tokiu 2020. Budeme tam potřebovat minimálně dva týmy v každé kategorii. Takže krom Báry s Markétou a Míši s Kristýnou mne bude zajímat i ta širší špičky. Budeme tam mít juniorky, které vyhrály loňské Mistrovství Evropy do 18 let, dostaly divokou kartu do kvalifikace, budu sledovat i kluky, máme dva týmy v hlavní soutěži a dva týmy v kvalifikaci, zkrátka, bude na co se dívat.

 

Přehled dílů seriálu k CEV Beach Volleyball European Masters:

15. 12. Dvě velké premiéry - o turnaji, od Mevzy k Masters

18. 12. Unikátní areál - o Beachwellu a jeho zázemí

22. 12. Masters s Vláďou Kozlerem - rozhovor s ředitelem turnaje

25. 12. Do Pelhřimova s osobnostmi ČVS - rozhovor s osobnostmi ČVS

29. 12. Nájezd zahraničních hvězd - přehled hlavních hvězd ze zahraničí

1. 1. Chystá se překvapení? - představení českých mužských dvojic v hlavní soutěži

5. 1. Co Češka, to naděje - představení českých ženských dvojic v hlavní soutěži

(jednotlivé díly mohou být v průběhu příprav turnaje pozměněny)

Autor: Petr Sixta

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018