1.7.2023

Zhodnocení fungování reprezentace dívek do 18 a do 20 let v první polovině roku 2023

V tomto článku bych rád přiblížil fungování dívčí mládežnické reprezentace v beachvolejbalu v první polovině roku 2023 a nastínil pokračování ve zbytku letní beachvolejbalové sezóny.

V minulém roce jsme se zaměřili na položení pevných základů pro koncepční práci reprezentace a posílení spolupráce mezi předními beachvolejbalovými kluby v České republice, viz. zhodnocení loňské sezóny v článku ZDE. To nám umožnilo identifikovat a vybrat nejtalentovanější hráčky, které jsou zároveň členkami těchto klubů. V letošním roce na tuto práci chceme navázat a naším hlavním záměrem je poskytnout těmto hráčkám optimální podmínky pro jejich vývoj a růst.

Zimní část přípravy

Zimní příprava mládežnických reprezentantek se zaměřila zejména na intenzivní trénink v domácích klubech pod vedením klubových trenérů. S ohledem na nabitý kalendář, kdy se skoro každý víkend odehrávaly krajské turnaje nebo halové mistrovství České republiky, nebylo možné se pravidelně scházet na hromadných srazech. Proto jsem se snažil průběh přípravy průběžně konzultovat s jednotlivými trenéry, aby rozvoj všech hráček probíhal co nejlépe. Podařilo se nám zorganizovat jeden sraz v termínu 26. března v Praze, kde se sešlo celkem 12 nejlepších párů z kategorií U16, U18 a U20. Byla to jednak možnost zhodnotit a porovnat práci jednotlivých hráček během zimní přípravy, ale také to byla výborná možnost propojit jednotlivé kategorie mezi sebou a poměřit hráčky napříč kategoriemi.

Rád bych také vyzdvihnul snahu všech VRT i ČVS o uspořádání halových mistrovství ČR zejména v mládežnických kategoriích, kdy to byl jediný turnaj v každé kategorii, kde se sjely páry z celé České republiky. Byla to pro hráčky perfektní forma přípravy a možnost vyzkoušet si nové věci, které trénovaly během celé zimy. Na všech šampionátech se potvrdilo, že hráčky, se kterými jsme se v rámci reprezentace rozhodli spolupracovat, byly vybrány správně a výsledkově to potvrdily.

Zahraniční soustředění v Itálii

Jelikož během zimy nebylo tolik prostoru na pořádání pravidelných kempů, jsme se rozhodli udělat jeden velký zahraniční kemp před začátkem letní sezóny. Termín jsme zvolili tak, aby mohly hráčky po návratu z kempu po krátké regeneraci plynule přejít do nabitého programu venkovních turnajů. Podrobný report ze soustředění můžete najít v samostatném článku ZDE.

Nominační kritéria pro mládežnické turnaje

Ještě, než přejdu k hodnocení první poloviny venkovní beachvolejbalové sezóny, bych rád okomentoval nastavení nominačních kritérií mládežnických turnajů pro letošní rok, viz. článek ZDE.

Nejvíce bych zdůraznil, že máme stále snahu o to, aby všechny nominace na mistrovské turnaje byly založené na jasně daných pravidlech. Všechny nominace se tedy rozhodují přímo na hřišti mezi hráčkami a je jen na nich samotných, kdo si nominaci vybojuje. V kategorii U18 byla snaha rozšířit počet nominačních turnajů, aby o nominaci nerozhodoval jediný turnaj, ale aby se zohlednila dlouhodobější výkonnost jednotlivých párů. V kategoriích U20 a U21 byla snaha, aby nominační turnaje nekolidovaly s turnaji v kategorii žen. Je to z důvodu, že většina nejlepších párů v těchto kategoriích pravidelně objíždí turnaje ženské kategorie, kde se také pravidelně úspěšně prosazují. Chceme jim tak dát možnost se plynule zapojit do dospělé kategorie, aby měly šanci nasbírat co nejvíce bodů a bojovat tak třeba také o účast na MČR dospělých.

Zhodnocení dosavadního průběhu beachvolejbalové sezóny

V dosavadním průběhu sezóny bych v rámci reprezentace vyzdvihl zejména nominační turnaje.

V kategorii U18 se zatím odehrály tři nominační turnaje v rámci pravidelného Českého poháru U18. Ukázalo se, že tato kategorie je velice vyrovnaná, když měl každý turnaj jiné vítěze. Nejlepší výsledky zatím vykazují dvojice Kleiblová / Lajkebová a Báčová / Mrkvičková, ale nominace je stále otevřená i pro ostatní páry. O nominovaném páru rozhodne MČR do 18 let, které představuje vrchol sezóny v této kategorii.

V kategorii U20 se zatím uskutečnil první ze dvou nominačních turnajů a nejlepší výkonnost potvrdily aktuální mistryně Evropy do 18 let dvojčata Pavelkovy. Na druhém místě se umístila dvojice Koblížková / Tomášová a o finální nominaci se rozhodne v polovině července na druhém nominačním turnaji této kategorie.

Chtěl bych také vyzdvihnout výkony nejlepších párů z kategorií U18 a U20 v kategorii dospělých. Je patrná velká ambice a snaha mladých párů dokázat, že budou konkurovat i v kategorii nejvyšší a jejich výsledky to potvrzují. Nicméně je také zřejmá určitá nevyrovnanost ve výkonnosti, což je pochopitelné vzhledem k jejich mladému věku. Je však povzbudivé vidět, jak se tyto hráčky výkonnostně vyvíjejí a zlepšují.

Rád bych ocenil snahu ČVS pomoci mladému páru dvojčat Pavelkových udělením divoké karty na turnaj nejvyšší kategorie Elite světové série. Je to pro naše mladé naděje nejen obrovská zkušenost do budoucna, ale také možnost získat důležité body do světového žebříčku. Ty jim umožní se snáze dostat na další turnaje světové série, kde mohou sbírat zkušenosti se světovým volejbalem nezbytné pro další posun v jejich výkonnosti.

Našim reprezentantkám se také dařilo na nedávném turnaji MEVZA v Praze, kde se nám v kategorii U18 podařilo získat první (Cyrani / Knoblochová), třetí (Petříková / Svobodová) a čtvrté místo (Studená / Veselá). Toto je pro nás jasný signál, že příprava probíhala správně a výkonnost hráček ve srovnání s ostatními zeměmi je velice dobrá.

Je rovněž důležité zdůraznit, že všechny páry, které se zúčastnily reprezentační přípravy, dosahují na nejvyšší umístění ve svých kategoriích. To je výsledkem tvrdé práce nejen hráček, ale také trenérů, kteří se jim věnují.

Na co si musíme dát pozor příště

Z přípravy na letošní sezónu bych rád upozornil zejména na nešťastné zveřejnění kalendáře turnajů, které letos přišlo bohužel opravdu pozdě. Bez kalendáře nejsme schopni plánovat žádné soustředění ani jiné přípravné akce, zejména se zahraničními týmy, jelikož dopředu nevíme, jak bude náš program na začátku a během sezóny vypadat. V návaznosti na kalendář bych také rád upozornil na enormní vytížení hráček během první poloviny sezóny (květen – červen), kdy absolvují v podstatě každý týden turnaj a nemají tak prostor se během sezóny dostatečně věnovat tréninku, který je zejména u těchto mládežnických kategorií stále velice důležitý. Přivítal bych, kdyby turnajů bylo klidně méně i s omezeným počtem dvojic, ale zároveň se snažit na každý takový turnaj dostat všechny nejlepší hráčky své kategorie, ať se konfrontují ti nejlepší mezi sebou.

Během mé účasti na turnajích během sezóny bych taky rád upozornil na problematiku toho, jak striktně rozhodčí posuzují jednotlivé technické činnosti, zejména v mládežnických kategoriích. V současnosti je velký rozdíl mezi jednotlivými rozhodčími a neexistuje jasně ucelená úroveň, kterou by dodržovali všichni rozhodčí stejně. Zejména v mládežnických kategoriích je potřeba dodržovat stále stejnou úroveň důslednosti, ať všechny hráčky a také trenéři ví, kam mají hráčky s technikou cílit. Tohoto by se dalo docílit řádným školením, případně krátkým kurzem před sezónou, kde by se všem rozhodčím jasně nastavila úroveň posuzování technických činností, v jednotlivých kategoriích. Zároveň bych ale také rád vyzdvihl snahu ABV o navýšení počtu rozhodčích a motivaci i mladých hráčů k této činnosti, protože čím více kvalitních rozhodčích na české tour uvidíme, lépe se i nám trenérům bude pracovat s výchovou našich hráčů v souladu s moderními trendy v beachvolejbalu.

Co nás čeká během prázdnin a dál

Nadcházející období v mládežnickém beachvolejbalu přináší několik důležitých událostí a výzev pro reprezentaci. S blížícím se koncem mládežnických turnajů přichází na řadu vrchol sezóny, a to mistrovství České republiky. To je vždy klíčovou akcí, která rozhoduje o nejlepších párech v jednotlivých věkových kategoriích.

Úkolem reprezentace v tomto období bude pomoci nominovaným párům, které budou reprezentovat Českou republiku na mezinárodních turnajích, v přípravě před jednotlivými akcemi. Cílem reprezentace je poskytnout hráčkám optimální podmínky, aby se na těchto turnajích prezentovaly co nejlépe a dosáhly svého potenciálu.

 

Autor: Radomír Vinkler – VRT dívek U18 a U20

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018