6.10.2022

Zhodnocení letní beachvolejbalové sezóny 2022 z pohledu reprezentačních trenérů

V tomto článku bychom rádi shrnuli působení dívčí mládežnické reprezentace v beachvolejbalu v roce 2022, které bylo zakončeno vítězstvím dvojčat Pavelkových na mistrovství Evropy do 18 let v řeckém Loutraki.

Reprezentační srazy

Příprava v letošním roce probíhala jako kombinace klubové přípravy hráček v domácích klubech a reprezentačních srazů navázaných na důležité turnaje během roku. Tento způsob přípravy se osvědčil vzhledem k tomu, že v mládežnickém věku není možné pracovat s dětmi v reprezentaci nepřetržitě (vzhledem ke školním povinnostem atd.). Klubová příprava je nezbytnou součástí pro mladší věkové kategorie a měl by se dále klást co nejvyšší nárok na kvalitu přípravy v klubu, jelikož tam hráčky tráví většinu času. V rámci toho je také potřeba zdůraznit potřebu individuální či klubové kondiční přípravy hráček, jelikož tuto přípravu nemůže reprezentační složka suplovat. Jako nadstavba potom sloužily jednotlivé reprezentační srazy, kdy se širší výběr hráček sešel před důležitými vrcholy sezóny a společně trénoval v místě turnaje. Hráčky, které se těchto kempů zúčastňovaly se potom pravidelně umisťovaly na medailových pozicích ve své kategorii.

Nominační turnaje

Pro letošek jsme upravili systém nominačních turnajů, který se hojně využíval v minulých letech. Nominační turnaje jsou pro nás důležité z důvodu, abychom měli nastavená objektivní kritéria při bojích o účast na mistrovských šampionátech. Tím pádem mají všechny týmy stejnou výchozí pozici a mohou se na turnaje adekvátně připravit. Podařilo se nám nominační turnaje začlenit do turnajů ABV, což byl jeden z našich hlavních cílů. Díky tomu se velice zvedla konkurence a úroveň na jednotlivých mládežnických turnajích a ty nejlepší dvojice se pravidelně konfrontovaly, což podporuje jejich další rozvoj. Jako nevýhodu těchto turnajů zpětně vidíme, že se bohužel turnaje kryly s turnaji dospělých, kde by některé hráčky měly šanci bojovat nejen o umístění, ale hlavně o body potřebné k nominaci na MČR dospělých. Jsme pevně přesvědčení, že pokud by měly děvčata šanci body do ženského žebříčku získat, pak by na MČR startovalo více dvojic z těchto věkových kategorií.

Turnaje MEVZA

V letošním roce jsme absolvovali tři turnaje kategorie MEVZA postupně ve Slovinsku, Rakousku a Maďarsku. Náš názor je, že by turnaje MEVZA měly sloužit pro ohrávání a vyzkoušení nadějných hráček v mezinárodní konfrontaci. Podle toho jsme také určovali nominace na tyto turnaje, které neměly pevně daná nominační kritéria. Pokud to bylo možné, tak jsme se na všechny turnaje snažili posílat co nejvíce různých dvojic, aby si mezinárodní konfrontaci mohlo vyzkoušet co nejvíce hráček. Toto se nám vyplatilo, a i výsledkově se nám na turnajích velice dařilo. Ze tří turnajů jsme přivezli tři zlaté medaile, dvě stříbrné, dvě bronzové a tři čtvrtá místa. Kromě toho jsme taky měli možnost vidět herní projev všech dvojic v úplně jiném prostředí než jenom na domácí tour.

Mistrovské turnaje – ME U18, ME U20, MS U19

Vyvrcholením sezóny jsou pro reprezentační páry vždy mistrovské turnaje pro jednotlivé kategorie. V letošním roce se podařilo dvojici Pavelková, Pavelková si v nominačních turnajích vybojovat účast na všech mistrovských akcích, což se ale vzhledem k výsledku nakonec vyplatilo. Jako první děvčata absolvovala ME U20 v Turecku, kde obsadily konečné 13. místo (více info ZDE).

Na začátku září čekal dvojčata vrchol sezóny v podobě ME U18 v řeckém Loutraki, kde děvčata perfektně využily nasbírané zkušenosti z předchozích absolvovaných šampionátů, a podařilo se jim po několika letech vybojovat pro ČR titul mistryň Evropy do 18 let. Toto je obrovský úspěch založený na dlouhodobé koncepční práci nejen hráček, ale i trenéra A. Nečesaného, který tuto dvojici vede.

Poslední letošní mezinárodní mládežnickou akcí bylo MS U19 opět v Turecku. Tam se nám nakonec podařilo dostat dvě dvojice, jednu dvojici rovnou do hlavní soutěže a jednu dvojici do kvalifikace. Dvojici Koblížková, Lajkebová se bohužel nepodařilo nakonec z kvalifikace probojovat, nicméně podaly dobrý bojovný výkon a zbytek turnaje využily k tréninku s dvojicemi z celého světa. V hlavní soutěži bojovaly opět dvojčata Pavelkovy, kterým se ale bohužel nepodařilo navázat na úspěch z ME U18 a skončily na konečném 9. místě, což je na mistrovství světa velice dobrý výsledek.

Vize do budoucna

Po velice náročném létě se nám podařilo položit základy koncepční práce s mladými děvčaty. Dali jsme dohromady skupinu děvčat, které se navzájem motivují a posunují, a tvoří špičku českého mládežnického beachvolejbalu. Z toho máme možnost vybírat jednotlivé hráčky s potenciálem reprezentovat ČR i v budoucnosti, zejména v ženské složce. Jak jsme mohli vidět na jednotlivých mezinárodních šampionátech, jsme schopni nejen konkurovat, ale porážet ostatní dvojice, kde některé hráčky již hrají turnaje světové série. Abychom byli schopní posunout naše hráčky dále a byli stále konkurenceschopní i ve starších kategoriích, je nutné uvažovat nad možnostmi, jak mladé hráčky zapojit i do seniorské reprezentace a dát jim šanci zapojit se do turnajů světové série. Jenom díky koncepční práci a spolupráci i s dospělou reprezentační složkou budeme schopni dlouhodobě konkurovat ostatním evropským státům a dále vychovávat konkurenceschopné hráčky na úrovni světové série.

 

Autoři: Vinkler, Nečesaný – RKM dívky

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018