20.9.2019

Mistrovství Evropy mužů 2019 se láme do své druhé poloviny

Na ME 2019 mužů je dobojováno v základních skupinách. Známe osmifinalisty a také družstva, pro které letošní šampionát skončil. A pro některé to bylo hořké loučení, protože měly ME dobře rozehrané a domů je poslal poměr míčů nebo setů. Nás může těšit, že mezi šestnácti vyvolenými je i naše reprezentace, přestože postup vybojovala až v posledním zápase. Teď se nejlepší evropský volejbal přestěhuje do Nantes, Apeldoornu, Antverp a Lublaně, kde se odehrají zápasy o postup mezi nejlepších osm týmu letošního ME. A jak skupiny po dohrání posledních zápasů nakonec dopadly?

Ve skupině A, která se hrála ve Francii, potvrdili tři favorité ambice hned v prvních třech kolech. Týmy Francie, Itálie i Bulharska porazily své papírové slabší soupeře a zajistily si postup do osmifinále s předstihem. V následných zápasech si to rozdaly pouze o pořadí ve skupině. Nakonec se vítězem skupina A stala Francie před Itálií a Bulharskem. Ale o poslední postupové místo se rozhořel neuvěřitelný boj, který musel rozhodnout až poměr jednotlivých míčů. Nakonec se štěstí usmálo na Řecko. Tak jako našim reprezentantům stačilo Portugalcům v posledním utkání s Rumunskem uhrát dva sety. To se jim nepodařilo a nastala situace, že družstva Řecka, Rumunska i Portugalska měly stejný počet vítězných utkání, stejný počet bodů, stejný poměr setů a slovo dostala kalkulačka při počítání míčů. O jeden jediný míč nakonec do vyřazovacích bojů postoupilo Řecko, které, jak říkal řecký trenér, mělo již sbaleno na cestu domů.

Skupinu B hostila Belgie, zde roli favoritů potvrdilo Srbsko, náš soupeř v osmifinále, a domácí Belgie. Překvapivě se trochu trápil finalista z předloňského ME Německo a taky Španělsko, které svůj postup muselo stvrdit v posledním utkání skupiny tříbodovou výhrou, právě proti Německu. Oči pro pláč zbyly Slovákům, kteří skupinu výborně rozehráli, dokonce porazili i Španělsko, ale ke konci skupiny jako by jim docházel dech. Rakousko předvedlo slušný volejbal, ale k evropské špičce mají naši jižní sousedi cestu ještě dlouhou.

Ve slovinské skupině C jasně dominovali Rusové a domácí Slovinci. Ze třetího místa jim sekundovali Turci a překvapivě až na lepší poměr setů postoupili i Finové. Finové měli nůž na krku v posledním utkání skupiny s Tureckem, kdy museli vyhrát alespoň za dva body. To se jim nakonec těsně podařilo a nezopakovali zkrat s Běloruskem, kdy vedli 2:0 a 23:20 a přesto se jim podařilo toto utkání prohrát. Černým koněm této skupiny mělo být Bělorusko, které odehrálo výborně GEL, ale zde se jim šampionát nepovedl. Příjemným překvapením byl výkon Severní Makedonie. Tito borci porazili Slovinsko i Bělorusko a nepostoupili pouze na horší poměr setů. Určitě je dobré si tento tým zapamatovat, protože předvedli, jak je u balkánských týmů zvykem, rychlý technický volejbal.

A jsme u naší skupiny D. Tu hostil nizozemský Rotterdam a Amsterdam. Zde „řádili“ úřadující mistři světa z Polska a jejich tisíce vždy věrných fanoušků. Předpokládalo se, že náš postup povede přes Estonsko a Ukrajinu, ale Estonci, přestože „sebrali“ Polákům jediný set ve skupině, nezvládli klíčové utkání s naší reprezentací a odjíždějí domů bez jediného vítězství. Naši muži se po prohraném úvodním zápase s Ukrajinou dali dohromady a v předposledním utkání překvapili domácí Nizozemce. Nakonec se ukázalo, že toto vítězství bylo klíčové, protože možná trochu podceňovaná Černá Hora, potvrdila kvalitu balkánského volejbalu a byla kousíček od postupu. Cíl naše reprezentace splnila, ale jak řekl hrdina posledního zápasu Honza Hadrava, v osmifinále se musíme ještě zlepšit a být trpělivější, protože nás čeká soupeř, který má ambice nejvyšší, Srbsko.

Výsledkový servis ZDE

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018