6.7.2021

O první letošní tituly mistrů republiky bojovali beachvolejbalisté v kategorii U16

První beachvolejbalové mistrovství republiky je již minulostí. V sobotu a v neděli si totiž v pražském Beachclubu Strahov dali dostaveníčko nejlepší hráči a hráčky v kategorii U16, aby se ve vrcholném turnaji sezony utkali o titul mistra republiky. A turnaj to byl navýsost povedený.

Ženy a dívky mají obecně přednost, a ani v tomto případě, tomu nebude jinak. Pro některé žákyně začal turnaj páteční kvalifikací, kde se bojovalo systémem na jednu prohru o čtyři postupová místa do hlavní soutěže. V sobotu tak kvalifikantky doplnily šetnáctičlenné startovní pole na rovnou dvacítku, která se v pavouku vzájemně střetla systémem na dvě prohry.

Turnajová zápletka začala gradovat v momentě, kdy se v pavouku dosud neporažených týmů střetly turnajové jedničky Lenka Veselá a Tereza Lajkebová s pátými nasazenými Lvicemi Lucií Knoblochovou s Michaelou Cyrani. Turnajové pětky ve vyrovnaném zápase porazily Lenku s Terezou a staly se prvními semifinalistkami. Lajkebová s Veselou tak musely do oprav, přes které se ale pohodlně dostaly do semifinále také.

První semifinálovou dvojicí tvořily týmy Jana Mrkvičková/Amálie Báčová a Lucie Knoblochová / Michaela Cyrani. Byla to taková odveta zápasu druhého kola, kde Míša s Luckou vyhrály v infarktovém tiebreaku a poslaly tak Janu s Amálií do oprav. Ty si na tuto porážku dobře pamatovaly a Lucce s Míšou ji vrátily i s úroky, když zvítězily rovněž v tiebreaku. V druhém semifinále, ve kterém se potkaly nasazené jedničky (Lajkebová / Veselá) s dvojkami (Průšová / Petříková), se potvrdilo turnajové nasazení a Lenka s Terkou po bitvě postoupily do finále.

V zápase o bronz šlo znovu do tuhého. Není se čemu divit, oba týmy byly přeci jen krůček od postupu do finále. Nakonec se znovu muselo rozhodovat v tiebreaku a tam byly šťastnější Lvice Lucie Knoblochová / Michaela Cyrani. Získaly tak zasloužený bronz a nepopulární bramborová medaile tak nakonec zbyla na dvojici Kristýna Průšová / Adéla Petříková. Finále stejně jako většina zápasů, které mu předcházely, skončilo až zkrácenou hrou. Ve vypjaté koncovce byly přeci jen šťastnější Lenka s Terkou, když porazily 18:16 v tiebreaku Janu s Amálkou a získaly pro sebe mistrovský titul v kategorii U16.

  1. Lenka Veselá / Tereza Lajkebová (Beach volleyball club Chodov/TJ Sokol Brno I)
  2. Jana Mrkvičková / Amálie Báčová (obě Beachvolejbalová škola Praha)
  3. Lucie Knoblochová / Michaela Cyrani (obě VK Lvi Praha)
  4. Kristýna Průšová / Adéla Petříková (SK Španielka Řepy/Beachvolejbalová škola Praha)

Kompletní výsledky ZDE

S turnajem žaček se samozřejmě konal i turnaj žáků. Ti měli cestu turnajem trochu snazší. Do zápolení o český žákovský titul se přihlásilo přesně 16 dvojic, a tak se nemusela konat kvalifikace. Systém byl stejný jako u žaček. Hrálo se na dvě prohry a týmy byly nalosované podle nasbíraných bodů během sezony. Po řadě zápasů se vykrystalizovala semifinálová čtyřka, když všechny zápasy o semifinále dopadly pro vítězné týmy vcelku jednoznačně. V tom byl velký rozdíl oproti dívkám, které v pokročilé fázi turnaje hrály prakticky skoro vše na tři odehrané sety.

První semifinálovou dvojice tvořili Mikuláš Plšek / Jaromír Novák a Marek Kučera / Tomáš Křížek - turnajové jedničky a pátý nasazený tým. Zápas dopadl vcelku jednoznačně a to 2:0 (10, 8). V druhém semifinále vyzvala šestnáctka turnaje Alex Mráz / Nicolas Heřmanský dvojky Vojtěcha Pavluska s Davidem Zimmermannem. Toto utkání bylo o poznání vyrovnanější než to předchozí, šťastnějším týmem byli Vojta s Davidem, když porazili mladičký tým Alexe s Nicolasem 2:0 (15, 18).

Jak je zvykem, oba poražení semifinalisté se potkali v zápase o bronz. Byl to možná nejvyrovnanější zápas v rámci finálové čtyřky. Oba týmy se tahaly o vedení a nikdo neměl nic jisté. V koncovkách setu se ale projevila větší zkušenost a hlad po vítězství na straně mladičké dvojice Mráz / Heřmanský a i díky tomu si dokráčela pro bronzové medaile vítězstvím 2:0 (21, 19). Nutno dodat, že Alex s Nicolasem v turnaji startovali coby šestnáctý tým, tudíž cestu za medailí rozhodně neměli nejjednodušší.

Po zápase o bronz přišel na řadu vrchol turnaje. K zápasu o zlaté medaile a titul mistra republiky proti sobě nastoupili Vojtěch Pavlusek / David Zimmermann a Mikuláš Plšek / Jaromír Novák. I tento zápas byl nadmíru vyrovnaný a pro doposud suverénního Plška s Novákem to byla první pořádná prověrka v turnaji. Tu nakonec sebevědomě zvládli a zaslouženě vyhráli 2:0 (20, 17). Titul v kategorii U16 tak míří mezi Šelmy do Brna.

  1. Mikuláš Plšek / Jaromír Novák (oba VK Brno)
  2. Vojtěch Pavlusek / David Zimmermann (oba Beachvolejbalová škola Praha)
  3. Alex Mráz / Nicolas Heřmanský (VK Lvi Praha/SK Prosek Praha)
  4. Marek Kučera / Tomáš Křížek (oba Beachvolejbalová škola Praha)

Kompletní výsledky ZDE

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018