5.11.2022

Ještě nejsme na olympiádě #3 – B+N

Ano, chceme na olympiádu. Nesmíme se bát o tom mluvit. Když dokážu říct, že NĚCO CHCI a nejsem posera, tak mi hned vyvstane, že proto musím sakra něco udělat. Nicméně od pojmenovaného chtění to začíná a pak už následuje mnoho otazníků.

Jeden z nich, který se snažíme rozplést je, že ve světovém rankingu mládeže (teď mám na mysli chlapce) stojíme relativně vysoko a v dospělých nikoliv. Jak proměnit mládežnický úspěch v dospělý? Budeme si na tuto otázku pokoušet stále odpovídat, ale nejdřív bych chtěl na pravou míru uvést, co je projekt Benjamínci a Naděje (dále B+N). Iniciovali jsme ho společně s Jirkou Zachem před čtyřmi roky na základě mé dvacetileté zkušenosti se soukromými monotematickými kempy. A tak se zrodil projekt Základní školy volejbalu. Začaly pravidelné dovednostní kempy zaměřené na individuální rozvoj hráčů, vznikla stejnojmenná kniha a videoportál. Aby však veřejnost viděla propojení mezi knihou, video-portálem a kempy, rád bych dovysvětlil, že:

BENJAMÍNCI jsou věková skupina U12. Realizuje se ve čtyřdenních blocích s finanční spoluúčasti rodičů osmkrát do roka, 4x na Moravě a 4x v Čechách. Kempy nejsou výběrové.

NADĚJE jsou věková skupina U14. Realizuje se stejně jako v Benjamíncích. Kempy jsou částečně výběrové s možností účasti dalších dobrovolníků.

Na B+N navazuje první reprezentace s názvem LVÍČATA, což je věková skupina U 16. Zaměření na individuální rozvoj sice pokračuje, ale již v rámci režimu státní reprezentace.

Projekt B+N postupně dospěl do podoby, kdy každý kemp má svoje jméno i obsah, který navazuje na knihu ZŠ volejbalu a videoportál. V kategorii Benjamínci, tedy desetiletých a jedenáctiletých, jsou kempy pojmenovány podle postav, které jsou dětem blízké z tzv. „marvelovek" (komiksové série Marvel Comics). Takže například příští kemp Benjamínků v Táboře je druhý nového ročníku v Čechách s názvem Ant-man a jeho obsah je pohybový základ bloku, pádová technika, vrchní rotované podání, obecná lokomoce bez míče. 

Naopak kempy Nadějí, tedy dvanáctiletých a třináctiletých, již nazýváme jmény nejvýznamnějších světových a českých hráčů. Takže nejbližší kemp v Kutné Hoře nese název Giannelli a jeho obsahem jsou útočné kombinace ve zjednodušených podmínkách, vystřelená nahrávka a nahrávka do prvního sledu nahrávačů, všechny režimy příjmu a úderová variabilita u smečařů.

Takže do budoucna bude vždy jasné, na jaký kemp se děti hlásí a co je jeho obsahem. To dává možnost dětem, jejichž biologický věk neodpovídá kalendářnímu, aby se přihlásily na příslušný kemp odpovídající jejich aktuálnímu stavu vývoje.

 

Autor: Zdeněk Haník

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018