4.1.2023

Poohlédnutí Víta Maříka za uplynulým rokem 2022

Vážení kolegové, hráči, promotéři, lídři klubů, rok 2022 je za námi a s jeho odchodem je čas na bilancování toho, co se nám povedlo, kde jsme dobří, silní, ale je potřeba také si říct, kde to může být lepší....

Reprezentace

Rok 2022 patří k nejúspěšnějším rokům českého beachvolejbalu. Dokázali jsme sobě i volejbalu, jak moc se nám daří a jak moc jsme dobří. V seniorských týmech nade vše vyčnívá první mužský tým, Perušič – Schweiner. Jeho dlouhodobá bilance je výsostná a tomu opdpovídá jejich umístění na WT žebříčku, odpovídají tomu výsledky na turnajích. Za sebe hodnotím nejvýše 2. místo na ME. Je to prostě svět nebo Evropa jako měřítko mezi rovnými, mezi sporty, kde se to vždy sčítá a počítá. Být druhým týmem v Evropě, to je neuvěřitelný výsledek. Perune, Dave, trenéři Andrea, Valerio, Mateo, děkuji vám všem. Za úžasný výkonnostní posun vpřed považuji i výsledky Tomáše Semeráda a Jakuba Šépky, stejně tak jako odhodlání Kryštofa Olivy a Tadeáše Trousila. Tyto další týmy jsou v tuto chvíli základem pro OH v Los Angeles. Kluci, díky, jen tak dál!

Ženská seniorská reprezentace se nám rozrostla. Vedle Báry Hermannové a Marie Sáry Štochlové se na WT objevil v posledních měsících roku další snový tým, Markéta Nausch Sluková a Helena Havelková. Tým „rovnýma nohama“ skočil s úspěchem do turnajů v Jižní Africe a Austrálii. Bára s Máří v polovině prosince držely 17. místo na žebříčku WT a vysoce překročily vlastní cíle pro rok 2022. Oba ženské reprezentační týmy mají reálné šance zasáhnout do kvalifakačních bojů o OH v Paříži. A zde opět platí, děkuji Báro, Máří, trenére Sebi... a děkuji Markéto, Heleno a trenére Simone za všechno, co jste v letošním roce dokázali. Jedeme dál!

Juniorské reprezentace

Nad všemi výsledky a výkony vyčnívá tým sester (dvojčat) Pavelkových. Dokázaly se prosadit v nominačních turnajích nad ostatními, mnohem staršími týmy. Dokázaly sezónu plánovat a cílit k vrcholům. Sestry Pavelkovy jsou mistryně Evropy v U18. Holky, trenére Aleši Nečesaný, děkuiji vám! Děkuji i Radkovi Vinklerovi, který se juniorkám věnoval na úrovni vedoucího realizačníhoi týmu a Tomášovi Pálovi, který jako VRT působil v kategorii U16.

Také výsledky chlapeckých týmů stojí za pozornost. Velmi si cením výsledku týmu Kryštof Oliva - Václav Kůrka na ME U20, jejich 4. místo je úspěchem s ohledem na výchozí pozici, kdy se museli nejdřív kvalifikovat do hlavní soutěže. Stejné martyrium postoupit museli Kryštof Oliva a David Westphal na MS U19, kdy skončili nakonec na 9. místě. Svůj cíl na ME U22 sice nesplnil tým Tomáš Semerád a Jakub Šépka, ale výsledek 5. místo na ME U22 je slibným krokem vpřed! I vám kluci moc děkuji za vzornou reprezentaci a děkuji trenérům chlapecké under age složky, jmenovitě Martinovi Tichému a Honzovi Chalupovi za úsilí, které věnují všem klukům ve svých klubech i na poli státní reprezentace České republiky!

Závazkem v této oblasti pro rok 2023 je pro mne osobně zůstává zlepšení komunikace a spolupráce zejména na úrovni under age kategorií juniorek U16 a U18. Tento závazek vztahuji k vlastní osobě a to proto, že jsem podcenil skutečnost jiného rozložení cílové skupiny hráček než je v chlapecké kategorii. Praha a Brno musím propojit „rychlejší dálnicí“ tak, aby všechny složky, jak hráčky, tak trenéři, intenzivněji kooperovaly.

Národní tour

V roce 2022 – letní část, v období od 1. 5. do 15. 9. se Asociaci Beachvolejbalu podařilo zajistit organizaci 110 turnajů. To je číslo, které v rámci Národní tour nikdy nebylo! Jen málokdo v Evropě dokáže takto rozsáhlou národní soutěž zorganizovat! Organizace tour ve všech kategoriích s sebou nese obrovskou zátěž pro vedoucího národní tour, předsedu ABV Jana Merunu a klade velmi vysoké nároky na STK ABV, kterou zastupují Jan Zveřina a Tomáš Pála.  Z mého pohledu není národní tour důležitá jako „promo“ beachvolejbalu, turnaje národní tour vnímám jako nástroj růstu talentů, mladých hráčů, kteří mají na tour možnost herní konfrontace s ostřílenými pardály, zejména jako zástupci under age kategorií na seniorských turnajích. Velké DĚKUJI proto patří Honzovi Merunovi, Honzovi Zvěřinovi a Tomáši Pálovi! Poděkování patří i rozhodčím, bez nich by tour nebyla! Děkuji!

Mezinárodní akce   

V roce 2021 bylo volejbalu 100 let. Dokázal jsem v rámci výboru Českého volejabového svazu prosadit myšlenku tří turnají beachvolejbalu a světový beachvolejbal se tak zastavil v Ostravě, Brně a v Praze. V roce 2022 jsme se rozhodli s ohledem na dlouhodobou udržitelnost akce zorganizovat turnaj v Ostravě, a to i v době, kdy se nejednalo o olympijskou kvalifikaci. Turnaj se stal výkladní skříní světového beachvolejbalu a FIVB řadí Ostravu mezi nejlepší turnaje WT. Absence dalších mezinárodních turnajů v České republice měla svůj důvod v postoji hráčů. Reakce některých hráčů na akce, kde nemohli s ohledem na kritéria, na kterých jsme stavěli žádosti o veřejnou podporu startovat, byla dramatická do té míry, že jsem se zařekl a odmítl jsem v roce 2022 kromě Ostravy hledat jak veřejné, tak soukromé zdroje, ze kterých je možné turnaje nižších kategorií organizovat. Odezva z hráčského prostředí na absenci turnajů v Brně a Praze byla ovšem letos taková, že se vedle ELITE turnaje v Ostravě minimálně o organizaci jednoho turnaje nižší kategorie FUTURE a jednoho MEVZA turnaje pokusím.

Metodická práce úseku vzdělávání v oblasti beachvolejbalu

Volbou nového výboru ČVS se změnil legislativně-právní rámec školení trenérů v oblasti beachvolejbalu. Úsek beachvolejbalu si objednává činnost u Úseku vzdělávání, který zastupují p. PaeDr. Zdeněk Haník PhD a Ing. Ondřej Foltýn. Hlavním cílem roku 2022 bylo získání akreditace MŠMT ČR pro školení vyšších úrovní trenérů beachvolejbalu. V roce 2022 se tak ÚV v součinnosti s ÚBV podařilo vyškolit o něco méně trenérů než v roce 2021. Děkuji všem lektorům a zástupcům úseků za součinnost a odvedenou práci. Závěrem chci poděkovat za práci a odhodlání pomáhat Ondrovi Vlčkovi a Evě Bauerové a Martinovi Machovi za PR agendu beachvolejbalu.    

 

Vážení kolegové, hráči, promotéři, lídři klubů, do roku 2023 vám přeji hodně zdraví, štěstí a spokojenosti. Ať je rok 2023 lepší než ten loňský.

 

Autor: Vít Mařík, gestor beachvolejbalu ve výboru ČVS

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018