6.9.2022

Poslední letošní mistrovský titul pro sebe uzmula Beachvolejbalová škola Praha

První zářijový víkend roku 2022 byl v areálu Beachklubu Pankrác ve znamení MČR klubů. Do turnaje se přihlásilo sedm týmů, což znamenalo přímou vstupenku pro všechny účastníky rovnou do sobotní skupinové části turnaje, který probíhal pod patronací hlavního partnera - skupiny ČEZ.

Klubový turnaj přináší do letního kalendáře plážového volejbalu určité osvěžení. Je založen na souboji dvou týmu, které se mezi sebou utkávají v celkem pěti kláních po vzoru tenisového „Davis cupu“ - dva souboje mužských dvojic, dva souboje ženských párů a také jednoho klání mix dvojic je zárukou týmového ducha, vzájemné podpory a fandění. Na atraktivitě přidává turnaji také fakt, že před každým soupeřem je možné složení párů pozměnit a využít tak širší soupisku nebo změnu ve složení páru k taktice nejen pro daný duel, ale také s ohledem na očekávání dalšího vývoje.

Areál Beachklubu Pankrác hostil tento koncept i v předešlých dvou letech a ani tentokrát nechyběla výborná atmosféra, divácká kulisa a hlavně skvělé výkony na hřišti a to nejen v podání Báry Hermannové s Marií-Sárou Štochlovou či mezi muži Martina Pihery s Tadeášem Trousilem nebo Honzy Dumka s Vaškem Berčíkem. Potlesk tady prostě patřil všem - od mladých, snad budoucích hvězdiček plážového volejbalu, po protřelé matadory, kteří hbitosti mládí vzdorovali svými zkušenostmi.

Sobota byla ve znamení soubojů o postup do „finálové“ neděle. Ve skupině A, která čítala tři týmy (Beachclub Strahov, Beachvolejbalová škola Praha a BeachPunk Team) se situace s postupem vyjasnila po dvou týmových soubojích, kdy oba výše nasazené kluby porazily brněnský BeachPunk Team a v konečném důsledku si to mezi sebou rozdaly o první místo ve skupině. Nakonec se radovala Beachvolejbalová škola Praha, která tak postoupila do neděle z prvního místa ve skupině.

To čtyřčlenná skupina B držela všechny v napětí až do konce skupinové části. Možná až do posledního kola duelů si nikdo pořádně neuvědomoval, že v této skupině jde doslova o každý vítězný nebo prohraný míč.  Na konci sobotní herní části totiž stál u tří klubů (Beachklub Praha - Pankrác, PBT Střešovice a Sokol Brno I) shodný zápis jednoho vítězství ze vzájemných klání. Naopak ze hry byli BVC Žraloci Pňov-Předhradí, kteří souboje se všemi výše zmíněnými kluby prohráli a připsali tak všem svým soupeřům bod navíc. Ke slovu se tak dostalo pomocné kritérium, a sice celkový podíl míčů ze všech jednotlivých utkání ve skupině. „Černého Petra“ toto kritérium přisoudilo týmu ze Střešovic, který s podílem míčů 1,07235 skončil nakonec na třetím místě skupiny B a do finálového dne tak bohužel nepostoupil. Druhé místo ve skupině B obsadil nakonec klub Sokol Brno I s podílem 1,2354, opravdu jen těsně za domácím Beachklubem Praha - Pankrác, jenž dosáhl z těchto tří klubů nejlepšího podílu míčů - 1,24706.

Po sobotní skupinové fázi došlo na nedělní finálový den, kdy se již play-off způsobem utkal křížem vždy první s druhým z obou skupin. Obě semifinálová klání měla obdobný průběh a po čtyřech soubojích (tedy ještě před utkáním mixů) se dostaly do vedení 3:1 jak Beachvolejbalová škola Praha nad Sokolem Brno I, tak i Beachklub Praha - Pankrác nad Beachclubem Strahov. Poslední mix souboje tak postrádaly napětí a probíhaly v uvolněnějším duchu šetření sil do posledních duelů v turnaji.

Očekávání i napětí v areálu rostlo a rovněž divácká kulisa dodávala jednotlivým utkáním stále větší šťávu. Co nebylo k vidění v rámci semifinálových duelů, tedy vyrovnaný stav až do poslední hry, nám účastníci bohatě vynahradili v utkáních o konečná umístění.

Zápasy o vítězství i třetí místo v turnaji dospěly totiž po soubojích mužských jedniček i dvojek a také ženských jedniček a dvojek k nerozhodnému stavu 2:2. O všem tak musely rozhodnout poslední duely mixů, které tím nabraly na patřičné vážnosti. Prize money 10 000,- si z turnaje nakonec odnáší tým BC Strahov, který v souboji o třetí místo podlehl Sokolu Brno I - tento tým si tak vysloužil šek v hodnotě 20 000,-. Na 30 000,- dosáhl domácí klub Beachklub Pankrác a dotaci 40 000,- i s putovním pohárem se pro tento kalendářní rok zaslouženě stěhuje do Beachvolejbalové školy Praha.

Kompletní výsledky Skupina ČEZ MČR klubů ZDE

Autor: Petr Gemroth

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018