6.10.2023

Beachvolejbalové mistrovství světa v Mexiku s dvěma českými páry

V mexické Tlaxcale, Humantle a Apizacu dnes startuje v pořadí čtrnácté MS v beachvolejbalu a český beachvolejbal bude u toho. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou se do mexických býčích arén jedou prát nejen o veledůležité body do olympijské kvalifikace, ale i o přímý postup na OH v Paříži.

MS v beachvolejbalu, které se koná od 6. - 15. října se účastní celkem 96 ženských a mužských párů, které odehrají dohromady 216 zápasů. To zní jako slušná porce beachvolejbalu na té nejvyšší úrovni a my jsme obrovsky nadšení, že v tomto kolotoči hraném ve třech městech, uvidíme i dva české páry Perušiče se Schweinerem a Hermannovou se Štochlovou.

Perušič se Schweinerem startují na MS už potřetí a v Mexiku se budou snažit minimálně vylepšit sedmnácté místo, které obsadili na dvou předešlých. „Do Mexika se moc těšíme. Je to naše v pořadí již třetí mistrovství světa a my doufáme, že se nám v tomhle formátu bude dařit,” neskrývá Schweiner své natěšení. Peruna s Davem čeká i přes nasazení v druhém koši nelehká skupina. „Brazilci Evandro a Arthur jsou velmi silný tým, nicméně z prvního koše je to jeden z těch hratelnějších. Oproti tomu Kubánci ze třetího koše jsou velmi těžký los. To znamená, že skupina podle mě bude hodně vyrovnaná a zamotaná,“ řekl Perušič.

Pro Báru Hermannovou je toto mistrovství již čtvrté v řadě, Marii Sáru Štochlovou čeká na této vrcholné akci premiéra. Přestože byly holky losovány ze třetího koše, mají základní skupinu více než přívětivou. „Z pohledu toho, koho jsme dostaly ze třetího koše, byl los v porovnání s ostatními skupinami opravdu dobrý. Turnaj odstartujeme právě proti Paraguaykám, kde budeme chtít ukázat, že máme navrch. Ve stejnou chvíli to může být nejdůležitější zápas v naší skupině,“ uvedla Hermannová v nahrávce pro média. „Cílem je rozhodně postoupit ze skupiny, potom bude dost záležet na losu. Každopádně každý vítězný krok dopředu nám přinese více bodů do olympijského žebříčku,“ doplnila Hermannová, která byla na MS dosud nejlépe devátá.

Podmínky v místě konání MS jsou doslova extrémní a každý tým se na ně musel náležitě připravit. Tvrdá příprava proběhla už doma a to zejména v hypoxické komoře, kde jsme se připravovali na nadmořskou výšku, ve které se turnaj hraje. To naše město Apizaco, kde hrajeme, se nachází ve 2500 metrech, takže to určitě nebude jednoduché ať z pohledu našeho fyzického stavu, tak co se týče chování balonu. Balon bude asi trochu méně padat,“ popisuje Schweiner. V Apizacu, v místě, kde oba české páry odehrají své základní skupiny, bude mimo nadmořskou výšku hrát také roli nevyzpytatelné počasí. „Podmínky jsou tu zvláštní. Přes den dokáže být opravdu vedro, ale deset minut nato přijde obrovský slejvák a je zima. Ráno a večer už je tu opravdu chladno,“ konstatovala Štochlová.

Systém turnaje není úplně standardní, a tak je dobré si ho lehce osvětlit. 48 týmů je rozděleno do 12 skupin po čtyřech týmech. Základní skupiny se odehrají systémem každý s každým a do následného play off postupují přímo první dva a nejlepší čtyři páry ze třetích míst (body, sety, poměr bodů). Zbylých 8 týmů ze třetích míst se ve čtyřech kolech poperou o zbylá čtyři místa do play off. Dále se bude pokračovat klasickým play off na jednu porážku.

Skvělá zpráva pro fanoušky beachvolejbalu. Česká televize bude vysílat přímé přenosy z MS v mexické Tlaxcale a vy si tak budete moci naplno vychutnat výkony českých reprezentantů. Zatím jsou v programu zápasy základních skupin, ve kterých se představí jak Perušič se Schweinerem, tak Hermannová se Štochlovou. Jednotlivá utkání budete moci sledovat na ČT sport nebo na ČT sport plus.

Program přímých přenosů:

sobota 7. 10. 4:55 - Perušič/Schweiner x Alayo/Diaz (CUB) | ČT sport

sobota 7. 10. 18:00 - Hermannová/Štochlová x Erika/Michelle (PAR) | ČT sport plus

neděle 8. 10. 18:00 - Hermannová/Štochlová x Zeroual/Mahassine (MAR) | ČT sport plus

pondělí 9. 10. 3:55 - Perušič/Schweiner x Galindo/Aquirre (MEX) | ČT sport

pondělí 9. 10. 18:55 - Perušič/Schweiner x Evandro/Arthur (BRA) | ČT sport

pondělí 9. 10. 22:25 - Hermannová/Štochlová x Mellisa/Brandie (CAN) | ČT sport

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018