7.7.2022

Bojovnost Šépky se Semerádem na postup do dalších bojů na turnaji Elite 16 nestačila

Věhlasný turnaj ve švýcarském Gstaadu, tentokrát v kategorii Elite 16, nabídl hned 32 míst v hlavní soutěži. Díky tomu měl český beachvolejbal hned dva své zástupce mezi světovou špičkou. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem po základní skupině postoupili přímo do osmifinále, Tomáš Semerád s Jakubem Šépkou se po dvou prohrách s turnajem loučí.

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem odstartovali turnaj Elite 16 ve švýcarském Gstaadu utkáním proti rakouské dvojici Dressler / Huber. Zpočátku byla hra velice vyrovnaná a Rakušané drželi krok. Těsně před technickým timeoutem ale David Schweiner dvakrát zablokoval Alexandera Hubera a naši bodově mírně odskočili. Jako by z Peruna s Davem spadla úvodní nervozita a začali hrát svoji hru. Perfektní ztrátou v kombinaci se skvělou obranou si vybudovali až šestibodový náskok a vše nasvědčovalo hladkému zisku první sady. Jenže pak Perun zahrál lehce do autu a hlavní rozhodčí v koncovce dvakrát písknul Davovi nečistou náhru. Skóre se tímto sice lehce korigovalo, ale naši reprezentanti nenechali nic náhodě a dotáhli set do vítězného konce.

I do druhé sady vstoupili Rakušané velice nabuzení. Taky se není čemu divit, vždyť poslední míč prvního setu ukončil rozhodčí signalizovaným „dvojákem”, kterého se dopustil Rakušan Dressler, což ho rozpálilo do běla. Velice vyrovnané skóre pak oba týmy držely jen do půlky setu. Následně pak naši borci díky skvělé obraně odskočili na rozdíl dvou bodů, který si drželi až do koncovky. Pravidelná ztráta nakonec přinesla Davovi s Perunem kýžené vítězství 2:0 (21:16, 21:19) a postup do finále skupiny, ve kterém o přímý postup mezi šestnáct nejlepších vyzvali chilský pár M. Grimalt / E. Grimalt.

První set začali Perun s Davem slušným servisem, který naše jedničky dostal do mírného vedení plus minus dva body. Chilané se ale nesložili a začali pravidelně ztrátovat. Skóre se tak postupně posouvalo směrem ke koncovce a naši borci si svou trpělivou hrou drželi mírný náskok. Od stavu 18:16 ale Perun s Davem nepustili pár Grimalt M. / Grimalt E. k zakončení a koncovku setu jasně vyhráli.

Druhá sada začala velmi podobně jako ta první. Perun s Davem si trpělivou hrou vybudovali mírný náskok, který díky stabilní ztrátě postupně navyšovali. Koncovka pak byla pro české reprezentanty formalitou a stejně jako set první, i druhý vyhráli poměrem 21:16.

Jakub Šépka s Tomášem Semerádem měli velice těžký los, turnajové osmičky a domácí reprezentanty Krattigera s Breerem. V obou setech naše dvojky předváděly sympatický beachvolejbal, ale na zkušený pár Švýcarů to bohužel nestačilo (0:2 - 16:21, 18:21) a Tom s Jakubem se tak museli přesunout do bojů o udržení v turnaji, kde na ně čekal nizozemský pár Luini / Penninga.

Do utkání o udržení v turnaji nastoupili Tom s Jakubem plni sebevědomí, vždyť rozdíl v nasazení mezi českým a nizozemským párem bylo jen jedno místo. Tomu také odpovídal průběh celého prvního setu. Skoro do koncovky se oba týmy střídaly ve vedení, ale nikdo se výrazněji neutrhl. V koncovce však naši borci udělali pár více či méně vynucených chyb a vypadalo to bledě. Jenže i Holanďané zachybovali, a když Semerád přidal pár bodových bloků a Šépka eso, skóre se opět srovnalo. Dokonce naše dvojice měla i setbol. Jenže ve vypjaté koncovce za stavu 26:26 naši reprezentanti předvedli pár nepřesností a nizozemský pár je přetavil ve vítězství.

Hned od začátku druhé sady Kuba s Tomem vlétli na své soupeře a v polovině setu bylo takřka rozhodnuto. Sedmibodový náskok Holanďané korigovali jen symbolicky a české dvojky si tak vynutily tie break.

Zkrácenou hru měli Nizozemci ve své režii takřka celou dobu. Už od začátku si drželi dvou až tří bodový náskok a udrželi si ho až do koncovky. Tomovi s Jakubem se bohužel nepodařilo využít pár bodových míčů a tak si Luini / Penninga dokráčeli k postupu mezi dvacet čtyři nejlepších. Tom s Jakubem se po prohře 1:2 (26:28, 21:16, 12:15) s Gstaatem loučí na 25. místě, což je shodou okolností i jejich nasazení do turnaje.

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018