Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
5.8.2023

České dvojice se sice do závěrečných bojů ME ve Vídni neprobojovaly, ale...

Beachvolejbalové mistrovství Evropy 2023 ve Vídni spěje ke svému vrcholu, bohužel ale bez našich týmů. Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou skončily, stejně jako Jakub Šépka s Tomášem Semerádem, sedmnácté. Narychlo složenému páru Tadeáš Trousil / David Schweiner a náhradnicím Miroslavě Dunárové s Danielou Resovou patří místa devátá.

Z ME ve Vídni česká výprava žádnou medaili nepřiveze a nejlepší výsledky jsou devátá místa Dunárové s Resovou a Trousila se Schweinerem. Kdekdo by možná mohl mluvit o neúspěchu a v řeči čísel by měl třeba i pravdu, ale ve sportu se ne vždy dá všechno měřit čísly a proto shrnutí celého ME nenapíšu zápas po zápasu, ale budu se snažit zachytit celkový dojem z jednotlivých párů, kolikrát je totiž samotný příběh víc, než kdejaký výsledek.

Dunárová / Resová

Vídeňská pohádka o holkách, které tady původně ani hrát neměly a vytřely zrak několika skvělým týmům, nakonec skončila hořkosladce. Říkám hořkosladce, protože rozhodně nemuselo zůstat u i přesto senzačního devátého místa. Mirka s Dančou prošly celým turnajem jako přízrak a když pominu utkání o první místo ve skupině proti Ukrajinkám, kde holky po strašném „splachováku“ v žertu říkají, že „aspoň pošetřily síly”, odehrály na ME tři úžasné zápasy. Když jsem se s holkama bavil, čím to, že i bez nějaké velké přípravy a s minimem odehraných turnajů v této sezoně jsou schopné porážet top evropské páry, odpověděly, že jsou hráči a né s.... Navíc je vlastně nikdo moc nezná, a tak trenéři soupeřů na ně nejsou schopni připravit adekvátní taktiku. Upřímně si myslím, že holky byly v takovém herním flow, že kdyby uhrály koncovku druhého setu proti Holanďankám Piersma / van Driel, možná by je nezastavilo ani čtvrtfinále. Kdybych to celé shrnul. Mirka s Dančou ukázaly, že mají obrovské beachvolejbalové srdce a i když somatotypově ani tréninkovými podmínkami (obě chodí do práce a studují) se evropské špičce nemohou rovnat, prokázaly, že do ní patří.

Trousil / Schweiner

Původně měli jet do Vídně úřadující vicemistři Evropy Perušič se Schweinerem, ale kvůli poranění na Ondrově břišním svalu se tým rozhodl pro vcelku logický krok, Perun hrát nebude. Bodově totiž ME není žádná výhra a když neuspějete, tak to nemá žádný vliv na entry žebříček. To znamená, že Perun s Davem, by vzhledem k olympijské kvalifikaci a mistrovství světa uspěchaným startem riskovali více, než mohou získat. Jako fanouška mě to samozřejmě mrzelo, ale naprosto jsem postoj týmu chápal. Do Vídně tak odcestoval pár Trousil / Schweiner a opravdu to stálo za to. Když z týmu, tedy spíše z Tády, spadla počáteční nervozita, objevil se rukopis trenéra Tomatise, který postupně vštěpuje všem svým svěřencům. I proto se ve výsledku zdála souhra obou spoluhráčů jako naprosto přirozená a všudypřítomný Perun, coby asistent trenéra a příležitostný reportér, se naprosto objektivně začal bát o svůj flek. V druhém utkání kluci přejeli italské duo Lupo / Rossi, což pro Tádu bude asi ten největší beachvolejbalový skalp, vždyť ten menší z Italů má stříbro z olympiády v Riu a třikrát vyhrál mistrovství Evropy. A o to tady taky šlo. Ohrát mladého nadějného kluka, pro kterého příležitost si čuchnout k beachvolejbalu na té nejvyšší úrovni může znamenat obrovský zisk zkušeností, sebevědomí a hlavně motivace do další práce. Cestu turnajem našemu provizornímu páru nakonec v osmifinále ukončili mladí Švédové Åhman s Hellvigem. Úřadující mistři Evropy a mistři Evropy U18 porazili na centrkurtu úřadujícího vicemistra Evropy a vicemistra Evropy U18. Zkrátka Švédi byli jinde. Zatím. Otázka je, kde uvidíme za pár let Tádu, protože po tom, co takhle z voleje ve Vídni předvedl, se máme určitě na co těšit.

Hermannová / Štochlová

Na Báře s Máří se potvrdilo, jak může být sport krutý. Holky to mají v této sezoně nahoru a dolů a když na turnaji Challenge v kanadském Edmontonu obsadily senzační třetí místo, všichni se rázem upnuly k ME s tím, že holky musí uspět. Jenže to rozhodně nemusí. Světová špička je tak nadupaná, že rozdíl mezi medailí nebo naprostým zklamáním může tkvět v jednom míči. To se koneckonců potvrdilo i ve Vídni. V utkání o postup do osmifinále tohle totiž holky zažily. Tiebreaková bitva o postup do TOP šestnáctky a v koncovce přijde sporný míč. Litevská reprezentantka přelobovala Báru do zadního rohu a čárová rozhodčí, které spadl míč doslova pod nohy, s naprostou jistotou zvedá nad hlavu praporek signalizující, že míč dopadl do autu. Hlavní rozhodčí je ale proti a místo toho, aby to bylo 13:13, naše soupeřky vedou 14:12. Po právu rozhozená Bára pak vzápětí dostala eso a bylo hotovo. Někdo by řekl neúspěch, já si to ale nemyslím. Cesta k velkým vítězstvím je lemovaná velkými prohrami a díky tomu, jak jsem za poslední dobu holky poznal vím, že díky jejich přístupu jak na kurtu i mimo něj ta velká vítězství ještě přijdou. Vážně, věřte mi.

Šépka / Semerád

Tahle dvojka doslova roste před očima. Když si vzpomenu na Dava s Perunem před pěti lety, je to nemlich to samé. Kluci mají na to porážet kdekoho, chybí jim ale konzistence, která pokud se chcete udržet ve světové špičce je naprosto nepostradatelná. Minulý rok kluci vypadli hned po základní skupině. Letos z toho byl postup do play off. Progres tam je, ale logicky chybí větší klid v koncovkách. To všechno ale přijde s dalšími a dalšími turnaji. Myslím, že příští rok nám kluci na ME ještě ukážou.

Kompletní výsledky ME 2023 ve Vídni ZDE

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018