18.10.2023

Klíčem k úspěchu Schweinera s Perušičem na MS byla úsporná taktika

Emotivní přivítání s mexickou kapelou a stovkami fanoušků na ruzyňském letišti a tisková konference před desítkami novinářů. Takové byly první dny nových světových šampionů v beachvolejbale Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. „Před dvěma lety jsme udělali vše pro vítězství v základní skupině a pak jsme vysmrděli v play-off. Letos jsme vsadili na úspornou taktiku a ono to fungovalo,“ řekl s nadsázkou David Schweiner. „Celý turnaj jsme se smáli sami sobě, jak nám ten úsporný program vychází. Je to pro nás obrovské uklidnění směrem k olympiádě. Teď můžeme přípravu naplánovat tak, abychom ji směřovali právě k hrám,“ dodal Ondřej Perušič.

Pro český beachvolejbal je titul světových šampionů mimořádným úspěchem. Nepřekvapilo tedy, když se v příletové hale Letiště Václava Havla sešly na tři stovky fanoušků, aby uvítaly tým šampionů. Nechyběla ani mexická kapela. „První moment, kdy nám došlo, co jsme dokázali, byl právě příchod na letiště. Nečekal jsem, že tam bude tolik lidí. Nemyslím si, že by tohle něco překonalo,“ popsal emotivní chvíle Ondřej Perušič.

A o emocích na tiskové konferenci v sídle společnosti ČEZ promluvil i Marek Pakosta. „Při finále jsem byl přilepený na obrazovku. A ty pocity po posledním míči byly neskutečné. Cítil jsem se šťastný a naplněný, protože titul světových šampionů znamená i postup na olympijský turnaj, kam není jednoduché se probojovat. Tato definita pomůže klukům při dalším plánování přípravy,“ řekl předseda Českého volejbalového svazu.

Přitom cesta mexickým turnajem po vítězství v elitním turnaji, nebyla pro český pár jednoduchá. „Nebylo to vůbec snadné. Kluci se svým týmem přiletěli z Paříže do Mexika na poslední chvíli, takže čas na aklimatizaci byl kratší, než jsme chtěli. Bylo to vidět právě na výkonech v základní skupině,“ připomněl manažer týmu Martin Lébl z agentury SportFin.

Ondřej Perušič, David Schweiner a italský trenér Andrea Tomatis spojili síly v roce 2016 na Strahově. „Dát je dohromady, bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal. Kluci začínali úplně odspodu, při cestách na turnaje občas přespávali na letištích na lavičce, financovali je rodiče, beachvolejbalový klub Strahov a později Český volejbalový svaz. A teď, po sedmi letech, tady máme mistry světa. Velkou pomocí je pro nás Vysokoškolské sportovní centrum Victoria,“ představil příběh týmu gestor beachvolejbalu Vít Mařík, na kterého navázal trenér Andrea Tomatis. „Před těmi sedmi lety jsem je vůbec neznal. Byli to úplně neznámí dva kluci. Ale rozhodnutí je trénovat, se ukázalo jako skvělá volba. Teď za sebou máme tři úžasné týdny, během kterých jsme odvedli skvělou práci. Jsme sice po návratu z Mexika unavení, ale to nic nemění na tom, že jsme porazili mistry světa a olympijské i evropské šampiony. Finálový zápas byl úžasný a poslední set je těžké popsat. Vždycky klukům říkám, že když jsou v nesnázích, ať udělají něco nečekaného. A oni si na tu radu vzpomněli, prohodili si strany kurtu, čímž rozhodili Švédům taktiku, a dotáhli to až k titulu.

Podle Ondřeje Perušiče byl klíčovým zlomem v kariéře českého páru úspěch na loňském mistrovství Evropy. „Je těžké vybrat jeden konkrétní moment, ale pro mě to prolomila stříbrná medaile v Mnichově. Právě ta medaile z velkých akcí nám totiž chyběla a stříbro nám dodalo potřebné sebevědomí. Do letošního šampionátu jsme pak vstupovali posilněni o zkušenosti, což byl rozhodující faktor v našich hlavách.

Psychická pohoda byla důležitá především ve finále, kdy se z jasného českého vedení 12:6 stala křehká výhoda jediného bodu. „Když pomyslím na ten tie break, tak je mi znovu zle. Myslím, že na záznam zápasu se podívám nejdřív po půl roce, jinak by to hrozilo mentálním kolapsem. Perun mi byl velkou oporou a jsem rád za celý náš tým,“ popsal kritické okamžiky David Schweiner.

Průběh šampionátu na tiskové konferenci hodnotila také ředitelka VSC Viktorie Lenka Kovářová. „Nejen já, ale celá Victorka napjatě sledovala a povídala si o nočních zápasech. Všichni zaměstnanci jsou teď sice trochu unavení, ale velmi šťastní. A přemýšlím o tom, že vyhlásíme kluky za zaměstnance roku. Za to, že Ondřej s Davidem často zmiňuji náš resort, si od nás zaslouží poděkování.

Letos jsem se byl podívat na turnaj Elite 16 v Ostravě a vůbec si nedovedu představit, jak to tam bude vypadat v příštím roce. Tribuny byly plné do posledního místa a všichni fandili právě tomuto páru. A teď je jisté, že zájem o turnaj bude ještě větší. Chtěl bych pánům poděkovat za reprezentaci. Opravdu hrdě předvedli naši zemi na mezinárodním poli. Jejich příběh bude inspirací pro řadu volejbalistů a to, co dokázali, je výsledek systematické a dlouhodobě kvalitní práce, za kterou celému týmu gratuluji,“ zhodnotil dopad historického úspěchu předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Radost z uvítání světových šampionů na půdě společnosti ČEZ v Praze neskrýval ani místopředseda představenstva Pavel Cyrani. „Mám velkou radost, že můžeme přivítat čerstvé mistry světa právě tady na půdě ČEZu. Podporujeme tým od roku 2021 a bylo nám hrozně líto, když olympiáda v Tokiu nedopadla tak, jak by si všichni přáli. O to raději jsme, že celý příběh má šťastný konec, a že můžeme poděkovat a pogratulovat,“ prohlásil na tiskové konferenci Pavel Cyrani.

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018