10.3.2024

Olympijskou sezónu zahájili úřadující mistři světa pátým místem v Kataru

I přes velice zajímavou zápletku se nakonec Davidovi Schweinerovi s Ondřejem Perušičem v boji o semifinále katarského turnaje Elite 16 nepodařilo porazit norské hvězdy Mola se Sørumem a s prvním turnajem olympijské sezony se loučí pátým místem, které lze rozhodně považovat za úspěch.

Tam, kde Perun s Davem loňskou sezonu zakončili, tam tu letošní zahájili a to velice slušně. Po vítězstvích proti Brazilcům André / George a Holanďanům Brouwer / Meeuwsen sice přišla porážka od dalších nizozemské dvojice van de Velde / Immers, ale i přesto české jedničky vyhrály skupinu B a přímo postoupily do čtvrtfinále.

V boji o nejlepší čtyřku narazily turnajové dvojky na úřadující olympijské vítěze Nory Mola se Sørumem. Jejich společné souboje se obvykle rozhodují až ve třetí sadě a ani tentokrát to nebyla výjimka. Ale popořadě.

První sada začala ve velkém stylu. Tak to má vypadat, když se střetnou úřadující mistři světa a olympijští vítězové. Oba týmy perfektně bránily jak na síti, tak v poli, ale ani jedné straně se nepodařilo bodově výrazněji vzdálit. Až po technickém time outu Norové zatlačili a Dava s Perunem donutili k pár nevynuceným chybám, které naše reprezentanty nakonec stály první set. Ono se ne moc dobře hraje proti týmu, který udělá jen dvě chyby za set, což se Molovi se Sørumem v první sadě podařilo.

Norové v druhé sadě pokračovali v nastoleném trendu a s minimem chyb, perfektní obranou a šikovným útokem si hned z kraje vybudovali tříbodový náskok, na který museli Perun s Davem reagovat timeoutem. Ani přerušení hry nepomohlo a za stavu 2:7 pro Nory to nevypadalo vůbec dobře. Jenže Perušič se Schweinerem jen tak nehážou flintu do žita. Pomalu ale jistě narušovali svou obranou pravidelnost norské ztráty a tím se postupně vraceli zpět do zápasu. Za stavu 14:15 si Norové dokonce museli vzít oddechový čas, aby zastavili narůstající počet chyb na jejich straně. To jim ale nepomohlo. Když totiž dáte Perunovi s Davem čuchnout, obvykle se nabídnuté šance nepustí. To se potvrdilo i teď a v dechberoucí koncovce se našim borcům podařilo poslat utkání do zkrácené hry.

I do třetí sady vstoupili Norové lépe a i díky chybám na naší straně si brzy vybudovali až šestibodový náskok, který si udrželi až do koncovky. Naděje ale umírá poslední a za stavu 8:14 Perun s Davem vložili do zvrácení nepříznivého stavu všechno zbylou energii. Skvělými zákroky v poli a na síti připsali čtyři body v řadě a donutili Nory timeoutem přerušit hru. Zkušení Norové ale proměnili hned následující mečbol a české reprezentanty vyřadili z turnaje.

Vzhledem k tomu, že kluci opravdu ladí formu spíše k olympijským hrám než k jednotlivým turnajům, je páté místo z Dauhá skvělým výsledkem a prvním velkým krokem k vysněné top pětce olympijského žebříčku, která slibuje lepší nasazení do základní skupiny olympijského turnaje.

Kompletní výsledky FIVB Beach Pro Tour Elite 16 v Dauhá ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018