29.5.2021

Perušič se Schweinerem skončili v Soči před branami čtvrtfinále

Na 4* turnaji Světové série FIVB v Soči si Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem po prvním vyhraném zápase, v rámci základní skupiny proti holandským reprezentantům Boerman / de Groot, vyšlápli na americký pár Dalhausser / Lucena. Tato výhra naše reprezentanty posunula do druhého kola play off, kde bohužel nestačili na katarský tým Ahmed / Cherif.

Skupina, do které byli nalosováni Dave s Perunem, by se dala nazvat skupinou smrti. Vedle nizozemských reprezentantů Boerman / de Groot, které naši porazili v prvním zápase, byly losem do skupiny E přiřazeny dva týmy ze světové špičky - Samoilovs / Smedins a Dalhausser/Lucena. Jejich vzájemný zápas rozhodl o tom, kdo se s našimi borci utká v zápase o první místo ve skupině, které zaručovalo přímý postup do druhého kola. Americký pár přehrál Litevce jasně 2:0 na sety a o našem soupeři tak bylo rozhodnuto. Dave s Perunem se s těmito megastar v poslední době utkali dvakrát a jejich vzájemná bilance byla 1:1.

První set byl do stavu 14:14 relativně poklidný. Oba týmy ztrátovaly a občasný blok z naší strany vypárovali Američané dohranou bodovkou. Jenže pak Perun zatlačil servisem a bod na to podpořil naše vedení Dave na bloku. Lucena byl tímto evidentně rozhozený a v krátkém sledu přidal jeden obdržený blok a dvě chyby na útoku. Rázem tak naše dvojice vyhrála první set poměrem 21:16.

Druhý set byl rámcově dost podobný tomu prvnímu. Američané v půlce setu začali trochu kousat a po našich chybách si vytvořili až tříbodový náskok. Ten se ale podařilo našim borcům rychle smazat a stejně jako v setu prvním v tom měl prsty Lucena. David mu na bloku skvěle obalil balon a Nick neměl zkrátka kudy. Perun se nenechal v poli zahanbit a další Lucenův pokus o zisk bodu zmařil perfektním zákrokem, který následně podpořil na síti razantní smečí. Rázem to bylo 13:13. Phil Dalhausser se začal angažovat v útoku na druhou a tím možná pomohl svému týmu držet krok až do koncovky. Za stavu 19:19 David zasmečoval do autu a Američané tak měli první setbol. Ten hned naše dvojice úspěšně odvrátila. Poslední dobou se stává, že když Dave udělá v koncovce chybu, tak ji zpravidla napraví dvěma bloky. To se mu ostatně povedlo i teď a i díky tomu náš pár vyhrává v infarktové koncovce 25:23. Výhra 2:0 posunula naše hochy přímo do druhého kola proti dvojici Ahmed/Scherif, kteří určitě chtěli Čechům vrátit porážku z Dohá.

Zápas začal čtyřbodovou šňůrou ve prospěch katarského týmu. Naši posléze zareagovali a dokonce náskok Ahmeda se Cherifem mírně stáhli a to na dva body. Tento stav se ale bohužel držel celý set. Jakmile se Perun s Davem získaným bodem přiblížili ve skóre na jeden bod, Katařané si ho hned vzali zpět. V koncovce se už bohužel nic nezměnilo a set naše dvojice prohrála 18:21.

Začátek druhého setu dave s Perunem zachytili a dokonce chvilku i vedli. Tohle si ale Ahmed se Cherifem nenechali líbit a skvělou obranou jak na síti, tak na bloku si začali vytvářet mírný náskok. Po technickém time outu v půli setu se ale začal lámat chleba. Naši kluci rozhodně nehráli špatně, ale Katařané hráli zkrátka lépe. Perfektně ztrátovali a občas, možná i se štěstím, čapli zázračně v poli a bodový balon si nakonec i uhráli. A tak i druhý set naše dvojice prohrála 17:21 a celý zápas 0:2. Katařané nám tak vratili porážku z Dohá a naše dvojice se s turnajem rozloučila 9. místem.

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018