26.3.2021

Postupový klíč beachvolejbalistů na olympijské hry v kostce

Pro některé páry se po více než roce znovu rozjela beachvolejbalová sezona, která bude zakončena olympijským turnajem v Tokiu. Co se týče konceptu kvalifikace, je docela složitý. Olympijský turnaj je pouze pro 24 párů v každé kategorii a místo v něm si můžete zajistit hned několika způsoby. Pojďme se tedy podívat na každý z nich.

Pořádající země (1)

Jak je obecně zvykem, jedno místo vždy získává pořadatelská země a na OH v Tokiu to není jinak. První spot tedy získává bez boje Japonsko.

Mistrovství světa (1)

Na poslední mistrovství světa konané v Hamburku v roce 2019 jela většina světové špičky s velkým očekáváním. Není se čemu divit, vždyť vítěz získal vedle titulu mistra světa i jedno místo v olympijském turnaji. U mužů to byl ruský pár Oleg Stojanovskij a Vjačeslav Krasilnikov, u žen to byly Kanaďanky Sarah Pavan a Melissa Humana-Paredes.

Olympijský kvalifikační turnaj (2)

Další možnost, jak si zajistit letenky do Tokia skýtal turnaj olympijské kvalifikace konaný v roce 2019 v čínském Haiyangu. Systém turnaje byl relativně netradiční. Turnaj byl pouze pro 16 týmů, které se v první fázi rozdělily do čtyř skupin. Do druhé fáze postoupily jen první tři. Zbylo nám tedy dvanáct párů, které se pro druhé kolo rozdělily do čtyř skupin po třech. První dva postoupí mezi posledních osm. Ti se znovu rozdělí, a to do dvou skupin po čtyřech. Do poslední fáze se dostanou jen první dva z každé skupiny. Ano, zní to strašně, ale pokud jste se dostali do semifinále, byli jste jen jednu výhru od Tokia. V Číně se totiž hrálo rovnou o dvě místa. Naše české jedničky Hermannová/Sluková by mohly vyprávět. Do semifinále se dostaly a dokonce měly dva mečboly. Bohužel se jim ale nepodařilo udělat ten poslední krok směrem k zemi vycházejícího slunce a musejí se tak spoléhat na olympijský žebříček.

Olympijský žebříček (15)

Nejvíce míst v olympijském turnaji se rozděluje skrze olympijský žebříček. Má to ale pár pravidel, která se musí splnit, aby se daný pár vůbec do žebříčku dostal. První a nejzákladnější pravidlo říká, že se olympijského turnaje můžou účastnit maximálně dva páry z jedné země. Pro lepší pochopení uvádíme příklad. Pokud se dva týmy z jedné země kvalifikují skrze mistrovství světa nebo turnaj olympijské kvalifikace, tak už se žádný jiný tým z této země nemá šanci do Tokia dostat. To znamená, že se nepočítá ani do olympijského žebříčku. Další pravidlo říká, že pár musí v období září 2018 až červen 2021 odehrát minimálně dvanáct turnajů pod hlavičkou FIVB. Pokud se tak nestane, tak se s ním v žebříčku nepočítá. „Teď po turnaji v Kataru, společně se zápočtem loňského mistrovství Evropy, máme kvótu dvanácti výsledků oficiálně splněnou," řekla radostně Markéta Sluková po turnaji v Dohá. Olympijský žebříček je tedy složený pouze z týmů, které splnily všechny podmínky a neodpovídá tak světovému žebříčku.

Určitě vás zajímá, jak jsou na tom české páry. Obě naše přední dvojice mají olympiádu takřka na dosah. Sluková/Hermannová jsou v olympijském žebříčku třinácté. „Žádný tým by nás už neměl ohrozit natolik, že by nás úplně vyšoupnul z postupových pozic, ale oficiální kvalifikační deadline je až v půlce června, tak jsme ještě pořád s velkými oslavami radši opatrné. Člověk prostě nikdy neví,“ zmiňuje Sluková skutečnost, že se olympijský žebříček uzavírá až 13. června 2021.

Ondřej Perušič a David Schweiner jsou na tom velmi podobně jako Maki s Bárou. Díky vyhranému turnaji v Dohá se posunuli olympijským žebříčkem na dvanácté místo a jejich neúčast na olympiádě je jen v teoretické rovině.

Oba naše top týmy se chystají na sérii turnajů v Mexiku, a tak doufáme, že své pozice v žebříčku jen posílí.

Aktuální olympijský žebříček: ženy, muži

Kontinentální pohár (5)

Pro týmy, kterých se z jakéhokoli důvodu netýká vše předešlé, je tady Kontinentální pohár. Zde se rozděluje hned pět míst a to jedno pro každého vítěze z daného kontinentu (volejbalového kontinentu). Těmi jsou Severní Amerika, Jižní Amerika, Afrika, Evropa a Asie a Oceánie. České barvy začne kontinentální pohár zajímat až v momentě, když postoupíme do závěrečné třetí fáze, kde se v klasickém pavouku proti sobě utká 16 států. Ano, států. Systém turnaje je velmi podobný Davis Cupu. Každý stát nominuje dva páry. Pro postup do dalšího kola je třeba získat dvě výhry. Zpravidla se hraje 1-2, 2-1 a do třetího rozhodujícího zápasu můžou trenéři poslat tým složený jakkoliv, např. blokařka z prvního týmu a polařka z týmu druhého.

Předpokládáme, že se Maki s Bárou a Dave s Perunem kvalifikují přes žebříček, a do třetí fáze tak nebudou moci zasáhnout. Pak přijdou na řadu další české páry. Kdo se poháru bude účastnit, je věcí trenérů a momentální formy, ale my doufáme, že se našim bude dařit. Vždyť v Tokiu můžeme mít od každého pohlaví o jeden pár navíc.

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018