4.8.2022

Pro oba naše týmy skončil Nations Cup ve Vídni po základních skupinách

A1 CEV BeachVolley Nations Cup 2022 ve Vídni bude bohužel pokračovat bez českého zastoupení. Po dvou prohrách v základních skupinách se jak ženský, tak mužský tým s turnajem loučí.

Do utkání o třetí místo ve skupině a udržení v turnaji nastoupily jako první Michala Frank s Michaelou Břínkovou proti Rakušankám D. Klinger / R. Klinger. Michala s Míšou vstoupily do zápasu přímo skvěle a do technického time outu si vybudovaly slibný náskok 13:8. To ale Rakušanky nepoložilo a bod za bodem stahovaly náš náskok. V koncovce se dokonce dostaly do vedení, ale naše hráčky si obrovskou bojovností dokráčely pro zisk první sady, 21:19.

Druhý set byl pravým opakem toho prvního. Rakouská dvojice vlétla do začátku druhé sady jako uragán a velice rychle se ujala vedení. Do oddechového času se tak šlo opět za stavu 13:8, bohužel z pohledu soupeřek. Stejně jako Rakušanky v setu prvním, tak i Michala s Míšou v setu druhém nedaly svou kůži lacino a do koncovky srovnaly. Dokonce si vybojovaly i pár mečbolů, ale ten poslední krok bohužel nezvládly. Sestry Klingerovy naopak proměnily hned druhý setbol a poslaly tak utkání do zkrácené hry, 27:29.

S nově nabytým sebevědomím a za neuvěřitelné podpory publika se podařilo domácím Rakušankám ovládnout třetí sadu 15:7 a získat tak pro svou zemi první bod ze dvou potřebných k postupu ze skupiny.

V druhém klání proti sobě stanuly dvojice Williams / Pospíšilová a Schützenhöfer / Plesiutschnig. Rakušanky v obou sadách jasně dominovaly a našim hráčkám v podstatě nedaly šanci – 0:2 (14:21, 8:21). Po dvou výhrách tak Rakousko postoupilo do předkola a naše hráčky se s turnajem loučí.

„Když budu mluvit za pár Břínková / Frank, tak bych chtěl holky moc pochválit. Jejich výkony se zápas od zápasu zlepšují a myslím, že zde zanechaly velmi dobrý dojem,” hodnotil vystoupení svých svěřenkyň trenér Šafář.

Ve středu odstartoval i mužský turnaj a v něm se v rámci skupiny B představil i český tým, který tvořily dva páry, mladíci Tomáš Semerád s Jakubem Šépkou a Matyáš Džavoronok s Václavem Berčíkem.

Prvním soupeřem v základní skupině nám byl tým Rakouska. Zápas, který byl naplánován jako zlatý hřeb turnaje, odstartovaly druhé nasazené týmy obou národů. Na rakouské straně 28letý Martin Ermacora se svým 26letým parťákem Moritzem Pristauzem, na straně druhé čekali 25letý Václav Berčík a 25letý Donovan Džavoronok.

Český tým začal utkání lépe a dlouho vedl. I přes velké množství chyb se ale domácí tým, hnaný k prasknutí naplněnou Red Bull arénou, pomalu ale jistě dotahoval. V koncovce však naši borci udrželi chladnou hlavu a dotáhli ji k vítěznému konci 22:20.

I druhý set začali Vašek s Matym lépe a ujali se mírného vedení. Ermacora s Pristauzem se však na domácí půdě nechtěli nechat zahanbit, přeřadili na vyšší rychlostní stupeň, celý set otočili a vyhráli 14:21.

Muselo se tak do tie breaku. Ten opět ovládli domácí Rakušané a po výhře 15:13 připsali pro svou zemi první cenný bod.

V druhém zápase se utkaly nejvýše nasazené týmy z obou zemí. Za pořadatelské Rakousko se na kurt v zaplněné aréně postavili 32letý Robin Valentin Seidl a jeho 26letý parťák Philipp Waller, kteří léta patří mezi rakouskou elitu v plážovém volejbalu. Tomáš Semerád a Jakub Šépka tak ve svém prvním utkání narazili na velice zkušené soupeře.

Seidl s Wallerem svou zkušenost prokázali v obou setech a takřka bezchybným výkonem zvítězili 2:0 (21:12,21:12) a český mužský tým tak poslali do utkání o udržení v turnaji proti Estonsku.

Čtvrteční program na A1 CEV BeachVolley Nations Cup byl ve znamení udržení se v turnaji. V prvním utkání vyzvali Džavoronok s Berčíkem estonský pár Korotkov / Kais. První set byl v úvodu velice vyrovnaný, ale naši borci si postupně vytvořili náskok až pěti bodů, který si udrželi až do konce, 21:16.

Druhá sada byla nadmíru vyrovnaná až do stavu 14:15. V ten moment se Vašek s Matym nadechli k ofenzívě a třemi body v řadě svým soupeřům odskočili. Estonci na to reagovali timeoutem a to se jim vyplatilo. I přes několik našich mečbolů druhou sadu otočili (21:23) a poslali zápas do tie breaku.

Třetí sada byla vyrovnaná do stavu 10:10. Pak Estonci třikrát v řadě chybovali a rozhodli tak o vítězství naší dvojice v tie breaku 15:13 a v celém zápase 2:1.

Druhé utkání v tomto turnaji čekalo i na Semeráda se Šépkou. V cestě za postupem ze skupiny jim stáli Nõlvak s Tiisaarem. První sada pro český pár nedopadla podle představ a Estonci našim mladíkům nedali sebemenší šanci a zvítězili jasně 21:10.

Druhý set byl úplně o něčem jiném. Jako by z našich mladíků spadla nervozita a proti zkušeným Estoncům začali hrát svou hru. Nadějný průběh celého setu však překazil útok o pásku, kterým Estonci v koncovce odskočili o dva body (19:21) a poslali utkání do zlatého setu.

Do zlatého setu dostali důvěru Berčík s Džavoronokem, ale na rozjeté estonskou dvojici Nõlvak / Tiisaar to bohužel nestačilo. Po prohraném zlatém setu 6:15 se tak čeští beachvolejbalisté stejně jako jejich kolegyně s turnajem loučí po základní skupině.

Výsledky A1 CEV BeachVolley Nations Cup 2022 ve Vídni – ženy,   muži

 

Autor: Martin Mach, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018