5.5.2023

Šampióni z brazilského písku Perušič se Schweinerem se představili v Praze

Je tomu necelý týden, co na brazilských pískových kurtech vybuchla česká výsledková bomba. V neprestižnějším okruhu světové série Beach Pro Tour Elite 16 Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem po neskutečné „jízdě“ brali zlato.

Na pražskou náplavku do Kayak Beach Baru se naši beachvolejbaloví reprezentanti přišli podělit o zážitky z turnaje v brazilské Uberlandii. „Příprava na tento turnaj nebyla úplně ideální, protože jsme se trochu trápili se zdravím, a proto jsme museli s naším kondičákem měnit plány,“ říká k období přípravy před odletem do Brazílie David Schweiner. Nicméně v základní skupině žádná indispozice znát nebyla, a přestože ve skupině ještě s olympijskými vítězi prohráli, postoupili do play off. Cestou ke zlatu museli porazit nasazené trojky, dvojky a nakonec ve finále i jedničky, Nory Mola se Sørumem. „Jsme rádi, že nám to už s Nory vyšlo, protože těch proher s nimi bylo fakt už hodně. Byl to neskutečně fyzicky náročný turnaj a museli jsme udržet koncentraci až do posledního míče,“ konstatuje Ondřej Perušič. „A jestli jsme si na sebe před Ostravou ušili bič? Možná trochu, ale kdyby to vyšlo i v Ostravě, bylo by to super,“ dodává.

Ano, právě populární ostravský turnaj série Beach Pro Tour Elite 16 je další zastávkou našich reprezentantů na pískových „kolbištích“. „Na Ostravu se moc těšíme. Teď se dát trochu po tom cestování do kupy a hned nás čeká příprava právě na Ostravu,“ přibližuje nejbližší program David Schweiner. Jak jsme u kluků zvyklí, nechyběla ani veselá historka. Výjimečně se netýkala naší dvojice, ale právě Norů, kdy malé zdržení u slavnostního vyhlášení zařídil Sørum, když hledal, kde je stupínek pro stříbrnou dvojici.

Spolu s oběma našimi olympioniky se setkání s novináři zúčastnil i předseda ČVS Marek Pakosta. „Právě takovéto úspěchy a významné sportovní akce, jako je turnaj v Ostravě, posouvají náš beachvolejbal dál a jsou motivujícím prvkem pro mladé reprezentanty a reprezentantky,“ zhodnotil krátce důležitý motivační prvek významných sportovní akcí. „Od doby, kdy jsem ve Výboru ČVS, se podařilo finance do beachvolejbalu víc než zdvojnásobit a jsou z velké části investovány do kategorií under age. Tento krok přináší již první výsledky, kdy máme velice perspektivní dvě chlapecké dvojice, Kryštofa Jana Olivu s Tadeášem Trousilem a Tomáše Semeráda s Jakubem Šépkou, v děvčatech jsou sestry Pavelkovy loňskými evropskými šampiónkami U18,“ doplňuje Pakostova slova gestor ve Výboru ČVS pro beachvolejbal Vít Mařík. Víme, že nynější sport bez financí dělat nejde a to potvrzuje i svými slovy manažer našich jedniček Martin Lébl. „Je jasné, že každý takový úspěch potencionální sponzoři vidí, nicméně pro tento olympijský cyklus máme naše partnery zajištěné a touto cestou bych jim za to chtěl poděkovat,“ říká Lébl.

Nám už nezbývá než klukům popřát, ať vydrží zdraví, a těšit se na to, že v Ostravě budou naši kluci pokračovat v cestě, kterou začali na brazilském písku. Letošní ročník J&T Banka Ostrava Beach Pro startuje již ve středu 31. května 2023 a finálové „mače“ uvidíme v neděli 4. června 2023. Vstupenky na tento elitní turnaj je možné zakoupit na Ticketportalu.

 

Autor: Jiří Carba, foto Iva Roháčková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018