21.10.2023

Trumfy beachvolejbalistů: psychická odolnost, systém přípravy a vlastní software

Historický úspěch pro český volejbal a celý sport se nestal náhodou. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem k němu systematicky směřovali od roku 2015, kdy začínali v Beachclubu Strahov. Na cestě za titulem jim zásadně pomohl Český volejbalový svaz a jejich agent ze Sportfin Martin Lébl, kteří pro ně sestavili tým lidí, aby zprofesionalizovali celou přípravu. Teď mají kolem sebe specialistu na kondici nebo analytika, který vymyslel vlastní software na zpracování dat. V čele s jejich trenérem Italem Andreou Tomatisem pak dokážou stanovit efektivní strategii na každé soupeře. „Za poslední roky vyzrávali navíc v psychické odolnosti a ve stabilitě výkonů,“ všiml si Marek Pakosta, předseda volejbalového svazu.

Zcela zaslouženě se vyhoupli mezi české sportovní hvězdy. Navíc po zisku titulu na mistrovství světa si Ondřej Perušič a David Schweiner zajistili postup na olympijské hry v Paříži. „Už před osmi lety jsem v nich viděl potenciál. Perun je mimořádná osobnost a David měl velký talent. To bylo první, co mě napadlo, když jsem je poprvé spatřil,“ prohlásil Vít Mařík, gestor beachvolejbalu ve výboru Českého volejbalového svazu a předseda Beachclubu Strahov.

Intenzivnější a profesionálnější příprava začala v době před olympiádou v Tokiu, kde se na svazu stanovil systém reprezentace v mužském beachvolejbalu. Cílem bylo koncentrovat síly, zdroje a talenty, a to ve spolupráci s rezortním centrem Viktoria. K Perušičovi a Schweinerovi se přidali také další talentované české dvojice. „Od roku 2021 vidím u nich velký posun v tom, jak jsou schopní do své hry zakomponovat nové kombinace, které při hře následně nekazí. Jejich styl je disciplinovaný a systematický. Vědí, co chtějí hrát. Neřekl bych, že mají slabinu, třeba na MS byli schopní zlepšit efektivitu podání,“ všiml si Marek Pakosta, předseda svazu.

Zároveň jsou čerství mistři světa vyhlášení díky precizní přípravě a stanovení taktiky na soupeře. K tomu jim pomáhají moderní technologie dokonce vlastní výroby. „Existují dva systémy sběru dat o hře jednotlivých párů – jeden je americký a druhý od pana Bartoše, kterého mají Perun a Dave v týmu. Třeba ve vrcholovém tenise je to o detailních analýzách a beachvolejbal jde také tímto směrem. Soupeře tak mají skvěle rozebrané,“ dodal Mařík, který tento moment vidí jako rozdílový oproti jiným týmům. „Brazilci do míče spontánně bouchnou a chtějí to vybojovat díky šikovnosti. To ve stylu hry našich hráčů není nic náhodné. Co se nám jeví jako výsledek, tak je naplánovaná činnost.

Vlastně vyvinutý software Beachdata dokáže odhalit slabiny soupeře, na procenta specifikovat, kam nejčastěji útočí nebo jak blokují, a to po jakém příjmu či nahrávce. Podobné principy používají týmy ze šestkového volejbalu. „Právě tenhle profesionalismus dokázali přetáhnout také do beachvolejbalu. Software zároveň analyzuje jejich hru a pomáhá stanovit taktiku na soupeře. Určitě jim tohle pomáhá, je to jedna z jejich základních věcí úspěchů. Velmi důležitou roli v tom má také jejich trenér Andrea Tomatis, který na základě dat připraví bojový plán,“ dodal Martin Lébl, bývalý hráč a agent z agentury Sportfin.

Jejich cena narostla

S úspěchem na MS vyrostla také marketingová hodnota beachvolejbalové dvojice Perušič a Schweiner. Jedná se o historický triumf nejenom českého volejbalu, ale také celého domácího sportu. „Hned jsme se pustili do práce, jejich cena šla nahoru, což je znát na prvních telefonech od rána. Budeme s tím pracovat. Vyhouplo je to mezi české sportovní hvězdy,“  dodal Lébl, podle kterého je český pár v posledních dvou tří letech v absolutní špičce.

Český volejbalový svaz bude pokračovat s centralizovaným systémem přípravy, k Perušičovi a Schweinerovi přidal také další talentované mladíky, jako jsou David Westphal, Kryštof Oliva, Tadeáš Trousil, Tomáš Semerád, Jakub Šépka a nově Jiří Sedlák. Ti všichni společně trénují a nad nimi má dohled také trenér Andrea Tomatis. „Plánujeme, že podobný systém nastavíme také v ženském beachvolejbale,“ dodal Mařík.

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018