11.3.2024

O vítězství v 1. lize si to rozdají volejbalisté Hradce Králové a Dobřichovic

Máme za sebou semifinálové série 1. ligy mužů a dá se konstatovat, že do finále se probojovaly týmy, od kterých se to před sezónou dalo očekávat, Sokol Dobřichovice a Slavia Hradec Králové.

Sokol Dobřichovice, který má ve svém kádru plno hráčů, kteří léta objížděli extraligové palubovky, měl v semifinále za soupeře Blue Volley Ostrava, což je fakticky béčko letošního vítěze Chance Českého poháru Black Volley Beskydy. Otázkou této série bylo, jak trenéři Blue Volley budou moci využít extraligových mladíků z áčka, ale vzhledem k tomu, že Black Volley měl před sebou sérii předkola play-off s Brnem, nebylo to pravděpodobné. Dobřichovičtí sokolové v této semifinálové sérii nepřipustili jedinou komplikaci a se ztrátou jediného setu čekali na svého finálové soupeře.

Začátek druhé semifinálové série mezi Sokolem Bučovice a královéhradeckou Slavií trochu zkomplikovala termínová kolize s Final Four Chance Českého poháru, kam se tým z východních Čech probojoval, a tak druhý zápas v Bučovicích musel být o týden odložen. Do hradeckého kádru přišel v lednovém přestupovém období zkušený „extraligista“ Jiří Kraffer a hlavně před semifinálovou sérií „oprášil kecky“ jeden z nejlepších volejbalistů, kteří se v české kotlině narodili, Jan Štokr. Toto vyztužení příjmu, a hlavně útočná síla, se ve své plné nahotě projevila v semifinálové sérii, kterou Hradec Králové ovládl v nejkratším možném čase a po dvou vítězstvích v Bučovicích svůj postup potvrdil i v domácí hale.

Na rozdíl o čtvrtfinálových bojů, tak semifinálové série byly celkem jasnou záležitostí postupujících celků a rozhodující páté zápasy se nekonaly.

To se ale asi nebude dát říct o finálových zápasech. Sokol Dobřichovice má tým poskládaný ze starších, ale zkušených hráčů, kteří mají odehrané desítky i stovky zápasů v naší nejvyšší soutěži a v lednovém přestupním období ještě posílili na postu blokaře příchodem Martina Hudáka z Benátek nad Jizerou. Na soupisce mají na střídavý start i smečaře ze základní šestky Karlovarska Matěje Pastrňáka, který má Hradci co vracet (vypadl s Karlovarskem v Chance Českém poháru právě v Hradci Králové). Je otázkou, jak se bude vyvíjet čtvrtfinále extraligy mezi Karlovarskem a Jihostrojem, ale teoreticky by Matěj mohl sokolům pomoci již od čtvrtého zápasu finálové série.

Naopak hradecká Slavia má ve svém kádru dva ostřílené bývalé reprezentanty Aleše Holubce a Jana Štokra a tři hráče z extraligovými zkušenostmi Jakuba Holčíka, Petra Dohnala a Jiřího Kraffera, zbytek týmu s takto důležitými a vyhrocenými zápasy nemá moc zkušeností a odpovědnost bude stát hlavně na výše zmíněných hráčích. Hradečtí se netají tím, že by si baráž o extraligu rádi zahráli a v případě postupu i příští rok naši nejvyšší soutěž. U Středočechů je to otázka. Loni, když tuto možnost měli, tak do baráže nenastoupili a uvidíme, kam míří letos. Nicméně není pochyb, že Dobřichovice 1. ligu chtějí po roce opět vyhrát.

Všechny výsledky 1. ligy: play-off,    skupina o 9. - 14. místo

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018