29.4.2022

VK Dukla Liberec ukončila v úterý slavnostně letošní sezónu

V úterý 26. dubna se na Dukle konalo rozloučení s letošní sezónou, která skončila nečekaně brzy. Ředitel VK Dukly Liberec Pavel Šimoníček poděkoval hejtmanovi Libereckého kraje Martinovi Půtovi, jednotlivým sponzorům, hráčkám a hráčům. V krátkém vystoupení se vrátil k uplynulé sezóně a následně vyzval přítomné k přichystanému občerstvení. Využili jsme přítomnost pana ředitele a zeptali se na pár otázek.

Změny v týmech

Z kádru mužů odchází David Janků do Brna a Luboš Bartůněk, kterého nahradí nový nahrávač, na „účku“ bude hrát reprezentant Slovenska Filip Gavenda (202 cm), protože Filip Křesťan obdržel nabídku z Benátek nebo z Ústí nad Labem, jak jsem zaslechl. Na postu přihrávajícího smečaře zůstává Lukas Demar a Marcel Lux. V jednání máme ještě jednoho hráče, ale zatím si jméno necháváme pro sebe. Dále končí naše dlouholetá opora na liberu Václav Kopáček, na jeho místo přichází reprezentant z Estonska Silver Maar. Na bloku končí Libor Leikep a Jan Pražák, který odchází do Zlína, Jakuba Veselého na bloku doplní chorvatský reprezentant Kruno Nikačević (202 cm) a to je v současné době zatím vše. Kam míří hráči, tak tyto informace mám přímo od nich, nikde jsem si je neověřoval. Nyní ještě intenzivně sháníme, jak jsem říkal jednoho přihrávajícího smečaře, druhého diagonálního hráče a jednoho blokaře.

U družstva nastupuje nový trenér Martin Demar, který byl seznámen, že zde máme výborné mladé hráče, blokaře Lubomíra Staňka, nahrávače Šimona Bryknara, libero Jana Pavlíčka. Dále zde je výborný mladý přihrávající smečař a účko Tomáš Hendrich. Nový trenér mi řekl, že s mladými hráči v družstvu počítá pro příští sezónu. Takže uvidíme, jak tyto hráče začlení do našeho kádru.

U žen jsme se domluvili přímo s trenérem Liborem Gálíkem, který je zároveň managerem, že bude o změnách jednat až po skončení UNIQA extraligy žen. Nyní můžu říci, že se nám zde podařilo udržet Nikolu Kvapilovou s Annou Šotkovskou na další dvě sezóny. Budeme hledat přijímající smečařku, protože se stávající smečařky všechny nevyjádřily, zda zůstanou či nikoliv. Na nahrávku již máme podepsanou reprezentantu z Nizozemska, protože obě Ukrajinky u nás končí, Anhelina Dubianska má nabídku do Brna a Olgy Skrypak odchází do zahraničí. Opět nás čeká hodně změn, tak uvidíme, jak budou úspěšné.

Ohlédnutí za loňskou sezónou…

Muži sice získali bronzové medaile v Českém poháru, přesto se jedná o sezónu, kterou jsem tu ještě nezažil. Provázeli nás zranění. Oba nahrávači, všichni smečaři, plus ostatní hráči se postupně potýkali s různým omezením. Já jenom připomenu takovou raritu, kterou mi připomněl kapitán týmu Jakub Veselý. Řekl, podívej, my jsme za ten půl rok hráli se šesti nahrávači. Superpohár jsme odehráli s Jirkou Srbem (potom přestoupil do Ústí nad Labem), protože Šimon Bryknar byl zraněn. Měli jsme z českého národního družstva Bartůňka, který se nám zranil a na začátku sezóny byl s národním družstvem (na soupisce byl i Jaroslav Škach). Povolali jsme Volodymyra Kovalchuka a Tomáše Kopeckého z Velkého Meziříčí. To je neskutečně velké množství nahrávačů a navíc jsme měli v tu dobu všechny čtyři přihrávající smečaře zraněné.

Přesto muži získali stříbrné medaile v Superpoháru a bronzové v Českém poháru. To je také úspěch…

Ano, dá se to také tak říci, Superpohár byl na základě loňského roku. Určitě jsme rádi, že jsme tento zápas mohli zorganizovat. Jednalo se o první Superpohár v historii české ligy. Měli jsme zde jak muže, tak i ženy. Nicméně naše extraliga má vyšší hodnotu. I když jsme se postupně všichni uzdravili a měli jsme i pěkně našlápnuto na play off. Věřím tomu, že kdybychom hráli proti někomu jinému než proti Karlovarsku, tak se nám podařilo postoupit do semifinále. Bohužel čtvrtfinále s Karlovarskem se nám nepovedlo. A je to pro nás obrovský neúspěch, to že jsme „prohráli“ v semifinále Českého poháru a získali bronzové medaile je jen taková malinká náplast.

To ženy zkompletovali kompletní sbírku medailí. Superpohár - první místo, Český pohár - druhé místo a v extralize bronzové medaile. Zvítězily jsme jasně po základní části, nicméně jsme očekávali, že se naše ženy do finále extraligy dostanou. Chybělo velmi málo. Možná jeden dva míče a byly jsme tam. Takže zase zklamání, měli jsme zde také zranění. Chybělo nám i trošku štěstí. Forma některých hráček byla trochu kolísavá, a proto se nám to nepovedlo. Nicméně třetí místo je super úspěch. Říkal jsem to i na slavnostním zakončení, že kdyby mi někdo řekl, že po pěti letech po založení družstva žen budeme třetí, tak to budu brát všemi deseti. Nicméně, holky jsou obhájkyně titulu, takže se nám to nepovedlo. Ženy hrály i Ligu mistryň, hrály vyrovnané zápasy s nejlepšími hráčkami světa. Takže super, na druhou stranu škoda, že se nám to nepodařilo přetavit do české extraligy.

Cíl pro příští ročník?

Tak ten máme jako vždy ten nejvyšší. Musíme se dostat do semifinále a potom nám musí sloužit zdraví, mít trochu štěstí, momentální formu a potom nás nebude ani soupeř zajímat. Naším cílem je semifinále pro oba týmy, jak žen, tak mužů. Proti nám bude obrovská síla ostatních týmů. Ať už je to Kladno, Příbram, Aero, samozřejmě Jihostroj, Karlovarsko, nyní i Praha. U žen Brno, Olomouc, Prostějov. Cílem každého je zvítězit, a to platí i o nás.

V příští sezóně chceme pro naše fanoušky to, že muži a ženy budou hrát v jeden den za sebou. Zřejmě nejprve nastoupí ženy a druhý zápas bude mužů.  

Bylo by přínosem jestřábí oko do soutěže?

Jednoznačně ano, nyní se ukázalo, že i u žen je v rozhodování tolik chyb, ale nechci dehonestovat výkony rozhodčích, ale při hře jsou tak malinké teče, že je nelze lidským potenciálem pobrat. Já jsem proto, aby bylo nejen semifinále, finále, ale i v co největším množství mistrovských zápasů během sezóny. Například v Polsku, co jsem slyšel, nemám to sice úplně ověřeno, je jestřábí oko na všechna ligová utkání. Stojí to sice spoustu peněz, nicméně ovlivní to neskutečně zápas. Pamatuji si, jak jsme v jednom zápase hráli s jestřábím okem a rozhodčí se 3x zmýlili, právě až jestřábí oko odhalilo tyto nepatrné chyby, které často rozhodují utkání. Když hrajete velmi vyrovnaný zápas a tři rozhodnutí jsou obráceně, tak se nedá vyhrát zápas.

Jak vidíš rozšíření soutěže?

Uvidíme, jak se k tomu postaví ten tým, který postoupil. Nyní musím říci, že jsme si řekli, že zakonzervujeme soutěž díky covid a některé týmy se k tomu postavily tak, že nenakupovaly hráče, šetřily a trochu to znehodnotilo soutěž. Opačně třeba ty nové týmy nebudou chtít sestoupit a zvýší to úroveň soutěže. Když to budou jenom poloprofesionální kluby, tak to bude dehonestovat soutěž, ale nemohu hovořit za ostatní kluby.

Autor: Zdeněk ŠOLC

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018