11.4.2023

Volejbalisté Karlovarska první postupový mečbol Lvů do finále odvrátili

Do třetího semifinálového utkání UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 s pražskými Lvy vstupovalo Karlovarsko za nepříznivého stavu 0:2 na zápasy s vědomím, že další prohra mu zavírá cesta za obhajobou titulu. Ale jak se zdá, pod tlakem Západočeši hrát umí. Trenér Jiří Novák měl šťastnou ruku, když do základní sestavy poslal smečaře Wieseho a univerzála Lamance a ti byli nakonec hlavními strůjci vítězství Karlovarska v třetím duelu. Pražský tým celý zápas tahal za kratší konec, nenašel se nikdo, kdo by zvedl „lví prapor“.

VK ČEZ Karlovarsko – VK Lvi Praha 3:0 (25:20, 25:21, 25:21)

stav série 1:2

Rozhodčí: Dušan Rychlík, Petr Dušek

Počet diváků: 1 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Zajíček, Keemink, Ihnát, Weir, Lamanec, Wiese, libero Pfeffer. Střídali: Pastrňák, Sasak, Juhkami

Hosté: Kriško, Todua, Schouten, Pessoa, McCarthy, Janouch, libera Moník, Šálek. Střídali: Pliasetskyi, Vodička, Čech, Kollátor

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Takto se brání pes zahnaný do kouta. My už musíme jen takto. Klíč máme, tak to musíme zkusit znovu v Praze.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Já jsem moc spokojený. Vydrželi jsme celý zápas hrát agresivně. Když se nám něco nepovedlo, tak jsme na to nemysleli a hráli jsme dál. Vyšla nám i sázka na čtyři kluky do základu z loňské sezóny, kteří si už play off prošli. Chci taky moc poděkovat divákům, kteří nás tlačili v těžkých chvílích a v podstatě nás nenechali spadnout dolů. To vítězství patří jim.

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „V prvé řadě děkuji našim fanouškům, že nám fandili celý zápas, i přestože jsme nevyhráli ani set. V druhé řadě gratuluji domácím. Myslím si, že první dva sety byl rozdílovým hráčem Wiese a třetí se přidali ostatní. Jednoduše nás přehráli ve všech činnostech.

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „Naše hra bylo jednostranná. Sice jsme ze začátku byli agresivní, ale nebyli jsme na tom stejně jako minulý týden. Přijeli jsme to jen zkusit, protože když proti sobě máte tak silný tým, jako je ten váš, tak musíte být agresivní a vcítit se do hry, což se nám dnes nepovedlo.

Popis utkání:

První set začal oproti minulému zápasu změnou v sestavě na straně Karlovarska, kdy do základní sestavy nastoupil Lamanec a Wiese. Podání Lvů začalo esem, které umístil do hřiště Kriško. Atmosféra v hale byla burácející a obě družstva se snažila dostat hru pod svou kontrolu. První videochallenge přišla v prvních minutách za stavu 5:5 a požádal o ni trenér Novák. Bod byl připsán Karlovarsku, a to se hned ujímá dvoubodového vedení. I přestože Patrik Lamanec umístil další podání do sítě, připsal Karlovarsku dva přímé body a je zřejmé, že trenér Novák udělal dobře, když jej postavil do základní šestky. Už od první výměny je zřejmé, že půjde o zápas, který bude po všech stranách napínavý, technicky a herně vyrovnaný. I když se Todua snažil na podání a dotáhl Lvy k dvoubodovému náskoku, Karlovarsko svou kontrolovanou hrou srovnalo a po třetí nevynucené chybě na straně Lvů se ujalo vedení. Následuje oddechový čas trenéra Barriala, aby se za stavu 16:14 pro domácí pokusil přerušit podání Patrika Lamance. To se mu po dlouhé výměně vyplatilo, avšak ne na dlouho. Lvi jsou pod tlakem a žádají o druhý oddechový čas, když domácí vedou 19:15. Na straně Lvů dochází ke střídání, na servis za Toduu přichází Pliasetskyi. Druhá videochallenge trenéra Nováka je opět správná a připisuje další bod domácím. Scouten kazí na podání a Karlovarsko má první setbol, který ovšem využívá. Koncovka je napínavá. Set ukončuje nahrávka za hlavu na Lamance, který umísťuje míč před Moníka a Karlovarsko vyhrává první set 25:21.

Vstup do druhého setu byl volejbalovou pohádkou, kterou předvádí Karlovarsko. Jejich hra je tvrdá a dostala je do tříbodového náskoku. Videochellenge, kterou si vyžádal trenér hostů, připsala bod domácímu týmu. Další sporný moment přišel při útoku tok domácích - byl přešlap nebo nebyl? Druhá videochallenge trenéra Barriala už připsala bod Praze. Domácí hráči se ale nenechají znervóznit a hrají dál svou hru. První oddechový čas přichází na žádost trenéra Nováka, když se Karlovarsko propadlo o dva body na 10:12. Do hry na straně Lvů přichází Vodička výměnou za Pessou a Čech za Kriška. Třetí videochallenge pražského trenéra skončila připsáním sedmnáctého bodu pro Lvi. Karlovarsko dotahuje a následně jde do jednobodového vedení. Trenér Pražanů žádá o oddechový čas, po něm Lvi srovnávají na 18:18. Blíží se koncovka druhého setu a stav je vyrovnaný 20:20. Karlovarsko tlačí, ujímá se dvoubodového vedení a trenér Lvů žádá o poslední oddechový čas. Na straně Prahy dochází ještě ke střídání univerzálů, Kollátor za Scoutena, avšak domácí zvyšují náskok na dva body. Dochází ke střídání v celku domácích, místo Keeminka jde do hry Sasak, který hned je na síti úspěšný. Přešlap Pessoa a Závěrečný bod v druhém setu získává Karlovarsko díky přešlapu Pessoa - 25:21 a jde do vedení 2:0.

Třetí set zahajují Karlovarsko úspěšně a vytváří si svou hrou tříbodový náskok. Chyby domácích však pomáhají Lvům stav srovnat, 6:6. Karlovarští otáčí hru, vedou 11:9 a oddechový čas trenéra Lvů přerušuje hru. Další dva body si připisuje Karlovarsko a o poslední oddechový čas žádají Lvi. Chyby ve hřišti a přešlapy na straně domácích přibližují Pražany ve skóre, 14:12. Trenér Novák žádá o oddechový čas. Karlovarsko vede 17:14 a o poslední videochallenge žádá trenér Barrial, bod je ale připsán Karlovarsku. Koncovka třetího setu je plně v režii domácích hráčů. Přešlap Kollátora na podání posílá Karlovarsko do vedení 22:18. Pražané si připisují přímý bod z podání a následuje tedy oddechový čas trenéra Nováka. Do hry vstupuje mladičký Pastrňák, který poslal míč do zámezí, následují další zkažené servisy na obou stranách. Vítězství Karlovarska 25:21 pečetí servis Kriška do sítě. Karlovarsko vyhrává 3:0 na sety a snižuje stav série na 1:2.  

 

Autor: Lenka Horáková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018