5.11.2022

Výhry favorizovaných týmů Jihostroje a Karlovarska zadarmo nebyly

V sobotu měla UNIQA volejbalová extraliga mužů 2022/23 na programu dva zápasy, v obou se nakonec prosadili favorité. České Budějovice po pomalejším rozjezdu nakonec vyzrály nad houževnatým celkem z Ústí nad Labem. Zvítězilo i Karlovarsko, které naopak po dobrém vstupu do utkání muselo ke konci odrážet nápor domácí zlínské Fatry.  

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – SKV ÚSTÍ NAD LABEM

Jasným favoritem utkání byl Jihostroj, který vyhrál proti Ústí nad Labem posledních třiatřicet vzájemných zápasů. Hosté však vstoupili do zápasu odvážně a vyhráli první set. Jihostroj začal hrát až od druhého setu a měl s bojovnou hrou Ústeckých problémy. Českobudějovičtí se na obrat v zápase nadřeli a nakonec vyhráli v napínavé koncovce čtvrtého setu. Jihostroj tak vyhrál čtvrté utkání v řadě.

VK Jihostroj České Budějovice – SKV Ústí nad Labem 3:1 (18:25, 25:18, 25:20, 27:25)

Rozhodčí: Nedbálek A., Dušek P.

Počet diváků: 1234

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Giraudo, Licek, Ondrovič, Kriško, Michálek, Polák, libero Kryštof. Střídali: Stoilovič, van Schie

Hosté: Srb, Lank, Baláž, Sobirov, Suda, Bere, libero Kořínek. Střídali: Fišer, Vodvárka, Kopecký

Ohlasy po utkání:

Martin Kryštof (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Pro nás to byl ohromně těžký zápas, Ústí přijelo ve skvělé formě a od prvního setu nás ve velkém stylu zatlačilo servisem. My jsme měli problém se z toho dostat. Naštěstí jsme od druhého setu začali hrát a zlepšili jsme blokování po kůlech. Jsme moc rádi, že jsme zápas zvládli za tři body.“

Vojtěch Zach (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Ústí vsadilo od začátku na servis a hrálo dobře. Musím mu pogratulovat, že jeho výkon byl velmi slušný a zaslouženě vyhrál první set. My jsme se od druhého setu zlepšili, ale pořád se trochu hledáme, protože jsme změnili útočné schéma. K vítězství nám pomohli i skvělí diváci.“

Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): Z naší strany výborný výkon, jsem na kluky moc pyšný. Ve čtvrtém setu měly České Budějovice trochu víc štěstíčka.“

Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí nad Labem): „Pro nás i přes porážku to byl dobrý zápas. Je obrovská škoda, že se nám zranil Matouš Lank, protože do té doby hrál velice dobře. Navíc v situaci, kdy bylo skóre těsné, tak borec na kůle neodpískal to, co by odpískat měl. Bohužel se to tím pro nás trochu zlomilo. Poznamenalo nás to na začátku čtvrtého setu, ale klobouk dolů před klukama, že jsme se dokázali vrátit do zápasu. Jsem rád, že jsme dokázali hodně zdramatizovat koncovku čtvrtého setu.“

Popis utkání:

Ústí nad Labem nastoupilo na České Budějovice ve velkém stylu. Hostům se dařil servis a přehráli Jihostroj i ve hře po kůlech. Domácím trvalo delší dobu než se dostali do zápasu a než se nadáli, tak první set prohráli 18:25.

Od druhého setu se domácí konečně dostali ke slovu. Giraudo si rozuměl se Stoilovičem, který udělal hostů problémy. Ústí nad Labem však stále hrálo velmi dobře, dařilo se například Sudovi. Jihostroj před vlastními fanoušky zabral a zavelel k obratu v utkání.

Třetí sada byla opět velmi bojovná. České Budějovice zlepšily servis – především Ondrovič zlobil Ústí nad Labem plachtícím servisem. Sada se i díky němu vyvíjela lépe pro domácí, kteří si vybudovali náskok a nakonec hosty nepustili do zdramatizování koncovky. Jihostroj zvítězil 25:20 a otočil utkání.

Hosté předváděli na jihu Čech velmi sympatický výkon, i když se museli vypořádat se zraněním svého úderného hráče Matouše Lanka. Kvalita Jihostroje byla znát, ale Ústí nad Labem bojovným výkonem dělalo domácím v cestě za vítězstvím velké problémy. Nakonec diváci ve Sportovní hale viděli vyrovnanou koncovku, kterou vyhrál Jihostroj až za stavu 27:25.

Autor: Matěj Mayer

VSC FATRA ZLÍN - VK ČEZ KARLOVARSKO

Domácí Zlín dnes hostil největšího favorita letošního ročníku UNIQA extraligy mužů, tým ČEZ Karlovarsko. Hráči Fatry po dvou utkáních, kdy nezískali ani set, se pokoušeli o nemožné. I když utkání zdramatizovali ve třetím setu, celkově hosté přesvědčili o svých kvalitách a odváží si ze Zlína všechny body.

Fatra Zlín - VK ČEZ Karlovarsko 1:3 (15:25, 19:25, 27:25, 20:25)

Rozhodčí: Emil Velinov, Lukáš Spáčil

Počet diváků: 340

Domácí: PražákTruong, Čeketa, Čechmánek, Římal, Toman, libero Viceník. Střídali: Kozak, Šulc, Adamec

Hosté: Juhkami, Patočka, Sasak, Wiese, Wier, Kemmink, libero Pfeffer. Střídali: Ihnát, Zajíček, Pastrňák

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): Karlovarsko prokázalo, že má silný a kvalitní kádr a tak je pro nás pozitivní, že po nepovedeném začátku jsme v druhé části utkání soupeři stačili."

Roman Macek (trenér VSC Fatra Zlín): „V úvodu nás soupeř přehrával, ale postupně jsme se zlepšovali, zvláště v útoku a na podání, a utkání jsme tím zdramatizovali."

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Po úspěšném začátku se Zlín úspěšně zvedl, my jako bychom si neuvědomili, že letos je to Zlín s jinými kvalitními hráči, hrající s velkou bojovností, což ukazovali zvláště ve třetím a čtvrtém setu."

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu, ale během druhého setu jsme ztráceli herní disciplínu a tím jsme domácím umožnili dostat se do zápasu. Třetí set jsme zahráli špatnou koncovku, domácí se zvedli a my jsme vítězství museli tvrdě vybojovat."

Popis utkání:

Domácí hráči začali utkání sebevědomě a rychle se ujali vedení 3:1. Zkušený tým hostů stejně rychle obrátil stav ve svůj prospěch a mírný náskok si pohlídal až do stavu 8:12, kdy si domácí trenér vzal první oddechový čas. I v dalším průběhu setu mělo Karlovarsko navrch a za stavu 11:18 byli již domácí bez oddechového času. V koncovce si hostující tým vypracoval devět setbolů a hned první proměnil.

Do druhého setu poslal domácí trenér Roman Macek místo nevýrazného Čekety Kozaka. Útočná síla domácích se mírně zvýšila a Fatra se ujala vedení 10:8. Západočeši ale opět zabrali a otočili na 12:14. Za tohoto stavu přišel na řadu první oddechový čas domácích. Hráči Karlovarska byli i nadále úspěšní a za stavu 16:20 vyčerpal domácí trenér oddechové časy v tomto setu. Ze šesti setbolů proměnili hosté hned první a brali druhý set 19:25.

Třetí set byl z pohledu hráčů Fatry zatím nejpovedenější. Od začátku drželi Karlovarsko pod tlakem a za stavu 12:9 donutili trenéra Nováka k vůbec prvnímu oddechovému času v dosavadním průběhu. Hra Karlovarska se zlepšila a za stavu 16:16 si vzala i domácí lavička první oddechový čas, krátce nato druhý oddech (16:18). Do koncovky šli hosté s čtyřbodovým náskokem, 19:23. Fatra se však odmítla vzdát a postupně snižovala náskok a donutila Západočechy k druhému oddechu, 22:23. Dramatickou koncovku zvládl lépe domácí tým, 27:25.

Čtvrtý set Karlovarsko, poučeno z předchozího setu, nechtělo nechat nic náhodě a postupně zvyšovalo náskok až do stavu 11:15, kdy se domácí trenér oddechovým časem pokusil o zastavení jejich tlaku. Hráči Fatry se poučili a za stavu 16:17 museli také hosté reagovat oddechovým časem. Přestávka jim prospěla a následoval druhý oddech domácích, 17:20. Koncovku si Karlovarsko tentokrát pohlídalo a vyhrálo důležitý set 20:25.

Autor: Ivan Dostál

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018