7.9.2022

Herní praxe střídá fyzickou přípravu i u týmů ženské extraligy

UNIQA volejbalová extraliga žen 2022/23, kterou svou účastí obohatí i ukrajinský tým SC Prometey Dnipro, má svůj start kvůli mistrovství světa naplánován až na 8. října. Letní příprava na nadcházející sezónu se volejbalistkám tak rozběhla nezvykle až během první poloviny srpna.

Úvod přípravy všech týmů byl jako obvykle zaměřen na nabírání fyzické kondice občas proložený antukovými turnaji. Nejvíce aktivní v tomto směru byl celek Šternberku, který ovládl turnaj v Kojetíně i v Raškovicích a odehrál exhibiční utkání s olomouckými vysokoškolačkami na jejich klubovém soustřední na Pastvinách. Tím antukové zpestření v přípravě Sokolek skončilo a herní praxe je už nasměrována do haly. Volejbalistky Šternberku se začátkem září zúčastnily turnaje v Polsku, kde jim soupeřem byl domácí tým Solna Wieliczka a Plamieň Sosnowa.

Mistrovský Prostějov se od začátku přípravy musí obejít bez Simony Bajusz, Kláry Faltínové a Karin Šunderlíkové, které si plní reprezentační povinnosti. S absencí slovenské univerzálky se prostějovský celek bude muset vypořádat delší dobu, neboť se během kvalifikace na ME vážně zranila, čeká ji operaci kolene a následně dlouhá rekonvalescence. Po úvodním nabírání fyzické kondice využil Prostějov soustředění pražského Olympu na Hané a stejně jako vloni absolvovaly hráčky obou týmů dva dny společných tréninků včetně cvičných setů. To samé si Prostějovanky zopakovaly i jednou s týmem Olomouce. Na první přípravné duely Prostějova dojde až v závěru tohoto týdne na turnaji v Přerově.

Bez českých reprezentantek Daniely Digrinové, Ely Koulisiani a Denisy Pavlíkové, Slovenky Terezy Hrušecké, hrajících kvalifikaci ME, ale i nahrávačky Gretell Morena, která se v roli kapitánky Kuby účastní pro změnu Panamerického poháru v Dominikánské republice, probíhá příprava celku Králova Pole. KáPéčko se připravovalo jak v domácím prostředí, tak v Bedřichově, ale i na tradičním klubovém soustřední v Bystřici nad Pernštejnem, kde proběhla i první herní konfrontace stříbrného týmu loňské extraligy proti Přerovu. Ačkoli o výsledek v této fázi přípravy nešlo, vítězství 3:1 brněnské volejbalistky jistě potěšilo.

Po náročné fyzičce se do herní praxe pustily i týmy Frýdku-Místku a Ostravy. Sokolky vyzvaly Žilinu, kterou zdolaly 5:0, ostravský tým si doma zatrénoval se slovenskou Nitrou a odehrál dva zápasy v polské Nyse.

Hned šest extraligových týmů čeká 9. a 10. září první turnaj Ligového poháru žen 2022. Jedná se o novinku v letošní přípravě ženských týmů. Týmy jsou rozděleny do dvou tříčlenných skupin, první tvoří Přerov, Prostějov a Dukla Liberec, druhou Šelmy Brno, Olymp Praha a Sokol Frýdek-Místek. V pátek jsou na programu zápasy ve skupinách, dva z nich Šelmy/Frýdek-Místek a Frýdek-Místek/Olymp se odehrají ve Sportovní hale města  Lipník nad Bečvou, ostatní zápasy, stejně jako všechny sobotní, pak na Městské sportovní hale v Přerově. Sobota nabídne zápasy o konečné umístění na turnaji, které rozhodne o účastnících finálového klání Ligového poháru žen v Prostějově (23. a 24. září), kam se probojují nejlepší čtyři týmy z přerovského turnaje.

 

Autor: Jiří Carba, foto VK Prostějov

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018