19.10.2022

Olomouc cílí na medaile, Šternberk na záchranu a play-off

Zhruba o měsíc později než v předchozích letech začne na konci tohoto týdne ostrá soutěžní sezona pro týmy UNIQA volejbalové extraligy žen 2022/23. Budou mezi nimi opět i dva zástupci z Olomoucka. Univerzita Palackého Olomouc zahájí boje o extraligové ligové body v pátek 21. října 2022, Sokol Šternberk se po letní pauze představí v pondělí 24. října v rámci Českého poháru.

Olomoučanky se v novém soutěžním ročníku budou snažit obhájit či ještě vylepšit minulé čtvrté místo v extralize a pohárový bronz. Do toho se opět představí i v evropském poháru CEV Cup, v němž je v prosinci čeká konfrontace s francouzským celkem Terville Florange. „Bude to hodně náročná sezona, která bude stát spoustu sil hráčky i realizační tým,“ uvědomuje si předseda VK UP Jiří Zemánek. „Základní část extraligy je i s dalšími pohárovými zápasy vtěsnána do pouhých tří měsíců, navíc k dosavadním účastníkům přibyl ukrajinský klub Dnipro Prometey. I proto by mělo být naším pozitivem, že jsme kádr omladili a během dlouhé letní přípravy zapracovali na kondici. S konkrétními sportovními cíli bych raději ještě počkal až po rozjezdu soutěží. Každopádně se v těch domácích opět chceme pohybovat na špici a ve všech vystoupeních včetně těch na mezinárodní scéně předvádět dobrý sport pro naše fanoušky i všechny volejbalové příznivce,“ vyhlašuje šéf olomouckého klubu.

Trenér vysokoškolaček Martin Hroch bude mít k dispozici jedenáctičlenný kádr se sedmi hráčkami z uplynulé sezony a čtyřmi novými posilami. „Příchody bych rozdělil na dvě části. Smečařku Adélu Borovcovou jsem měl už možnost vést za mého působení ve Šternberku před šesti lety a dobře se známe i se slovenskou reprezentační blokařkou Katarínu Körmendyovou, jež působila ve Šternberku vloni a občas se účastnila našich společných tréninků. Brazilská nahrávačka Ana Flávia Galvãová a srbská univerzálka Milana Rajlićová nahradily na svých postech Laru Štimacovou a Elenu Babićovou, přičemž v obou případech platí, že jsme na těchto pozicích chtěli trochu odlišný styl a výkonnost,“ říká Martin Hroch.

A v čem by měly být podle něj hlavní přednosti pozměněné sestavy? „Tým je mladší a měl by být odolnější vůči letošnímu nabitému kalendáři, kdy se hraje dvakrát do týdne včetně vánočních svátků. Co se týče hry samotné, typy hráček umožňují produkovat rychlejší hru. Družstvo spolu od začátku komunikuje daleko víc, což je příslibem jak do tréninku, tak do samotné hry. Ale na výsledky si počkejme,“ zmiňuje Martin Hroch.

Letošní příprava jeho svěřenkyň byla i vzhledem k pozdnímu začátku extraligy neobvykle dlouhá. „Od prvního tréninku 3. srpna jsme absolvovali střídavě těžší kondiční bloky s těmi více herními. Celou fyzickou přípravu odtáhl náš kondiční trenér Jakub Přichystal a během mého šestitýdenního působení u české reprezentace se na herních blocích vystřídali náš nový asistent Jakub Brečka s někdejším asistentem Jirky Teplého Pavlem Hápem. V průběhu přípravy jsme sehráli patnáct zápasů či modifikovaných herních tréninků s týmy z naší ligy i zahraničních soutěží. Čas zbyl také na společné teambuildingové aktivity. Všem svým spolupracovníkům moc děkuji a těší mě, že je vidět, že hráčky si přípravu odpracovaly poctivě. Věřím, že se nám to podaří prodat v soutěžích,“ hledí do sezony optimisticky hlavní kouč VK UP.

A nezříká se ani vysokých sportovních cílů. „I přes o něco nižší rozpočet máme stejné ambice jako v předchozím ročníku, tedy boj o medaile. Nová sezona se jeví jako o něco náročnější nejen pro nabitý kalendář a účast ukrajinského mistra a účastníka Ligy mistryň Prometey Dnipro. Po covidem poznamenaných ročnících se totiž bude znovu sestupovat a je vidět, že všechny týmy se na sezonu připravovaly svědomitě. Extraliga bude svým průběhem určitě zajímavá až do samého závěru. Snad pro nás úspěšného,“ doufá na ostrém startu Martin Hroch.

Šternberskému Sokolu v minulém ročníku nejvyšší soutěže uniklo osmé místo a s ním účast v play-off v jediném prohraném setu s rivalkami z Frýdku-Místku. Tradičně nejmladší tým z nejmenšího extraligového města opět posiloval zejména z řad nadějných talentovaných volejbalistek, které by tentokrát měly na palubovce dirigovat zkušené hráčky především ze zahraničí. „Vnímáme samozřejmě fakt, že letošní ročník bude po pauze opět sestupový a byli bychom velmi neradi, kdyby tento černý Petr připadl právě nám. Cílem je proto v prvé řadě záchrana, účast ve vyřazovací části by byla velkým úspěchem a bonusem navíc. A samozřejmě chceme opět posouvat mladé hráčky v jejich kariéře dál a bavit skvělé publikum v naší domácí hale, pro které jsou všechny zápasy s tuzemskou elitou v našem prestižním olympijském sportu velkým svátkem,“ konstatuje předseda oddílu volejbalistek TJ Sokol Šternberk Michal Oborný.

Trenér Sokolek Jan Drešl se v průběhu a na konci minulé sezony musel vypořádat s odchody celkem šesti hráček, místo nich přichází pod šternberský hrad sedm nových adeptek základní sestavy. „Dorazily určitě zajímavé hráčky s potencionálem, ale také s málo zkušenostmi. Kapitánkou bude smečařka Aneta Weidenthalerová, která sbírala zkušenosti v Prostějově, ale i na zahraničním angažmá. Bohužel nám bude hodně chybět na bloku Američanka Olivia Kofieová, která z důvodu zranění ani nenastoupila do přípravy. Nevyšlo také rezervní řešení s Albánkou Sarou Haskuovou, která u nás neuspěla a v minulém týdnu odcestovala zpátky domů,“ přibližuje Jan Dreš, jenž bude mít vedle Wiedenthalerové nově k dispozici ukrajinské útočnice Deninovou a Kočetkovou, skotskou blokařku Agnewovou, nahrávačku Truksovou a libera Chaloupkovou a Krajčíkovou.

Také šternberská letní příprava byla tentokrát dlouhá a tedy i náročná. „Tým absolvoval hodně přátelských turnajů a zápasů, v nichž se děvčata mohla ukázat. U mnohých je vidět nezkušenost s extraligovým volejbalem, takže stále bojujeme s řadou nevynucených chyb, nízkou úspěšností v útoku a technickými nedostatky. Věřím ale, že se budeme postupně rychle zlepšovat,“ neztrácí optimismus kouč Sokola a přidává i sportovní odhodlání: „Sezona bude určitě zajímavá, protože ostatní týmy mají kádry ve velkém posílené o zahraniční hráčky, takže to bude bitva o každý bod do tabulky. Cílem by bylo samozřejmě play-off, ale pro tento úspěch musíme hodně zabrat,“ uzavírá Jan Drešl.

 

Autor: Adam Fritscher

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018