3.3.2021

Volejbalistky Králova Pole mohou hrát uvolněně, tlak bude na straně Olomouce

Jednu čtvrtfinálovou dvojici UNIQA volejbalové extraligy žen 2020/21 tvoří týmy Králova Pole a Olomouce. První čtvrtfinálový duel je na programu tento pátek. „Olomouc bude těžký soupeř, podle mě je to jeden z adeptů na titul. Doposud má Olomouc za sebou dobrou sezónu, zvítězila v Českém poháru a nasbírala cenné zkušenosti v Lize mistryň,“ avizoval před začátkem play off brněnský kouč Matúš Kalný.

Právě s Olomoucí odehrály královopolské volejbalistky předposlední zápas základní části extraligy a byla z toho dlouhá napínavá bitva, kterou rozhodl ve prospěch Olomouce až těsný tie-break. „Síla Olomouce tkví určitě v rychlé hře, výborné souhře a vysoké kvalitě individualit. Minulý víkend jsme ale ukázali jak proti Olomouci, tak proti Liberci, že dokážeme držet krok i s tak silnými soupeři. Utkání s Olomoucí mělo velmi solidní úroveň a měli jsme v něm hodně dobrých momentů, škoda, že jsme ho nedokázali završit vítězstvím. Play off bude ale samozřejmě úplně o něčem jiném. Naší výhodou je, že můžeme hrát uvolněně a tlak bude na druhé straně,“ popsal Kalný.

Jeho tým má po základní části neuvěřitelně vyrovnanou bilanci – poměr setů 35:35, 7 výher za tři body, 2 vítězství za dva body, 2 prohry za 1 bod a 7 proher. „Souvisí to bezesporu s tím, že je náš tým nejmladším v celé extralize – naše výkony nejsou tak stabilní jako je to v družstvech, které mají zkušenější hráčky. Dobře to bylo vidět např. v zápasech proti Šelmám nebo Olympu. Nic to ale nemění na skutečnosti, že oproti loňské sezóně jsme výkonnostně úplně jinde a často nás dělí od lepšího výsledku i proti top týmům pouze nějaký detail, větší trpělivost a klid v rozhodujících situacích,“ uvedl trenér Králova Pole.

Před startem sezóny pomýšlel Matúš Kalný na 5. místo po základní části extraligy, což by jeho týmu zajistilo do play off lepší výchozí pozici. I tak ale hodnotí dosavadní působení svého družstva v extralize pozitivně. „Všechny soupeře, kteří jsou v naší výkonnostní kategorii nebo v tabulce pod námi, jsme doma i venku porazili. Až na jeden domácí víkend s Olympem jsme neměli žádnou negativní sérii špatných výkonů. Bohužel se nám v tabulce nepodařilo předběhnout Ostravu, po přestávce související s pandemií koronaviru nám doma utekl zápas s tímto týmem, a nakonec právě tyhle body k 5. místu chyběly,“ řekl Matúš Kalný.

První čtvrtfinálový duel se bude hrát v pátek Olomouci a královopolský tým se na něj v trénincích pečlivě připravuje. Tréninky jsou zaměřené hlavně na souhru a také na podání, které bude podle hlavního trenéra v této sérii klíčové. Na čtvrtfinále se všechny hráčky i realizační tým už moc těší. „Zápasy v play off jsou úplně jiné než ty v základní části, loni se navíc play off vůbec nehrálo, takže se všichni na čtvrtfinále opravdu těšíme. Nálada v týmu je, obzvlášť po posledním zápase s Olomoucí, dobrá a my uděláme pro dobrý výsledek vše, co je v našich silách,“ zdůraznil Matúš Kalný.

Ke konci základní části UNIQA extraligy scházel na olomoucké lavičce kvůli pozitivnímu testu na covid-19 trenér Petr Zapletal a musel tak počínání svých svěřenkyň sledovat na dálku. Nebylo to moc příjemné (úsměv). Jsem rád, že to holky a asistent Lukáš Míček zvládli. Byl jsem nervózní a mohl jsem to vidět trochu jinak, což taky není vůbec špatné. Udělal jsem si spoustu poznámek.“

Trenér vysokoškolaček se ještě ohlédl za posledním měření sil čtvrtfinálových soupeřů. „Proti Královu Poli to byl těžký duel, jsem moc rád, že holky zabraly, když se zápas lámal. Řekl bych, že v setech, které vyhráváme, jsme do sedmnáctého, osmnáctého bodu lepším týmem, ale pak se něco stane a přestaneme hrát. Od začátku sezony holkám říkám, že set začíná za stavu 16:16, do té doby je to takové oťukávání soupeře. Pak je potřeba se začít ještě víc soustředit a víc zabrat, pořád to opakuju. Vedení třeba o deset bodů nic neznamená, až v té druhé polovině se rozhoduje.“

Když se podívá do řad brněnského týmu, o hlavní síle má jasno. „Mají tam dvě velmi dobré útočnice Pavlíkovou a Šunderlíkovou. O ně se opírají celou sezonu. Šunderlíková teď zahrála úplně skvělý zápas a viděl jsem, že holky už nevěděly, jak ji mají bránit. Když ji zavřely lajnu, tak to švihla do diagonály, když trochu otevřely lajnu, tak to dala zase po lajně. Není úplně jednoduché proti ní hrát, je to levačka a je šikovná. Ale nějakou přípravu už v hlavě mám a budeme to muset dodržovat po celou dobu. Musíme prostě jeden směr ubránit.“ Jeho myšlenky však už směřují k prvnímu čtvrtfinálovému duelu. „Určitě bude záležet taky na našem servisu, aby neměly dobře přihráno. Musíme výborně bránit a odpřihrávat to, servis má Královo Pole napálený. Určitě budou zase riskovat a my to musíme ustát,“ konstatuje trenér olomoucký volejbalistek na závěr.

Autoři: Barbora Mertová, Adam Fritscher

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018