22.9.2021

Vítězství v turnaji „O křišťálovou vázu“ si z Ostravy odváží kadetky Dobřichovic

V Ostravě se za podpory Statutárního města Ostravy o víkendu 18. a 19. září 2021 uskutečnil již 27. ročník mezinárodního mládežnického volejbalového turnaje „O křišťálovou vázu“.

Turnaje se zúčastnilo 22 družstev kadetek a juniorek, které odehrály celkem 77 utkání. Družstva byla rozdělena do šesti skupin (A-F), čtyři skupiny po čtyřech a dvě skupiny po třech týmech. Domácí pořádající klub TJ Ostrava měl v turnaji hned trojnásobné zastoupení. O co nejlepší umístění totiž bojovaly kadetky, juniorky „A“ a juniorky „B“. Kromě domácích se v Ostravě představily družstva z Prostějova, Opavy, Lanškrouna, Dobřichovic, Nového Jičína, Kroměříže, Kralup, Hradce Králové, Prahy, Frýdku-Místku, Olomouce, Přerova, Znojma a Frenštátu pod Radhoštěm. Jediným zahraničním celkem byl polský výběr POSIR Pszczyna. Všechna utkání se odehrála na dvou místech. Hlavním dějištěm turnaje byla sportovní hala na Varenské, další utkání se odehrála v Hale mládeže Gajdošova.

V turnaji nakonec zvítězily kadetky z Dobřichovic, které ve finále zdolaly 2:1 juniorky z Kralup, třetí příčku pak obsadil domácí tým juniorek „A“ z TJ Ostrava. Další domácí celky pak obsadily 10. (juniorky „B“) a 16. místo (kadetky).

V rámci závěrečného vyhlašování vítězů pořadatelé ocenili také nejlepší hráčky turnaje. Nejlepší nahrávačkou turnaje se stala Adéla Podlipná ze Slávie Hradec Králové, nejlepší smečařkou byla vyhlášena Kristýna Válková z Kralup (juniorky), Tereza Dolejší z Dobřichovic se stala nejlepší blokařkou turnaje. Jako nejlepší libero pořadatelé zvolili domácí juniorku Nelu Tobiášovou, nejlepší hráčkou celého turnaje se stala kapitánka TJ Ostrava juniorek „A“ Eliška Výtisková.

Nejvýše v turnaji dokráčely z domácích hráček juniorky „A“, které v dramatické bitvě o třetí místo nakonec udolaly volejbalistky z Hradce Králové. Výkon mužstva hodnotil asistent trenéra Michal Barnet. „Výkon děvčat hodnotím velmi pozitivně, protože jsme kromě jediné prohry v semifinále všechna ostatní utkání vyhráli. Předvedli jsme dobrý výkon, na kterém budeme chtít dále stavět během sezony. Jedinou kaňkou jinak úspěšného víkendu je sobotní zranění naší blokařky Veroniky Fukalové, která si podvrtla kotník. I přes tuto nepříjemnost jsme ji dokázali nahradit další hráčkou a ukázali jsme, že i v pozměněné a neúplné sestavě jsme konkurenceschopní pro každé družstvo.“ V utkání o třetí místo Vaše svěřenkyně dlouho tahaly za kratší konec, co nakonec rozhodlo ve váš prospěch? Přeci jen jste prohrávali 24:22 v koncovce druhé sady. „Pravdou je, že jsme po celé dva sety tahali za kratší konec, ale zlomilo se to v té koncovce, kdy jsme si řekli nějaké věci, co chceme hrát a celou dobu se nám to nedařilo. Za zlomový moment pak považuji nerozhodný stav 24:24, kdy jsme ubojovali neuvěřitelně náročnou a dlouhou výměnu v náš prospěch a otočili jsme vývoj utkání. V tie-breaku jsme pak byli suverénní a dominantní ve všech činnostech.“ Nejlepší hráčkou turnaje byla vyhlášena Vaše hráčka Eliška Výtisková, tak jak hodnotíte její výkon? Získala toto ocenění oprávněně? „Eliška měla obrovský podíl na našem úspěchu, byla lídrem, který nevzdával žádný míč, dokázala povzbudit a nabudit své spoluhráčky tak, aby nám to vyneslo to zmíněné třetí místo.“                                                                                                                                        

27. ročník turnaje „O křišťálovou vázu“ zhodnotil také ředitel pořádajícího klubu TJ Ostrava Miloš Matula: „Turnaj proběhl bez větších problémů i díky zkušenému organizačnímu výboru v čele s ředitelem turnaje Radkem Brzobohatým. Akce musela být přeložena z lednového termínu ze dvou důvodů. Na začátku roku 2021 byla koronavirová pandemie v plné síle a sportovat se nemohlo. V roce 2022 se už od začátku ledna hrají mistrovské soutěže, a tudíž jsme se rozhodli uspořádat „Křišťálovou vázu“ jako poslední přípravu před zahájením sezony 2021/2022.“ Jak moc náročné je uspořádat tak velký turnaj s 22 účastníky? „Na náročnost přípravy by jistě lépe odpověděl ředitel turnaje, já však musím zdůraznit, že celý tým trenérů a dobrovolníků si včas rozdělil úkoly a díky tomu vše fungovalo. V přípravném období je důležité, aby trenéři vyladili sestavy a samozřejmě, aby nedošlo k žádným vážnějším zraněním, což se podařilo.“Jak jste spokojen s výsledky domácích družstev? „Výsledky nejsou až tak důležité, protože se jedná stále o přípravu, na druhé straně mě těší, že se naše juniorky umístily na pěkném třetím místě ve velké konkurenci. Ani naše další družstva nezklamala a vyzkoušela si, jaké je to hrát proti o dva až tři roky starším soupeřkám.“

Další ročník turnaje pořadatelé úspěšně zvládli zorganizovat i v době stále platících protiepidemických opatření. Oproti loňskému 26. ročníku se turnaje zúčastnilo dokonce více družstev. Poděkování za celou organizaci a průběh turnaje mimo pořadatelům patří všem zúčastněným týmům, hráčkám i trenérům, rozhodčím, zapisovatelům. Za pořádající klub TJ Ostrava doufáme, že se na příštím ročníku turnaje „O křišťálovou vázu“ zase setkáme.

Kompletní výsledky ZDE

 

Autor: Radek Karnufek

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – Brouwer / Meeuwsen (NED) 2:1 (18:21, 21:17, 15:12)

 
ME U20 2024 - snow volejbal - Bakuriani (GEO)

dívky finále: Česko – Polsko 2:1 (10:15, 15:13, 15:7) semifinále: Česko – Turecko 2 2:1 (15:4, 13:15, 15:8)   chlapci finále: Česko – Polsko...

 
ME U20 2024 - snow volejbal - Bakuriani (GEO)

dívky: Gruzie 1 – Česko 0:2 (6:15, 8:15), Česko – Rumunsko 2:0 (15:8, 15:5)   chlapci: Turecko 2 – Česko 1:2 (10:15, 15:9, 8:15)

 
ME U20 2024 - snow volejbal - Bakuriani (GEO)

chlapci: Česko – Gruzie 2 2:0 (15:12, 15:12), Česko – Bulharsko 2:0 (15:13, 15:13)   dívky: Česko – Polsko 2:1 (15:10, 12:15, 16:14), Česko –...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018